Ο Μάγος του Οζ: Η πιο καταραμένη παραγωγή που «στοίχειωσε» τους ηθοποιούς της


Η ταινία έμεινε στην κινηματογραφική ιστορία ως αριστούργημα, όμως μέλη του καστ πλήρωσαν ακριβά το τίμημα

Τα μέλη του καστ της διαβόητης ταινίας ο Μάγος του Οζ (The Wizard of Oz) κατέληξαν στο νοσοκομείο και για χρόνια υπέφεραν από προβλήματα υγείαας .

Η κλασική ταινία του Χόλιγουντ παραγωγής του 1939 αποτελεί ένα διαχρονικό κινηματογραφικό αριστούργημα που κόστισε περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 55 εκατομμύρια δολάρια σήμερα) και απέσπασε δύο δύο βραβεία Όσκαρ.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το καστ της επιτυχημένης ταινίας ήταν αυτό που πλήρωσε το τίμημα.

Κάποιοι συνέχισαν να ισχυρίζονται ότι η ταινία ήταν «καταραμένη» αφού τα υποψήφια για Όσκαρ ειδικά εφέ – κάτι που φαινομενικά δεν είχε γίνει ποτέ πριν – προκάλεσαν προβλήματα σε μερικά από τα μέλη του καστ.

Όπως αποκαλύπτει ένας πρώην ανταποκριτής των New York Times στο Χόλιγουντ, εκείνη την εποχή κάποια από τα ειδικά εφέ της ταινίας , γίνονταν για πρώτη φορά.

Δεν υπήρχε μακιγιάζ SFX το 1939 και έτσι ο Buddy Ebsen – ο οποίος έπαιξε τον Tin Man – βάφτηκε με καθαρή σκόνη αλουμινίου.

Ουσιαστικά δηλητηριάστηκε από το λεγόμενο μακιγιάζ και νοσηλεύτηκε μόλις εννέα ημέρες μετά την έναρξη των γυρισμάτων. Έπρεπε να καθίσει κάτω από μια σκηνή οξυγόνου για να αναρρώσει από τη δηλητηρίαση.

Στη συνέχεια, οι σκηνοθέτες προσέλαβαν τον Τζακ Χέιλι ως τον Τενεκεδένιο Άνθρωπο, αλλά (κάπως) έμαθαν από τα προηγούμενα λάθη τους.

Αντί να χρησιμοποιήσουν σκόνη αλουμινίου, την ανακάτεψαν σε μια πάστα και την εφάρμοσαν. Αλλά δεν έμεινε αλώβητος, αφού ανέπτυξε μια λοίμωξη στο δεξί του μάτι, η οποία ευτυχώς έτυχε να είναι θεραπεύσιμη.

Και δεν ήταν μόνο ο Tin Man που υπέφερε από αυτές τις συνθήκες.

Η Margaret Hamilton, η οποία έπαιξε την κακιά μάγισσα της Δύσης, είχε επίσης προβλήματα που σχετίζονται με το μακιγιάζ.

Αφού οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν χαλκό ως μέρος της βαφής του προσώπου της, υπέστη εγκαύματα. Η παραγωγή έπρεπε να σπεύσει να το βγάλει για να διασφαλίσει ότι δεν θα επιδεινωθεί.

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Judy Garland, η οποία ήταν μόλις 16 ετών, έμεινε επίσης με δια βίου προβλήματα μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων.

JUDY GARLAND

Ισχυρίστηκε ότι το στούντιο την ανάγκασε να πάρει φάρμακα καταστολής της ανάπτυξης για να διατηρήσει τη νεανική της εμφάνιση, καθώς και να επιβάλει περιορισμούς στο βάρος της.

Τα επόμενα χρόνια, πάλεψε με μια διατροφική διαταραχή και τη χρήση ναρκωτικών και έκανε αρκετές προσπάθειες να αυτοκτονήσει.

Πέθανε τραγικά από υπερβολική δόση στις 22 Ιουνίου 1969, σε ηλικία μόλις 47 ετών.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ