Νέες ταινίες: Η Κέιτ Γουίνσλετ φωτογραφίζει την τραγωδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου


Η Κέιτ Γουίνσλετ, ο Τζέιμς Μακαβόι και η Πενέλοπε Κρουζ σε μια από τις πρώτες εμφανίσεις της στη μεγάλη οθόνη, πρωταγωνιστούν στις αποψινές πρεμιέρες στους κινηματογράφους

Ακόμη μια δωδεκάδα ταινιών κάνει πρεμιέρα απόψε στους κινηματογράφους με την Κέιτ Γουίνσλετ και τον Τζέιμς ΜακΑβόι να ξεχωρίζουν με τις νευρώδεις ερμηνείες τους, σε τελείως διαφορετικούς ρόλους ασφαλώς, στη «Lee» και στην «Κραυγή σιωπής» αντίστοιχα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «μινιμαλιστικό» γερμανικό νουάρ «Η ληστεία του Βερολίνου» του Τόμας Αρσλαν. Ο Ντένης Ηλιάδης επιστρέφει με ένα ακόμα θρίλερ γυρισμένο στη χώρα μας, το «Buzzheart», ενώ αν δεν χάνετε ταινία της Πενέλοπε Κρουζ, το «Ανοιξε τα μάτια» του Αλεχάνδρο Αμενάμπαρ από το 1997 επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη. Μαζί και Φρανκ Σινάτρα ως νυν αποφυλακισμένος που προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή του στο «Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι».

LEE ***

(ΑΓΓΛΙΑ, 2024)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΕΛΕΝ ΚΟΥΡΑΣ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΚΕΪΤ ΓΟΥΙΝΣΛΕΤ, ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΣΚΑΡΣΓΚΑΡΝΤ

Βιογραφία της φωτογράφου Λι Μίλερ που βρέθηκε με την κάμερά της στην πρώτη γραμμή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αποκάλυψε με τις εικόνες της τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Η Κέιτ Γουίνσλετ σηκώνει στους ώμους της αυτή την καλογυρισμένη ταινία, στην οποία είναι και παραγωγός και υπογράφει μια ερμηνεία με τσαγανό και πάθος, χαρακτηριστικά που τα φανερώνει με άνεση στις εμφανίσεις της στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Η ταινία όμως, σε αντίθεση με την κεντρική ηρωΐδα, δεν είναι διατεθειμένη να πάρει τα ρίσκα της με αποτέλεσμα να αφήνει τη γεύση του ανικανοποίητου όταν πέφτουν οι τίτλοι τέλους.

ΚΡΑΥΓΗ ΣΙΩΠΗΣ ***

(SPEAK NO EVIL)

ΗΠΑ, 2024

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΤΖΕΪΜΣ ΓΟΥΑΤΚΙΝΣ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΤΖΕΪΜΣ ΜΑΚΑΒΟΪ, ΜΑΚΕΝΖΙ ΝΤΕΪΒΙΣ

Δυο οικογένειες γνωρίζονται στις διακοπές τους στην Ιταλία και δίνουν ραντεβού αργότερα στο σπίτι της μίας από αυτές στην εξοχή. Τα σημάδια έρχονται από την πρώτη σχεδόν στιγμή ότι πρόκειται για παγίδα θανάτου για τους επισκέπτες.

Ο Τζέιμς ΜακΑβόι είναι ασφαλώς ιδανικός στο ρόλο του καθώς εδώ και αρκετά χρόνια βλέπαμε ότι το μάτι του γυαλίζει και είναι πανέτοιμος για ένα αιματηρό θρίλερ με πινελιές κακοποίησης, πατριαρχίας, μπούλινγκ και άρνησης κάθε κοινωνικής σύμβασης. Και μόνο για το δικό του ρεσιτάλ αξίζει να ρίξετε μια ματιά σε αυτή την κλειστοφοβική, σχεδόν, περιπέτεια επιβίωσης.

Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ***

(VERBRANNTE ERDE)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 2024

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΤΟΜΑΣ ΑΡΣΛΑΝ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΜΙΣΕΛ ΜΑΤΙΣΕΒΙΤΣ, ΜΑΡΙΕ ΛΟΪΕΝΜΠΕΡΓΚΕΡ

Ο μοναχικός και λιγομίλητος Τρόγιαν αναζητά την επόμενη δουλειά του και τη βρίσκει όταν του ανατίθεται, με μια ολιγομελή ομάδα, να κλέψουν έναν πίνακα ζωγραφικής. Η αποστολή πάει καλά αλλά ο αγοραστής στη συνέχεια δεν θέλει να καταβάλλει το αντίτιμο και βάζει το πρωτοπαλίκαρό του να πάρει τον πίνακα εξοντώνοντας έναν προς έναν τους ληστές.

Ατμοσφαιρική και νουάρ ατμόσφαιρα με «μινιμαλιστικούς» διαλόγους σε δόσεις όμως που τείνουν κάποιες στιγμές να μας στείλουν εκτός ταινίας. Το ξεκαθάρισμα της τρίτης πράξης αλλά και οι καλογραμμένες σκηνές προσωπικών εξομολογήσεων του κεντρικού ήρωα ανυψώνουν το συνολικό αποτέλεσμα.

ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ

Η πλεξούδα **1/2. Της Λετίσια Κολομπανί με τις Κιμ Ρέιβερ, Φοτινί Πελούσο

Τρεις γυναίκες σε τρία διαφορετικά μέρη του πλανήτη (Ινδία, Ιταλία, Καναδάς) καλούνται να σηκώσουν το δικό τους σταυρό ευελπιστώντας σε ένα καλύτερο αύριο. Θα μπορούσε αυτή η περιήγηση στη «γυναικεία» καρδιά ανά τον κόσμο να έχει μεγάλο ενδιαφέρον αλλά η Λετίσια Κολομπανί προτίμησε τον απολύτως safe τρόπο να αφηγηθεί τις ιστορίες της με τα συνήθη «πλαδαρά» αποτελέσματα.

Sex – Όσα λένε οι άνδρες μεταξύ τους **. Του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ με τους Γιαν Γκούναρ Ρόιζε, Θόρμπιορν Χαρ

Δυο καπνοδοχοκαθαριστές στα προάστια του Οσλο, συζητούν για τις συνηθισμένες ή πιο εξαντρίκ σεξουαλικές τους εμπειρίες. Ο ένας αφηγείται το όνειρό του με τον Ντέιβιντ Μπόουι να τον επιθυμεί ερωτικά και ο άλλος να εκμυστηρεύεται ότι μόλις έκανε έρωτα με άνδρα για πρώτη φορά στη ζωή του.

Συζητήσεις επί συζητήσεων περί σεξουαλικής ταυτότητας και ανδρικών προτύπων που γρήγορα χάνουν την όποια στόχευσή τους.

Υπνοθεραπεία **. Του Ερνστ Ντε Γκιρ με τους Χέρμπερτ Νόρντρουμ, Αστα Κάμα Ογκουστ

Ο Αντρέ και η Βέρα είναι ένα νέο ζευγάρι, συνέταιροι σε μια ανερχόμενη νεοφυή εταιρεία. Έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την «Ηπιόνη», μια εφαρμογή για την υγεία της γυναίκας, σε έναν σημαντικό διαγωνισμό. Πριν πάνε εκεί, η Βέρα δοκιμάζει υπνοθεραπεία για να σταματήσει το κάπνισμα. Από εκείνο το σημείο, η συμπεριφορά της αλλάζει και η Βέρα αρχίζει να κάνει πράγματα που εκπλήσσουν τον Αντρέ και δοκιμάζουν τη σχέση και τη συνεργασία τους.

Ανέμπνευστη σάτιρα διαπροσωπικών σχέσεων και κοινωνικών επιταγών βραβευμένη στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

Buzzheart. Του Ντένη Ηλιάδη με τις Εβελίνα Παπούλια, Κωνσταντίνα Μεσσήνη

Ο Αργύρης, ένας ντροπαλός 19χρονος, γνωρίζει τη Μαίρη, μία κοπέλα τελείως έξω από τα κυβικά του. Της ζητά δειλά να βγουν και, προς μεγάλη του έκπληξη, αυτή δέχεται και τον καλεί αμέσως για ένατριήμερο στο εξοχικό των γονιών της, όπου τον παρουσιάζει ως το αγόρι της. Οι γονείς της Μαίρης όμως, σύντομα του εκμυστηρεύονται πως η κόρη τους αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και πως, προκειμένου να βεβαιωθούν πως ο Αργύρης είναι το κατάλληλο ταίρι για αυτήν, θα πρέπει να τον υποβάλλουν σε κάποια τεστ συμπεριφοράς.

Νέο θρίλερ από τον Ντένη Ηλιάδη γυρισμένο στη χώρα μας.

Οι αζήτητοι. Ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου

Για τρεις δεκαετίες, από το 1945 έως το 1975 εκατοντάδες ασθενείς κάθε ηλικίας με φυματίωση απ’ όλη την Ελλάδα, έζησαν και πέθαναν στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Δεν τους αναζήτησε κανείς και θάφτηκαν ανώνυμα σε ομαδικούς τάφους στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Μετά από 80 χρόνια, η σκοτεινή τους ιστορία έρχεται στο φως.

Μην σε αγγίξει το κακό. Του Αλεξάντρ Αζά με τους Χάλι Μπέρι, Περσι Ντραγκς IV

Ενα κακό καταλαμβάνει τον κόσμο και η μόνη προστασία για μια μητέρα και τους δίδυμους γιους της, είναι το σπίτι τους και ο προστατευτικός δεσμός της οικογένειάς τους. Έχοντας ανάγκη να παραμείνουν δεμένοι ανά πάσα στιγμή –ακόμα και να δένονται με σχοινιά– προσκολλώνται ο ένας στον άλλο, παροτρύνοντας ο ένας τον άλλον να μην αφήνουν το σκοινί και να προσέχουν να μην τους αγγίξει το Κακό.

Transformers One. Κινούμενα σχέδια του Τζος Κούλεϊ

Η άγνωστη ιστορία των Optimus Prime και Megatron. Πριν γίνουν ορκισμένοι εχθροί, ήταν φίλοι, δεμένοι σαν αδέρφια, και οι επιλογές τους άλλαξαν τη μοίρα του πλανήτη Cybertron για πάντα.

Άνοιξε τα μάτια (1997) ***. Του Αλεχάνδρο Αμενάμπαρ με τους Πενέλοπε Κρουζ, Εντουάρντο Νοριέγκα

Ο νεαρός Σίζαρ έχει τα πάντα. Ομορφιά, χρήμα, γυναίκες. Κάποια μέρα ο φίλος του Πελάγιο του παρουσιάζει τη νέα του κοπέλα, την Σοφία, την οποία ερωτεύεται. Αμέσως βάζει σκοπό να την κερδίσει, αλλά πρώτα πρέπει να ξεφορτωθεί την πρώην του, Νουρία, που είναι παράφορα ερωτευμένη μαζί του και έτσι προτιμά να ρίξει το αμάξι του σε ένα δέντρο. Ως αποτέλεσμα εκείνη χάνει τη ζωή της και ο Σίζαρ την ομορφιά του. Το πρόσωπο του παραμορφώνεται, αλλά αυτό δε δείχνει να ενοχλεί τη Σοφία.

Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι (1955). Του Οτο Πρέμινγκερ με τους Φρανκ Σινάτρα, Ελενορ Πάρκερ

Ο Φράνκι Μασίν είναι ικανός ντίλερ του πόκερ, μουσικός και εξαρτημένος από τα ναρκωτικά. Βγαίνοντας από την φυλακή, προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή ως μουσικός, αλλά οι δύο άλλες του ιδιότητες δεν του αφήνουν περιθώρια.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ