Συντάξεις: Επανυπολογισμός σε 65.000 συντάξεις του ΝΑΤ


Συντάξεις: Ένα νέο κύμα επανυπολογισμού αφορά περίπου 65.000 συνταξιούχους του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), με την προοπτική διορθώσεων στα λάθη που έγιναν κατά τον αρχικό επανυπολογισμό. Το ζήτημα έχει προκύψει κυρίως λόγω της μη συνυπολογισμένης προσαύξησης 3% στις εισφορές των ναυτικών, που θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη και μικρότερη ή μηδενική προσωπική διαφορά. Επιπλέον, οι αποδοχές των αδειών, για τις οποίες πλήρωναν εισφορές οι ναυτικοί, δεν είχαν ληφθεί υπόψη, με αποτέλεσμα ορισμένοι να δουν μειωμένες αποδοχές​, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. Συγκεκριμένα, οι διορθώσεις που αναμένονται μπορεί να επιφέρουν αναδρομικά, τα οποία ενδέχεται να φτάνουν σε σημαντικά ποσά για τους συνταξιούχους, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Σημειώνονται λάθη στον τρόπο που υπολογίστηκαν οι εισφορές και τα έτη ασφάλισης, με αποτέλεσμα πολλές συντάξεις να ψαλιδιστούν αδίκως κατά τον πρώτο επανυπολογισμό.

Επιπλέον, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν αναδρομικά και στους συνταξιούχους του Δημοσίου μέσω της επιστροφής της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Αυτή η εξέλιξη αφορά όσους έχουν υποβάλει αγωγές, ενώ οι αποζημιώσεις μπορεί να φτάσουν έως και τα 8.500 ευρώ, ανάλογα με τη σύνταξη που λάμβαναν​.

Η διαδικασία επανυπολογισμού και διεκδίκησης αναδρομικών, που αφορά επίσης άλλες κατηγορίες συνταξιούχων με μακρά ασφαλιστική διάρκεια και αυξημένες εισφορές, έχει ήδη ξεκινήσει, με ορισμένες περιπτώσεις να βρίσκονται υπό εξέταση​.

Εν κατακλείδι, οι ναυτικοί συνταξιούχοι περιμένουν διορθώσεις και πιθανή αναδρομική επιστροφή ποσών, καθώς η άνιση μεταχείριση μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων αποτελεί βασικό σημείο διαμαρτυρίας τους, ενώ η διαδικασία επανυπολογισμού συνεχίζεται σε πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ