Αυστραλία: Η αστυνομία εισέβαλε σε εφαρμογή μηνυμάτων για εγκληματίες και συνέλαβε δεκάδες άτομα


Ο διαχειριστής της εφαρμογής, Jay Je Yooh Jung συνελήφθη στο σπίτι του την Τρίτη

Η αστυνομία της Αυστραλίας δήλωσε την Τετάρτη ότι εισέβαλε στο Ghost, μια κρυπτογραφημένη παγκόσμια εφαρμογή επικοινωνίας που αναπτύχθηκε για εγκληματίες, οδηγώντας σε δεκάδες συλλήψεις.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο φερόμενος ως διαχειριστής της εφαρμογής, ο 32χρονος Jay Je Yoon Jung, εμφανίστηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο του Σίδνεϊ με κατηγορίες που περιλαμβάνουν την υποστήριξη εγκληματικής οργάνωσης και την ωφέλεια από προϊόντα εγκλήματος.

Ο Jung δεν υπέβαλε απολογία ούτε ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. Θα παραμείνει πίσω από τα κάγκελα μέχρι η υπόθεσή του να επιστρέψει στο δικαστήριο τον Νοέμβριο.

Η αστυνομία της Αυστραλίας συνέλαβε 38 υπόπτους σε επιδρομές σε τέσσερις πολιτείες τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου προχώρησαν επίσης σε συλλήψεις στον Καναδά, τη Σουηδία, την Ιρλανδία και την Ιταλία, δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της αυστραλιανής ομοσπονδιακής αστυνομίας Ian McCartney.

«Υποστηρίζουμε ότι εκατοντάδες εγκληματίες, μεταξύ των οποίων το ιταλικό οργανωμένο έγκλημα, μέλη συμμοριών μοτοσικλετιστών, το οργανωμένο έγκλημα της Μέσης Ανατολής και το κορεατικό οργανωμένο έγκλημα, χρησιμοποίησαν το Ghost στην Αυστραλία και στο εξωτερικό για να εισάγουν παράνομα ναρκωτικά και να διατάζουν δολοφονίες», δήλωσε ο McCartney στους δημοσιογράφους.

Η αστυνομία της Αυστραλίας έχει αποτρέψει 50 ανθρώπους από το να σκοτωθούν, να απαχθούν ή να τραυματιστούν σοβαρά, παρακολουθώντας τις απειλές ανάμεσα σε 125.000 μηνύματα και 120 βιντεοκλήσεις από τον Μάρτιο, δήλωσε η βοηθός επίτροπος Kirsty Schofield. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι ο Jung ανέπτυξε την εφαρμογή ειδικά για εγκληματική χρήση το 2017.

Η Αυστραλία προσχώρησε σε μια παγκόσμια ομάδα εργασίας υπό την ηγεσία της Europol με στόχο το Ghost το 2022.

Ο συνταγματάρχης Florian Manet, ο οποίος είναι επικεφαλής του τεχνικού τμήματος της Εθνικής Διοίκησης Κυβερνοχώρου του Υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε η αυστραλιανή αστυνομία ότι οι αξιωματικοί του παρείχαν τεχνικούς πόρους στην ειδική ομάδα επί σειρά ετών που βοήθησαν στην αποκρυπτογράφηση των επικοινωνιών.

Ο McCartney δήλωσε ότι οι Γάλλοι «έδωσαν μια ώθηση» στην αυστραλιανή αστυνομία για την αποκρυπτογράφηση των επικοινωνιών Ghost.

Οι τεχνικοί της αυστραλιανής αστυνομίας ήταν σε θέση να τροποποιούν τις ενημερώσεις λογισμικού που προωθούσε τακτικά ο διαχειριστής, δήλωσε ο McCartney.

«Στην πραγματικότητα, μολύναμε τις συσκευές, επιτρέποντάς μας να έχουμε πρόσβαση στο περιεχόμενο των αυστραλιανών συσκευών», δήλωσε ο McCartney, προσθέτοντας ότι ο φερόμενος ως διαχειριστής ζούσε στο σπίτι των γονιών του στο Σίδνεϊ και δεν είχε ποινικό μητρώο.

Ο Jung συνελήφθη στο σπίτι του την Τρίτη.

Η αστυνομία λέει ότι ο Jung χρησιμοποιούσε ένα δίκτυο μεταπωλητών για να προσφέρει εξειδικευμένες συσκευές σε εγκληματίες σε όλο τον κόσμο.

Τα τροποποιημένα smartphones πωλούνταν προς 2.350 δολάρια Αυστραλίας (1,431 ευρώ), τα οποία περιλάμβαναν εξάμηνη συνδρομή στο Ghost και τεχνική υποστήριξη.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ