Αποκαλυπτικοί διάλογοι της εγκληματικής οργάνωσης με την απάτη μαμούθ των 30 εκατ.


Απάτη: Οι αχυράνθρωποι που χρησιμοποιούσαν  τα αρχηγικά μέλη και τους έβαζαν ως ….διαχειριστές στις εταιρείες ήταν κυρίως τοξικοεξαρτημένοι, άστεγοι ή άνεργοι 

Αποκαλυπτικούς διαλόγους φέρνει στο φως το newsbomb.gr για την εγκληματική οργάνωση που είχε καταφέρει να στήσει 29 βασικές και 430 βοηθητικές εταιρείες – «φαντάσματα», εκδίδοντας εικονικά τιμολόγια και βάζοντας στην τσέπη τον ΦΠΑ.

Στο διάλογο που ακολουθεί βασικό μέλος καλεί… διανομέα τον οποίο έχουν βάλει ως διαχειριστή εταιρείας για να του ζητήσει κωδικούς τράπεζας:

Βασικό μέλος: «…. καλησπέρα»… «Είμαι η …, η κοπέλα απ’ το, απ’ τον …, απ’ το γραφείο» … «Έχεις μαζί σου το κινητό το μπλε το μικρό;»

Αχυράνθρωπος: «Στο σπίτι το ‘χω»

Βασικό μέλος: «Και δουλεύεις ε;»

Αχυράνθρωπος: «Ναι στη δουλειά είμαι τώρα» …

Βασικό μέλος: «Πω, ξέρεις τι, έρχονται κάποιοι κωδικοί εκεί τώρα που τους χρειάζομαι εγώ»

Αχυράνθρωπος: «Ε τώρα δε μπορώ να τους δώσω εγώ, είμαι στη δουλειά, δε μπορώ να φύγω» … «Θα στους στείλω αύριο»

Βασικό μέλος: «Αύριο είναι αργά»

Αχυράνθρωπος: «Εντάξει ρε παιδιά, συνεννοηθείτε, ξέρω ‘γω, τι να σας πω; Τι να σου κάνω τώρα

Οι αχυράνθρωποι που χρησιμοποιούσαν τα αρχηγικά μέλη και τους έβαζαν ως ….διαχειριστές στις εταιρείες ήταν κυρίως τοξικοεξαρτημένοι , άστεγοι ή άνεργοι .

Στη συνομιλία που ακολουθεί δυο εξ αυτών, ο ένας άνεργος και ο άλλος διανομέας , συζητούν τις απολαβές που θα έπαιρναν από τους αρχηγούς μόλις έκλειναν τις εικονικές εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία συνήθως λάμβαναν 300 με 400 ευρώ το 15νθήμερο, ανεξαρτήτως πλήθους εταιριών που είχαν συσταθεί στο όνομα τους.

Αχυράνθρωπος: «…Πόσα είναι να πάρεις; Τέσσερα ;»

Αχυράνθρωπος: «3.800 είναι υπόλοιπο, ακούς; … Υποτίθεται τώρα απ’ τα 3.800 αυτός, ακούς; Εφόσον τελείωσε το επεισόδιο τον Απρίλιο μου ‘δώσε το μηνιάτικο μου ‘δωσε μου ‘χε δώσει μου ‘δωσε και 800 ο τέτοιος ο Στράτος, ακούς;…

Αχυράνθρωπος: «Ε πόσα έχεις πάρει όλα βρε μαλάκα σου λέω»

Αχυράνθρωπος: «Μισθούς και τέτοια; Να βάλουμε τους μισθούς»

Αχυράνθρωπος: «Όχι μισθούς ρε φίλε… Το κλείσιμο»

Αχυράνθρωπος: «Το κλείσιμο, λοιπόν δυόμισι τεσσεράμισι και ε δυόμισι τεσσεράμισι και γύρω στα εφτάμισι χιλιάρικα μου ‘ρθε»

Αχυράνθρωπος: «Όσα δηλαδή μου είχε πει στο περίπου, ακούς; Εφτά με οκτώ μου λέει θα παίξουμε»

Αχυράνθρωπος: «Εφτά με δέκα μου ‘πε εμένα»

Οι επικοινωνίες των αρχηγικών και των βασικών μελών της οργάνωσης πραγματοποιούνταν κυρίως μέσω διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας για να μην αποκαλύπτεται το περιεχόμενο τους.

Βασικό μέλος: Γεια σας, σας πήρα και στο άλλο … Αλλά δεν απαντούσατε … Στο SIGNAL … Θα έχετε το νου σας να σας ξαναπάρω πάλι;

Βασικό μέλος: Σε λίγες μέρες θα βγάλω κάποια κινητά από μία εταιρεία, θα σας φέρω ένα που να ακούγεται το SIGNAL, θα το ζητήσω έτσι να μου το δώσουν.

Βασικό μέλος: OKAY

Βασικό μέλος: Λοιπόν, μπείτε στο SIGNAL, εγώ περιμένω κάτω

Η Μέθοδος Carousel

Η απάτη έγινε με τη μέθοδο Carousel. Η οργάνωση εκτελούσε ένα σύνθετο σχέδιο «αλυσιδωτής απάτης» στο Φ.Π.Α. (carousel fraud), εκμεταλλευόμενη τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και το καθεστώς μη απόδοσης Φ.Π.Α. σε πωλήσεις εντός της ΕΕ. Οι εταιρείες αυτές λειτουργούσαν ως «εξαφανισμένοι έμποροι» (missing traders) που δήλωναν πλασματικές συναλλαγές για να εισπράξουν παράνομα Φ.Π.Α. ή να αιτηθούν επιστροφές.

Τα κέρδη από τη φοροδιαφυγή διακινούνταν μέσω τραπεζικών λογαριασμών εικονικών επιχειρήσεων, πραγματοποιώντας εικονικές τραπεζικές συναλλαγές και αναλήψεις μετρητών. Οι δράστες χρησιμοποιούσαν κρυπτογραφημένα δίκτυα (VPN) και ανώνυμες κάρτες sim, ενώ προέβαιναν σε φυσική μεταφορά χρημάτων από περιφερειακά μέλη της οργάνωσης για την απόκρυψη της προέλευσης των παράνομων εσόδων.

Τα μέλη της οργάνωσης υπέβαλαν ψευδείς ή ανακριβείς ή ελλιπείς δηλώσεις Φ.Π.Α. και προχωρούσαν σε λήψη εικονικών τιμολογίων για να δημιουργούν πλασματικές απαιτήσεις επιστροφής Φ.Π.Α.. Μέσω αυτής της μεθόδου, η οργάνωση κατάφερε να αποσπάσει παράνομα από το κράτος ποσό άνω των 4,4 εκατ. ευρώ από επιστροφές Φ.Π.Α.

Τα κεντρικά μέλη στρατολογούσαν άτομα με χαμηλά εισοδήματα και ποινικό παρελθόν για να τα τοποθετήσουν ως διαχειριστές των εικονικών επιχειρήσεων. Τα περιφερειακά μέλη λειτουργούσαν ως «προσωπικά εργαλεία» για την κάλυψη των δραστηριοτήτων της οργάνωσης στη διασυνοριακή απάτη Φ.Π.Α., στη διακίνηση των σχετικών εσόδων τραπεζικά και την ανάληψή τους και στη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων.

Χαρακτηριστικό της τελευταίας περίπτωσης, είναι ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν σχετίζονταν με τις επιχειρήσεις που ανήκαν στο φάσμα των δραστηριοτήτων της οργάνωσης, ενώ οι ίδιες είχαν διαφορετικά αντικείμενα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με σκοπό τη δήλωση εικονικών συναλλαγών.

Παράλληλα, τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, επεδίωκαν να μην υφίστανται εμφανείς ενδείξεις συσχέτισής τους με τις εικονικές επιχειρήσεις και τους διαχειριστές τους, προκειμένου να αποφεύγουν τις σε βάρος τους έννομες συνέπειες, καθώς στις συγκεκριμένες οντότητες μετακυλιόταν η υποχρέωση απόδοσης Φ.Π.Α. εκροών, ενώ παράλληλα οι νομιμοφανείς επιχειρήσεις στις οποίες μετείχαν τα μέλη, ισοσκέλιζαν το Φ.Π.Α. εισροών- εκροών, αποστερώντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα του Δημοσίου για ανάκτηση των απολεσθέντων εσόδων.

Τα κέρδη και η εξιχνίαση

Συνολικά μέσω των εταιρικών σχηματισμών που δημιούργησαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πέτυχαν την απώλεια πόρων Φ.Π.Α. ποσού που ξεπερνά τα 26.000.000 ευρώ, για τα οποία είχαν δηλωθεί εικονικές συναλλαγές άνω των 150.000.000 ευρώ.

Επιπλέον, η μια υποομάδα της οργάνωσης ανέπτυξε δράση και εκτός του πλαισίου αυτής, όπου με την ίδια μέθοδο προέβη μέσω δημιουργίας συστήματος εταιρειών στην διασυνοριακή απάτη στο Φ.Π.Α. ύψους εκατομμυρίων ευρώ, προς όφελος εταιρείας που δραστηριοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Επίσης, βασικό μέλος της οργάνωσης πέτυχε για επτά (7) επιχειρήσεις που διαχειριζόταν, την απατηλή εκταμίευση χρημάτων μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, αποκομίζοντας παράνομο όφελος 770.000 ευρώ περίπου.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της έρευνας λήφθηκε υπόψη πλήθος στοιχείων προερχόμενων από τη συλλογή και επεξεργασία φορολογικών, λογιστικών και τραπεζικών δεδομένων (άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών 230 οντοτήτων), την ανάλυση και συσχέτιση πολυάριθμων ηλεκτρονικών ιχνών, την εκτέλεση ειδικών ανακριτικών πράξεων (άρση επικοινωνιών για συνολικά 85 τηλεφωνικές συνδέσεις και καταγραφή –179.450– τηλεφωνικών συνδιαλέξεων), την επεξεργασία και περιγραφή βιντεοληπτικού υλικού και την διενέργεια ογκωδέστατης αλληλογραφίας (780 εξερχόμενα έγγραφα για συγκέντρωση στοιχείων).

Καθοριστική συμβολή στην εξιχνίαση της υπόθεσης είχε και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών με την αποστολή -12- ειδικών ερευνητών ψηφιακών δεδομένων του Τμήματος Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων, οι οποίοι αξιοποιώντας σύγχρονα εγκληματολογικά εργαλεία και εφαρμογές τεχνικής νοημοσύνης ανακαλύψανε και συσχετίσανε κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία κατά τις επιτόπιες έρευνες, ανάμεσα σε εκατομμύρια ψηφιακά δεδομένα που ήταν αποθηκευμένα τόσο τοπικά όσο και στο υπολογιστικό νέφος. Τα κατασχεμένα ψηφιακά δεδομένα θα αναλυθούν περαιτέρω από το εργαστήριο του Τμήματος Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων.

Επίσης, σημαντικός παράγοντας για την επιτυχή περαίωση της έρευνας ήταν η συνεργασία και ανταπόκριση Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, καθώς και των πιστωτικών ιδρυμάτων στη χορήγηση στοιχείων. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στο Ελληνικό Γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ