«Μονάδα 8200»: Η αιχμή του δόρατος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και η επιχείρηση στον Λίβανο


Ίσως, να έχει αλλάξει για πάντα ο τρόπος του πολέμου υπογραμμίζουν στρατιωτικοί αναλυτές μετά τις εκρήξεις των προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών

Ως καταλύτης για τις μελλοντικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, περιγράφεται από διεθνή ειδησεογραφικά μέσα αλλά και κυβερνήσεις η επιχείρηση των Ισραηλινών δυνάμεων κατά της Χεζμπολάχ.

Με τους ειδικούς να αναρωτιούνται ποια ήταν η υπηρεσία που ήταν κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για την πρωτόγνωρη αυτή επιχείρηση που οδήγησε στις χιλιάδες εκρήξεις κάθε είδους ηλεκτρονικών συσκευών, από βομβητές έως και ηλιακά πάνελ.

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος έρχεται η μυστική μονάδα κυβερνοπολέμου του Ισραήλ με την ονομασία 8200.

Της οποίας ο διοικητής λίγες μόλις ημέρες πριν παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για τα όσα συνέβησαν την 7η Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Και η οποία σύμφωνα τουλάχιστον με πηγές που σχετίζονται με την πλευρά των Παλαιστινίων υπήρξε στόχος επιθέσεων από την Χεζμπολάχ στις 25 Αυγούστου.

Τι πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτήν, σύμφωνα τουλάχιστον με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters:

– Η μονάδα 8200 είναι το αντίστοιχο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ ή της GCHQ της Βρετανίας και είναι η μεγαλύτερη ενιαία στρατιωτική μονάδα των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας. Κατάγεται από τις πρώτες μονάδες αποκωδικοποίησης και πληροφοριών που σχηματίστηκαν κατά τη γέννηση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

– Οι δραστηριότητές της είναι συνήθως άκρως απόρρητες και κυμαίνονται από την κατασκοπεία σημάτων μέχρι την εξόρυξη δεδομένων και τις τεχνολογικές επιθέσεις και χτυπήματα.

– Ορισμένες από τις επιχειρήσεις στις οποίες φέρεται να έχει συμμετάσχει περιλαμβάνουν την επίθεση με τον ιό Stuxnet το 2005-10 που αχρήστευσε τις ιρανικές πυρηνικές φυγόκεντρες, μια κυβερνοεπίθεση του 2017 στην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου Ogero και την αποτροπή μιας επίθεσης του ISIS σε ένα πολιτικό αεροσκάφος που ταξίδευε από την Αυστραλία προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2018.

– Πέρυσι, ο διοικητής της δήλωσε σε συνέδριο στο Τελ Αβίβ ότι η μονάδα χρησιμοποίησε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει στην επιλογή στόχων της Χαμάς.

– Εκτός από την κατασκοπεία των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, λειτουργεί σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών μάχης, και σε καιρό πολέμου ενσωματώνεται στενά με το στρατηγείο διοίκησης μάχης.

– Το προσωπικό της επιλέγεται από νέους ανθρώπους στα τέλη της εφηβείας και στις αρχές της δεκαετίας των 20, ορισμένοι από τους οποίους εντοπίστηκαν από ιδιαίτερα ανταγωνιστικά προγράμματα λυκείου και πολλοί από τους οποίους έχουν σταδιοδρομήσει στον αναπτυσσόμενο τομέα της υψηλής τεχνολογίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ισραήλ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο κατάλογος επιτυχημένων επιχειρήσεων που έχουν ιδρυθεί από στελέχη της ομαδας είναι εκτενέστατος και περιλαμβάνει τεχνολογικούς γίγαντες.

8200wiki.jpg

Γεγονός που έκανε το bussiness insider ήδη από το 2013 να σημειώνει σε σχετικό του άρθρο ότι εάν κάποιος θέλει να πετύχει στον χώρο της τεχνολογίας, θα έπρεπε να επιδιώξει να μπει στην συγκεκριμένη μονάδα.

– Πρώην μέλη λένε ότι η κουλτούρα της μονάδας μοιάζει με εκείνη μιας νεοφυούς επιχείρησης με μικρές ομάδες που εργάζονται σε προβλήματα με ασυνήθιστο βαθμό ελευθερίας που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει τη δημιουργικότητα.

– Μαζί με το υπόλοιπο σύστημα άμυνας και ασφάλειας, η φήμη της μονάδας υπέστη πλήγμα λόγω της αποτυχίας του στρατού να αποτρέψει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και ο διοικητής της μονάδας ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι θα παραιτηθεί.

– Το 2014, μια ομάδα 43 εφέδρων δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή στην οποία κατήγγειλε την «ανήθικη» παρακολούθηση από τη μονάδα Παλαιστινίων που δεν εμπλέκονται σε βίαιες ενέργειες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ