Oργισμένη η Ζιζέλ Πελικό: «Νιώθω ταπεινωμένη, δεν συναίνεσα ποτέ στους βιασμούς»


Η Ζιζέλ Πελικό εξοργίστηκε από τις δηλώσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην σύζυγου της. «Δεν συναίνεσα ποτέ στους βιασμούς» είπε συντετριμμένη η γυναίκα που επί μία δεκαετία υπέστη φρικτά βασανιστήρια στα χέρια του Ντομινίκ Πελικό

Στην πολύκροτη δίκη της Αβινιόν, η Ζιζέλ Πελικό μίλησε ξανά χθες για τους βιασμούς που υπέστη στον ύπνο της από δεκάδες άνδρες τους οποίους στρατογούσε ο σύζυγός της, Ντομινίκ Πελικό. Για πρώτη φορά εξοργίστηκε από τα επιχειρήματα της υπεράσπισης που σκοπό έχουν να την κάνουν να εμφανιστεί ως «συνεργός» του κατηγορουμένου.

«Από τότε που έφτασα σε αυτό το δικαστήριο, αισθάνθηκα ταπεινωμένη. Με παρουσίασαν αλκοολική. Ότι ήμουν συνεργός του Πελικό. Πρέπει να έχει κανείς μεγάλη υπομονή για να αντέξει αυτά που άκουσα», είπε. Από τις 2 Σεπτεμβρίου, 51 άνδρες, μεταξύ των οποίων ο συζύγος του θύματος Ντομινίκ Πελικό, δικάζονται με την κατηγορία ότι τη βίασαν, ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια υπνωτικών χαπιών και ως εκ τούτου αναίσθητη. «Οι 50 (κατηγορούμενοι) δεν έθεσαν στον εαυτό τους την ερώτηση (της συναίνεσης) είναι ή δεν είναι έκφυλοι!», είπε η Πελικό.

Από το 2011 έως το 2020, ο πατέρας τριών παιδιών επικοινώνησε με δεκάδες αγνώστους στον διαδικτυακό ιστότοπο γνωριμιών Coco, τον οποίο έκλεισαν οι αρχές τον περασμένο Ιούνιο, καλώντας τους να έρθουν και να διαπράξουν κάθε είδους σεξουαλική κακοποίηση στη σύζυγό του. Από τους 83 υπόπτους, οι 54 ταυτοποιήθηκαν και οι 51 βρίσκονται σήμερα στο δικαστήριο.

Αυτή η έκτακτη δίκη –τρεις μήνες ακροάσεων, δεκάδες διαπιστευμένοι διεθνείς δημοσιογράφοι– έχει να κάνει και με τη χημική υποταγή. Η Καρολίν Νταριάν, η κόρη του θύματος, δημιούργησε έκτοτε τον σύλλογο «M’dors pas» για να ενημερώσει τον κόσμο για την έκταση του φαινομένου.

Ο Πελικό που επικαλέστηκε νωρίτερα ασθένεια, επέστρεψε στο δικαστήριο την Τρίτη, με το μπαστούνι στο χέρι, καθισμένος σε μια καρέκλα. O 71χρονος συνταξιούχος παραδέχθηκε οτι ήταν ο εγκέφαλος των βιασμών στη Μαζάν. «Είμαι βιαστής, όπως όλοι οι σε αυτή την αίθουσα», είπε

Έκτοτε, η υπεράσπιση προσπάθησε, με περισσότερη ή λιγότερη λεπτότητα, να αποδείξει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι αγνοούσαν ότι διέπραξαν βιασμό πηγαίνοντας το βράδυ στο σπίτι τους. Την περασμένη εβδομάδα, ο Γκιγιόμ ντε Πάλμα, δικηγόρος αρκετών κατηγορουμένων εξήγησε συγκεκριμένα ότι υπάρχουν «βιασμοί και βιασμοί», υπονοώντας ότι ένας άνδρας που δεν γνωρίζει οτι διαπράττει βιασμό δεν μπορεί να κριθεί για κάτι τέτοιο. «Όταν βλέπουμε μια γυναίκα να κοιμάται στο κρεβάτι της, δεν υπάρχει στιγμή που αναρωτιόμαστε, τι συμβαίνει; […] Ο βιασμός είναι βιασμός. Είτε πρόκειται για 3 λεπτά ή για μία ώρα, είναι απολύτως απεχθές» είπε η Ζιζέλ Πελικό

Ένας άνθρωπος με διττή προσωπικότητα

Η ακρόαση ανέδειξε τη διπλή προσωπικότητα του Ντομινίκ Πελικό που περιγράφεται ως «καλοπροαίρετος και προσεκτικός», «ένας σπουδαίος τύπος», σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια της Ζιζέλ. Είχε όμως παράλληλα και μια σκοτεινή προσωπικότητα βιαστή, ήταν ένας διεστραμμένος ηδονοβλεψίας τις νύχτες. «Ήξερα μόνο τη μία πλευρά του κυρίου Πέλικο, θα έκοβα και τα δυο μου χέρια οτι ζούσα με έναν εξαιρετικό άντρα, εγώ και τα παιδιά μου» Από το τέλος της έρευνας, γνωρίζουμε επίσης ότι ο Πελικό κατηγορείται για βιασμό σε μια υπόθεση που χρονολογείται από το 1991 καθώς και για απόπειρα βιασμού με όπλο που χρονολογείται από το 1999.

Και αυτή δεν είναι η μόνη σκοτεινή πλευρά του θέματος. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η αστυνομία, η οποία απέκτησε σκληρούς δίσκους που περιείχαν εκατοντάδες βίντεο βιασμών με θύμα τη σύζυγό του, ανακάλυψε επίσης φωτογραφίες της κόρης του, Καρολίν να κοιμάται γυμνή. Ο Πελικό υποστηρίζει ότι δεν έχει αγγίξει ποτέ παιδιά, και ακόμη λιγότερο τα δικά του. «Αυτό εγείρει ερωτήματα, όταν βλέπουμε τις φωτογραφίες της Καρολίν να κοιμάται», απάντησε η Ζιζέλ Πελικό.

Δεκάδες κατηγορούμενοι πρέπει να παρουσιαστούν ενώπιον των δικαστών μέχρι τον Δεκέμβριο. Μεταξύ αυτών, αρκετοί αμφισβητούν την έννοια του βιασμού και οι δικηγόροι τους σκοπεύουν να επισημάνουν τα ελαττώματα της υπόθεσης. Αν και συντετριμμένη από τη βία των συζητήσεων η Ζιζέλ Πελικό δεν τα παράτησε ποτέ. Μπορεί επίσης να υπολογίζει στην υποστήριξη πολλών δεκάδων ανθρώπων που την χειροκροτούν κάθε φορά που φεύγει από την αίθουσα του δικαστηρίου. Αυτό το Σαββατοκύριακο, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία «ώστε η ντροπή να αλλάξει πλευρά». «Χάρη σε σας, έχω τη δύναμη να συνεχίσω τον αγώνα μέχρι το τέλους» τους είπε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ