Στοπ της Γερμανίας στις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ


Οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ έχουν προκαλέσει διαφωνίες κι εντός της γερμανικής κυβέρνησης

Η Γερμανία έχει σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ, ενώ αντιμετωπίζει νομικές προκλήσεις, αποκαλύπτει το Reuters.

Πηγή κοντά στο υπουργείο επικαλέστηκε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος ότι σταμάτησε τις εργασίες για την έγκριση αδειών εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ λόγω νομικών και πολιτικών πιέσεων από νομικές υποθέσεις που υποστηρίζουν ότι τέτοιες εξαγωγές από τη Γερμανία παραβιάζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο.

Αν και το υπουργείο Οικονομίας δεν απάντησε στο αίτημα για σχολιασμό, η γερμανική κυβέρνηση εξέδωσε μια δήλωση μετά τη δημοσίευση.

«Δεν υπάρχει γερμανικό μποϊκοτάζ των εξαγωγών όπλων κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit. Πέρυσι, η Γερμανία ενέκρινε εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ αξίας 326,5 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου στρατιωτικού εξοπλισμού και πολεμικών όπλων, δεκαπλάσια αύξηση από το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, που εγκρίνει άδειες εξαγωγής.

Ωστόσο, οι εγκρίσεις έχουν μειωθεί φέτος, με μόνο 14,5 εκατ. ευρώ να χορηγούνται από τον Ιανουάριο έως τις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομίας σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης. Από αυτά, τα πολεμικά όπλα αντιστοιχούσαν μόνο στα 32.449 ευρώ.

Στην υπεράσπιση δύο υποθέσεων, μίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου και μίας στο Βερολίνο που υποβλήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κυβέρνηση είπε ότι δεν έχουν εξαχθεί πολεμικά όπλα βάσει άδειας που εκδόθηκε από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου επιθέσεις στο Ισραήλ , εκτός από ανταλλακτικά για μακροπρόθεσμα συμβόλαια, πρόσθεσε η πηγή.

Διαφωνίες στη γερμανική κυβέρνηση για τις εξαγωγές όπλων

Tο θέμα έχει δημιουργήσει τριβές εντός της κυβέρνησης καθώς η Καγκελαρία διατηρεί την υποστήριξή της στο Ισραήλ, ενώ τα υπουργεία Οικονομίας και Εξωτερικών υπό την ηγεσία των Πρασίνων, ευαίσθητα στην κριτική από μέλη του κόμματος, επικρίνουν όλο και περισσότερο την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Οι νομικές προκλήσεις σε όλη την Ευρώπη οδήγησαν επίσης άλλους συμμάχους του Ισραήλ να σταματήσουν ή να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων.

Η Βρετανία αυτό το μήνα ανέστειλε 30 από τις 350 άδειες για εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ λόγω ανησυχιών ότι το Ισραήλ μπορεί να παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Τον Φεβρουάριο, ένα ολλανδικό δικαστήριο διέταξε την Ολλανδία να σταματήσει όλες τις εξαγωγές εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ λόγω ανησυχιών για τη χρήση τους σε επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους στη Γάζα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν διέκοψε φέτος – αλλά στη συνέχεια ξανάρχισε – τις αποστολές ορισμένων βομβών στο Ισραήλ μετά τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη χρήση τους στην πυκνοκατοικημένη Γάζα. Οι εγκρίσεις και οι αποστολές άλλων τύπων όπλων, σε πιο ακριβή συστήματα, συνεχίστηκαν καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το Ισραήλ χρειαζόταν την ικανότητα να αμυνθεί.

Ο Alexander Schwarz, δικηγόρος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έχει καταθέσει πέντε αγωγές κατά του Βερολίνου, πρότεινε ότι η σημαντική μείωση των εγκρίσεων για το 2024 υποδηλώνει μια πραγματική, αν και πιθανώς προσωρινή, απροθυμία να προμηθεύσει όπλα στο Ισραήλ. “Ωστόσο, δεν θα το ερμήνευα αυτό ως συνειδητή αλλαγή πολιτικής”, πρόσθεσε ο Schwarz.



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ