Η ώρα των αποφάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι «κασσελίστας» στοχοποιούν τον Πολάκη και δεν θέλουν πόθεν έσχες


Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις του προφίλ του υποψηφίου για την ηγεσία του κόμματος

Να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τον οδικό χάρτη της εκλογής νέου προέδρου, αλλά και να θέσει τις προϋποθέσεις που θα χρειάζονται προκειμένου να διεκδικήσει κάποιος την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καλείται σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια του συστήματος Κασσελάκη, να «κόψει» τον Παύλο Πολάκη από υποψήφιο πρόεδρο, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο χανιώτης βουλευτής αποτελεί «βραχνά» για εκείνους.

Παράλληλα, όμως, ενώ μιλάνε πάντα στο όνομα της διαφάνειας, προσπαθούν να αποφύγουν την ένταξη του πόθεν έσχες στα κριτήρια για τις υποψηφιότητες, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτήματα.

Η ώρα των αποφάσεων

Τη Τρίτη, μετά από πεντάωρη συνεδρίαση, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πήρε οριστική απόφαση για τη μορφή του Συνεδρίου, που θα είναι έκτακτο -δηλαδή με άλλη σύνθεση συνέδρων και όχι με εκείνη του Συνεδρίου του Φεβρουαρίου- και όχι διαρκές ή καταστατικό.

Επίσης, αποφασίστηκε ήδη, το χρονοδιάγραμμα. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 1-3 Νοεμβρίου και ο πρώτος γύρος της εσωκομματικής αναμέτρησης, στις 34 του ίδιου μήνα. Αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, τότε οι κάλπες θα στηθούν την 1η Δεκεμβρίου.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να ληφθούν οι δύσκολες αποφάσεις. Δηλαδή, να μπουν κριτήρια για τους υποψήφιους προέδρους. Πρώτο και κύριο, η πλευρά των «100» ζητάει να δοθεί στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του κόμματος, η δήλωση περιουσιακής κατάστασης των υποψηφίων.

Η απαίτηση αυτή, μοιάζει απολύτως λογική, με βάση τα όσα συνέβησαν πέρσι με το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, που δεν είχε κατατεθεί παραμονή των ευρωεκλογών. Τα παράλογα, αρχίζουν από τη στιγμή που τα στελέχη που τον στηρίζουν, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να μην μπει αυτός ο όρος.

Και κάπου εδώ, αρχίζουν τα ερωτήματα. Αφού ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει -όπως ισχυρίζεται- πόθεν έσχες, τότε γιατί δεν θέλει να αποτελεί κριτήριο; Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα τους;

Είναι δυνατόν το κόμμα που κάνει «σημαία» του τη διαφάνεια, να έχει «σκιές» πάνω από τα οικονομικά στοιχεία του αρχηγού του; Πως ακριβώς θα το υπερασπιστούν δημόσια; Τι θα λένε; Ότι η διαφάνεια είναι για τους άλλους, αλλά εξαιρείται ο αρχηγός μας;

Στοχοποιούν τον Πολάκη

Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η προσπάθεια των συνεργατών -και όχι όσων των στήριξαν- του Στέφανου Κασσελάκη, να «φράξουν» τον δρόμο σε μια υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη.

Η απαίτηση τους για «λευκό» ποινικό μητρώο και τις 50 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής που ζήτησαν ως προϋπόθεση για του υποψηφίους, στρέφεται εναντίον του χανιώτη βουλευτή – και δευτερευόντως τον Νίκο Παππά.

Αρχικά, διότι από το σύστημα Κασσελάκη, πιστεύουν ότι δεν θα τα καταφέρει ο Παύλος Πολάκης να συγκεντρώσει αυτόν τον αριθμό υπογραφών. Ενώ για την υπόθεση του ποινικού μητρώου, μιλούν για «λευκό», όχι για καταδίκες που αφαιρούν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι – όπως ζητούν οι «100».

Δηλαδή, για να αποκλειστεί ο Παύλος Πολάκης -για πλημμεληματικού χαρακτήρα καταδίκη, ως δήμαρχος Σφακίων, τέτοιες που έχουν σχεδόν όλοι όσοι έχουν διατελέσει δήμαρχοι- και ο Νίκος Παππάς, με την καταδίκη του στο Ειδικό Δικαστήριο, για μια υπόθεση που αποτέλεσε «παντιέρα» της κυβέρνησης Τσίπρα.

Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι η πλευρά του έκπτωτου προέδρου βλέπει στο πρόσωπο του χανιώτη βουλευτή τον βασικό του αντίπαλο – τουλάχιστον προς ώρας. Μάλιστα, δείχνουν ότι τον αντιμετωπίζουν ως το μεγάλο εμπόδιο που τη χωρίζει από το νέο «ρεσάλτο» στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ