Χάος στον Λίβανο μετά από μαζικές εκρήξεις – Κατηγορίες κατά του Ισραήλ


Ο Λίβανος βρίσκεται σε κρίση μετά τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στους ασυρμάτους της Χεζμπολάχ, προκαλώντας τον θάνατο εννέα ανθρώπων και περισσότερους από 2.750 τραυματίες. Οι εκρήξεις αυτές έπληξαν διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως στα νότια προάστια της Βηρυτού και στον νότιο Λίβανο, περιοχές όπου η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία. Οι τραυματίες περιλαμβάνουν δεκάδες μέλη της οργάνωσης, καθώς και πολίτες, με αρκετούς από αυτούς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το περιστατικό δείχνουν δύο πιθανά σενάρια. Το πρώτο σενάριο υποστηρίζει ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από παραβίαση της κυβερνοασφάλειας των συσκευών, οδηγώντας σε υπερθέρμανση των μπαταριών. Το δεύτερο και επικρατέστερο σενάριο, ωστόσο, είναι η εμπλοκή της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, η οποία φέρεται να τοποθέτησε εκρηκτικούς μηχανισμούς στους βομβητές που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με λιβανέζικες πηγές, οι συσκευές αυτές είχαν παραγγελθεί από την Ταϊβάν και εισήχθησαν στη χώρα νωρίτερα φέτος. Η Χεζμπολάχ κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για την «ισραηλινή πειρατεία», υποσχόμενη αντίποινα για τις απώλειες.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στο συμβάν, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει πως οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν τίποτα για το περιστατικό και δεν έχουν καμία ευθύνη.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με την περιοχή να βρίσκεται στα πρόθυρα σοβαρότερων συγκρούσεων, καθώς η Χεζμπολάχ υπόσχεται αντίποινα​.

Σχεδόν ταυτόχρονα σημειώθηκαν εκρήξεις στο Λίβανο

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές της χώρας, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 2.750, συμπεριλαμβανομένων πολλών μαχητών της Χεζμπολάχ και πολιτών. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, με τουλάχιστον 200 τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται ένα κορίτσι και ο γιος ενός βουλευτή της οργάνωσης.

Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί εκ των προτέρων στις συσκευές επικοινωνίας που είχε προμηθευτεί πρόσφατα. Υπάρχουν υποψίες ότι η μυστική υπηρεσία Μοσάντ πραγματοποίησε εκτεταμένη παραβίαση στις επικοινωνιακές υποδομές της οργάνωσης, οδηγώντας σε αυτή τη μαζική έκρηξη. Οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι οι συσκευές είτε περιείχαν μικρές ποσότητες εκρηκτικών είτε είχαν παραβιαστεί με κακόβουλο λογισμικό, που οδήγησε στην υπερθέρμανση και έκρηξη των μπαταριών λιθίου τους.

Η έκρηξη αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα στις επικοινωνίες της Χεζμπολάχ

Οι νοσοκομειακές υποδομές στη Βηρυτό και τα νότια προάστια βρέθηκαν στα όρια τους, με ασθενείς να νοσηλεύονται εκτός των νοσοκομείων λόγω υπερπληρότητας. Η έκρηξη αυτή θεωρείται το μεγαλύτερο πλήγμα στις επικοινωνίες της Χεζμπολάχ τα τελευταία χρόνια, και η οργάνωση έχει υποσχεθεί «δίκαιη τιμωρία» για το Ισραήλ.

Οι ενδείξεις για τη συμμετοχή του Ισραήλ παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, ωστόσο η φύση της επίθεσης προκαλεί ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.



 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ