Και η Βουλγαρία στο κάδρο των «υπόπτων» για τους εκρηκτικούς βομβητές στη Χεζμπολάχ


Η σκοτεινή πορεία των βομβητών ξεκινάει από την Ταϊβάν και φθάνει μέχρι την Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Ουγγαρία, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορεί να διακριβωθεί η όποια εμπλοκή, καθώς αποδεικνύονται εταιρίες φαντάσματα

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την κατασκευή και προέλευση των εκρηκτικών βομβητών που ανατινάχθηκαν στα χέρια μελών της Χεζμπολάχ σε μία συντονισμένη επίθεση την Τρίτη και την Τετάρτη, σε Λίβανο και Συρία.

Η σκοτεινή πορεία των βομβητών ξεκινάει από την Ταϊβάν και φθάνει μέχρι την Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Ουγγαρία, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορεί να διακριβωθεί η όποια εμπλοκή, καθώς αποδεικνύονται εταιρίες φαντάσματα.

Τώρα, στον «χορό» των υπόπτων μπαίνει και η Βουλγαρία με την κρατική υπηρεσία ασφαλείας, DANS, να ανακοινώνει ότι ερευνά μια εταιρεία εγγεγραμμένη στη χώρα για πιθανή συμμετοχή της στην πώληση τηλεειδοποιητών στη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το Reuters και τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, η DANS συνεργάζεται με το υπουργείο Εσωτερικών για να διερευνήσει τον ρόλο μιας ανώνυμης βουλγαρικής εταιρείας. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται στον απόηχο αναφορών των μέσων ενημέρωσης που ισχυρίζονται ότι μια εταιρεία με έδρα τη Σόφια, η Norta Global Ltd, διευκόλυνε την πώληση τηλεειδοποιητών που εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο την Τρίτη.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αμέσως τη σύνδεση με τη Norta Global Ltd και αξιωματούχοι της εταιρείας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Ένας δικηγόρος που κατέγραψε την εταιρεία σε πολυκατοικία στη Σόφια αρνήθηκε επίσης να απαντήσει σε ερωτήσεις του πρακτορείου ειδήσεων.

Προσθέτοντας στην πολυπλοκότητα της κατάστασης, ο ουγγρικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Telex ανέφερε ότι η πώληση διευκολύνθηκε από τη Norta, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές. Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει ακόμη επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Η DANS τόνισε στη δήλωσή της ότι δεν είχε εντοπίσει αποστολές των ύποπτων τηλεειδοποιητών στο βουλγαρικό έδαφος. Η έρευνα του οργανισμού στοχεύει να προσδιορίσει την έκταση οποιασδήποτε βουλγαρικής εμπλοκής στην αλυσίδα εφοδιασμού που οδήγησε αυτές τις συσκευές να φτάσουν στη Χεζμπολάχ.

Μια έρευνα της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας δεν βρήκε φυσική παρουσία της Norta Global Ltd. στην καταχωρημένη διεύθυνσή της στη Σόφια ή αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Νορβηγός ιδιοκτήτης της επισκέφθηκε τη Βουλγαρία.

Καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την ακριβή αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτές τις θανατηφόρες εκρήξεις και τον ρόλο διαφόρων εταιρειών στη διανομή δυνητικά επικίνδυνων συσκευών επικοινωνίας στη Χεζμπολάχ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ