Καταγγελία: Ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, περιορίζει την άσκηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών


Σε μια καταγγελία σπάνια για τα εγχώρια δεδομένα των ΟΤΑ, ο πρόεδρος της παράταξης που διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία των εκλογών των εργαζόμενων στον Δήμο, καταγγέλλει τη δημοτική αρχή

Για καταστρατήγηση κάθε έννοιας συνδικαλιστικής ελευθερίας και για προσπάθεια χειραγώγησης των συνδικαλιστικών εκλογών της προσεχούς εβδομάδας, κάνουν λόγο με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της «Συνδικαλιστικής Ενωτικής Πρωτοβουλίας». Της παράταξης δηλαδή της αντιπολίτευσης στον Δήμο Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη.

Σε μια καταγγελία σπάνια για τα εγχώρια δεδομένα των ΟΤΑ, ο πρόεδρος της παράταξης που διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία των εκλογών των εργαζόμενων στον Δήμο, καταγγέλλει τη δημοτική αρχή πως δεν επιτρέπει την άσκηση προεκλογικού αγώνα εντός των δημοτικών εγκαταστάσεων, σε αντίθεση με το τί συμβαίνει με άλλη παράταξη της προτίμησης του.

Σε ανακοίνωση του ο κ. Τσιχλάκης κάνει λόγο για παραβίαση του αρ. 23 του Συντάγματος που μιλάει για «ανεμπόδιστη άσκηση της συνδικαλιστικής ελευθερίας», των διεθνών συμβάσεων εργασίας μετατρέποντας το σωματείο εργαζόμενων σε «φέουδο του πέρα από τον νόμο».

Πηγές επίσης αναφέρονται σε κλίμα εκφβισμού που καταγγέλεται εντός των κόλπων των εργαζόμενων με αποτέλεσμα να ζητείται η παρέμβσαση του υπουργείου Εσωτερικών.

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση:

Γενναία, ομολογουμένως, η προσπάθεια του Δημάρχου να φιμώσει τον ελεύθερο και δημοκρατικό συνδικαλισμό στο Δήμο Νίκαιας, αλλά για να το πετύχει πρέπει πρώτα να ξεπεράσει κάτι σοβαρά εμπόδια…

Να ομολογήσει ότι παραβιάζει εσκεμμένα το αρ. 23 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «Tο Kράτος λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα για τη διασφάλιση της συνδικαλιστικής ελευθερίας και την ανεμπόδιστη άσκηση των συναφών μ’ αυτή δικαιωμάτων εναντίον κάθε προσβολής τους, μέσα στα όρια του νόμου».
Να αποδεχτεί ότι πέρα από το Σύνταγμα, γράφει στα παλιά του τα παπούτσια και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας που έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη (π.χ. ΝΔ 4205/1961, Ν. 1767/1988 κ.ά.). Εκείνες δηλαδή που ορίζουν ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να απολαμβάνουν κατάλληλης προστασίας κατά κάθε πράξης διάκρισης, που μπορεί να θίξει τη συνδικαλιστική τους ελευθερία».
Να δηλώσει επίσημα ότι δεν δέχεται να συμμορφωθεί με το αρ. 14 του Ν. 1264/1982, σύμφωνα με το οποίο «τα όργανα του Κράτους έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης άσκησης του δικαιώματος για την ίδρυση και αυτόνομη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων».
Και να παραδεχτεί δημόσια ότι περιφρονεί τη δημοκρατία στους τόπους εργασίας όπως προβλέπεται στο αρ. 16 του Ν. 1264/1982, σύμφωνα με το οποίο «Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις προστατεύονται κατά την άσκηση κάθε συνδικαλιστικού δικαιώματος και στον τόπο εργασίας».

Αν τα καταφέρει όλα αυτά, τότε θα έχει πετύχει τον στόχο του: να επιβάλει την πρωτοφανή διάκριση μεταξύ «εκλεγμένων» και «μη εκλεγμένων» αντιπροσώπων. Όπου οι πρώτοι μπορούν να ασκούν ανεμπόδιστα τις συνδικαλιστικές ελευθερίες τους, ενώ οι δεύτεροι πρέπει να περιοριστούν απλά και μόνο επειδή… δεν είναι εκλεγμένοι!

Θα πετύχει κι άλλα πράγματα ο Δήμαρχος έτσι: θα καταφέρει να μετατρέψει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νίκαιας σε προσωπικό του φέουδο, όπου ως γνωστόν οι «προσωπικές σχέσεις» είναι πέρα και πάνω από τον «νόμο», τα «πολιτικά δικαιώματα», τις «συνδικαλιστικές ελευθερίες» και άλλα τέτοια μπανάλ πράγματα…

Τέλος, αφού πρώτα θα έχει πετύχει να ορίζει εκείνος τον τρόπο που γίνονται οι εκλογές, θα μπορέσει στο μέλλον να καταργήσει τα σωματεία, τον συνδικαλισμό, τις ΣΣΕ και όλους αυτούς τα ανούσιους θεσμούς.

Και τι θα κάνουμε εμείς οι εργαζόμενοι αν θέλουμε να διεκδικήσουμε κάτι στην εργασία μας; Μα, φυσικά, θα ρωτάμε για τα δικαιώματά μας τη μόνη αρμόδια για αυτά: τη Γενική Γραμματέα του Δημάρχου μας!

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΥ

ΤΣΙΧΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ