Ο αριθμός των φωλιών των θαλάσσιων χελώνων ξεπερνά των περσινό κατά 25%
Οι προστατευόμενες πράσινες χελώνες και οι χελώνες καρέτα-καρέτα επιστρέφουν δυναμικά στις παραλίες δύο βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο, με τον αριθμό των φωλιών να ξεπερνά το περσινό ρεκόρ καταμέτρησης κατά σχεδόν 25%, δήλωσαν την Τρίτη περιβαλλοντολόγοι.
Σύμφωνα με το AP, φέτος καταγράφηκαν 382 φωλιές θαλάσσιων χελωνών σε όλες τις αμμώδεις παραλίες εντός των βάσεων, 100 περισσότερες από την περσινή καταμέτρηση.
Η αξιωματικός Περιβάλλοντος και Αστυνομίας των βάσεων, Αλεξία Περδίου, δήλωσε ότι η επί δεκαετίες δέσμευση των αρχών των βάσεων για τη διαφύλαξη των φωλιών αποδίδει καρπούς, δεδομένου ότι κατά μέσο όρο μόνο 30 φωλιές χελωνών ανακαλύπτονταν κάθε χρόνο στις παραλίες των βάσεων μεταξύ του 1994 και του 2011.
Η αλλαγή αυτή είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι μόνο ένα στα 1.000 εκκολαπτόμενα χελωνάκια καταφέρνει να ενηλικιωθεί.
«Η κατακόρυφη αύξηση των φωλιών χελωνών ήταν το αποτέλεσμα μιας συνεπούς, συστηματικής προσέγγισης «χωρίς χέρια», σε συνδυασμό με τις προσπάθειες επιβολής της νομοθεσίας για την ελαχιστοποίηση των παράνομων, επιζήμιων δραστηριοτήτων στις παραλίες που έχουν τις φωιλές τους οι χελώνες», δήλωσε η Περδίου.
Στην αύξηση των φωλιών, είπε, συμβάλλει το γεγονός ότι οι περισσότερες αμμώδεις παραλίες εντός των βάσεων είναι ελεύθερες από ανάπτυξη, ενώ οι καθημερινές περιπολίες από εθελοντές διασφαλίζουν ότι τα αλουμινένια κλουβιά που τοποθετούνται πάνω στις φωλιές παραμένουν στη θέση τους για να προστατεύουν τις χελώνες από θηρευτές όπως οι αλεπούδες και τα σκυλιά.
Η ανθρώπινη δραστηριότητα στις παραλίες, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης οχημάτων, των πάρτι ή του ισχυρού φωτισμού, τιμωρείται με πρόστιμα έως και 17.000 ευρώ ή τρία χρόνια φυλάκιση.
Η κ. Περδίου δήλωσε ότι παρά την επιτυχία, οι αρχές δεν θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειες διατήρησης σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές και τους εθελοντές.
Η Βρετανία διατήρησε δύο στρατιωτικές βάσεις κατά μήκος της νότιας ακτής της Κύπρου μετά την ανεξαρτητοποίηση του νησιού της ανατολικής Μεσογείου από την αποικιοκρατία το 1960. Στεγάζουν ένα από τα πιο πολυσύχναστα και πολύπλοκα αεροδρόμια της Βασιλικής Αεροπορίας και φιλοξενούν σημαντικό εξοπλισμό επικοινωνιών.
Οι αρχές των βάσεων δήλωσαν ότι είναι πιθανό να γίνουν επενδύσεις περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στις βάσεις κατά την επόμενη δεκαετία.