Απειλές από Χεζμπολάχ και Ιράν, επίδειξη στρατιωτικής ετοιμότητας από το Ισραήλ


Ήταν η  πρωτοφανής επιχείρηση – που άλλοι αποδίδουν στη Μοσάντ και άλλοι στη Μονάδα 8200 – προάγγελος μιας εισβολής στον Λίβανο, εξυπηρετώντας τους σκοπούς «σόκ και δέους» ή θα συνεχιστεί ο μεθοριακός πόλεμος μεταξύ Χεζμπολάχ – Ισραήλ;

Όταν την Τρίτη στον Λίβανο ξεκίνησαν να εκρήγνυνται οι βομβητές που η Χεζμπολάχ είχε μοιράσει στα μέλη της το ερώτημα ήταν το εάν οι Ισραηλινές αρχές είχαν «πειράξει» ή κατασκευάσει τη συγκεκριμένη παρτίδα των μηχανημάτων.

Την Τετάρτη οι εκρήξεις συνεχίστηκαν – εκτός από τους βομβητές άρχισαν να εκρήγνυνται και ασύρματοι, συσκευές αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων και ηλιακά πάνελ – και άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες για τον ρόλο επίλεκτων μονάδων του ισραηλινού στρατού στην προετοιμασία της επιχείρησης.

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον τότε μετατοπίστηκε στις εταιρείες – βιτρίνα που φέρονταν να εμπλέκονται στην υπόθεση, με ένα μονοπάτι που ξεκινούσε από την Ταΐβάν, περνούσε από Ουγγαρία και – προς το παρόν – κατέληγε στη Βουλγαρία.

Χρόνια προετοιμασίας

Ήταν μια επιχείρηση που φαίνεται να κράτησε πάνω από δύο χρόνια, καθώς φέρεται να έχουν εκραγεί ακόμη και ηλεκτρικές συσκευές που είχαν εισαχθεί ήδη από το 2022 στον Λίβανο.

Αν και ο αριθμός τους πολλαπλασιάστηκε από τη στιγμή που ο ίδιος ο Χασάν Νασράλα φέτος αποφάσισε να διακοπεί η χρήση των κινητών τηλεφώνων από τα στελέχη της ισλαμιστικής τους οργάνωσης. «Το τηλέφωνο στα χέρια σας, στα χέρια της γυναίκας σας και στα χέρια των παιδιών σας είναι ο πράκτορας… Θάψτε το. Βάλτε το σε ένα σιδερένιο κουτί και κλειδώστε το», είπε ο Νασράλα σε υποστηρικτές του τον Φεβρουάριο. Και ίσως ήταν εκεί το σημείο που οι αξιωματούχοι των Ισραηλινών υπηρεσιών είδαν την ευκαιρία για ένα «διαφορετικό» χτύπημα κατά της σιτικής οργάνωσης.

Όμως το διπλό κύμα εκρήξεων που συντάραξε τον Λίβανο να μην ήταν το «τέλος» της επιχείρησης αλλά απλά η αρχή. Μια επιχείρηση που εκτός από «τακτική» αξία ίσως είχε και βαρύνουσα ψυχολογική με σκοπό την πρόκληση πανικού και την καταρράκωση του ηθικού των μελών της Χεζμπολάχ που το 2006 είχαν καταφέρει επιτυχίες κατά των Ισραηλινών.
Με τελικό σκοπό αυτό που θα ακολουθήσεινα είναι μια παραδοσιακού τύπου εισβολή χερσαίων δυνάμεων στην πολύπαθη χώρα της Μέσης Ανατολής. Την οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει η λαβωμένη οργάνωση του Νασράλα.

Η Χεμπολάχ δείχνει τα δόντια της

«Το Ισραήλ προσπάθησε να σκοτώσει 4.000 ανθρώπους ταυτόχρονα», δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Νασράλα, αναφερόμενος στις επιθέσεις της Τρίτης και της Τετάρτης. «Αυτό είναι καθαρή τρομοκρατία. Θα τις αποκαλούμε “Σφαγή της Τρίτης” και “Σφαγή της Τετάρτης”. Αυτές είναι εγκλήματα πολέμου ή τουλάχιστον κήρυξη πολέμου», είπε.

Ο Νασράλα πρόσθεσε ότι η θεία πρόνοια απέτρεψε περισσότερους θανάτους και τραυματισμούς, σημειώνοντας πως μερικοί από τους βομβητές δε λειτουργούσαν ή ήταν απενεργοποιημένα, ενώ ορισμένα παρέμεναν σε αποθήκες.

Η δημοσιοποίηση του θανάτου δύο ισραηλινών στρατιωτών στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο συνέπεσε χρονικά με το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Κάτι που σημαίνει πως παρά το πλήγμα που δέχτηκε η οργάνωση επιθυμεί να δείξει στον ισραηλινό στρατό πώς έχει ακόμη «δόντια» και δεν θα περιοριστεί σε παθητικό ρόλο.

Απειλεί με κλιμάκωση το Ισραήλ

Είχε προηγηθεί η μεταφορά χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ στην περιοχή, σε μια κίνηση που αποδεικνύει ότι ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου δεν έχει κατά νού την συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και «χειρουργικά χτυπήματα» στις υποδομές της Χεζμπολάχ για να εμποδίσει το άνοιγμα δεύτερου μετώπου όσο διαρκούν οι συγκρούσεις της Γάζα.

Στάση που φαίνεται να επιρρώνουν οι δηλώσεις σήμερα του απόγευμα του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. Ο οποίος δεν έκρυψε τα λόγια του αλλά αντιθέτως προειδοποίησε με κλιμάκωση: «Το Ισραήλ θα συνεχίσει τη στρατιωτική του δράση κατά της Χεζμπολάχ, παρόλο που η νέα φάση μαχών περιλαμβάνει σημαντικούς κινδύνους, υπογράμμισε. “Στη νέα φάση του πολέμου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες αλλά και σημαντικοί κίνδυνοι. Η Χεζμπολάχ νιώθει ότι είναι υπό διωγμό και η ακολουθία στρατιωτικών ενεργειών θα συνεχιστεί”, ανακοίνωσε ο Γκάλαντ.

“Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων των βόρειων κοινοτήτων του Ισραήλ στα σπίτια τους. Βαθμιαία, η Χεζμπολάχ θα πληρώνει όλο και μεγαλύτερο τίμημα”, προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

Η απάντηση του Ιράν

Εξίσου σκληρά λόγια όμως χρησιμοποίησε στη σχετική του τοποθέτηση και το κράτος – πατρόνας της Χεζμπολάχ, το Ιράν. Το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με «μια συντριπτική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης», δήλωσε σήμερα ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν Χοσεΐν Σαλαμί στον ηγέτη της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Ο άξονας αντίστασης είναι η ορολογία που χρησιμοποιείται από το Ιράν προκειμένου να περιγραφεί το σύμπλοκο ενόπλων οργανώσεων και άλλου είδους μηχανισμών που ακολουθούν την ηγεσία του στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της Χεζμπολάχ, των Χούθι της Υεμένης και των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ.

«Τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες είναι αναμφίβολα το αποτέλεσμα της απελπισίας του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) και διαδοχικών αποτυχιών. Αυτό σύντομα θα αντιμετωπιστεί με μια συντριπτική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης και θα γίνουμε μάρτυρες της καταστροφής αυτού του αιμοδιψούς και εγκληματικού καθεστώτος”, τόνισε ο Σαλαμί στο μήνυμά του προς τον Νασράλα.

Η παρέμβαση Μακρόν

Ο φόβος για μια περιφερειακή σύγκρουση εκτός ελέγχου, ανάγκασε τον Πρόεδρο της Γαλλίας – που έχει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή – να ζητήσει από όλες τις πλευρές να ενεργήσουν για να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι και τον διοικητή των ενόπλων δυνάμεων Ζοζέφ Αούν, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε «την έντονη ανησυχία του» για τις αλλεπάλληλες εκρήξεις που «συμβάλλουν σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή» θέτοντας σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό.

Ο Μακρόν τους είπε ότι σκοπεύει να μιλήσει και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να ενεργήσουν έτσι ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τους συνομιλητές του «να μεταφέρουν μηνύματα για αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια» σε όλες τις πλευρές, «αρχής γενομένης από τη Χεζμπολάχ».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ