Πτήση από κορυφαίους Ινδούς αξιωματούχους άμυνας στο Tejas


Η πτήση Tejas σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή για την πρωτοβουλία της χώρας «Make in India», αναδεικνύοντας τις ικανότητες της χώρας στην εγχώρια αμυντική παραγωγή

Σε ένα ιστορικό γεγονός για τις ινδικές αμυντικές δυνάμεις, οι Υπαρχηγοί του Ινδικού Στρατού, Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν στις 9 Σεπτεμβρίου μαζί για πρώτη φορά με το εγχώριας κατασκευής ελαφρύ αεροσκάφος μάχης (LCA) Tejas.

Αυτή η πτήση ορόσημο υπογραμμίζει την πρόοδο της Ινδίας στις ολοκληρωμένες αμυντικές δυνατότητες και υπογραμμίζει την αφοσίωση της χώρας στη συνεργασία μεταξύ τομέων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

Σύμφωνα με αναφορές, ο Αντιαρχηγός του Επιτελείου Αεροπορίας (VCAS) Στρατάρχης Αεροπορίας AP Singh πέταξε το επικεφαλής μαχητικό, ενώ ο Αντιαρχηγός του Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος NS Raja Subramani, και ο Αντιαρχηγός του Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Krishna Swaminathan, πέταξαν στο το διθέσιο Tejas.

Αυτή η άνευ προηγουμένου κοινή πτήση, που σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι τρεις υπηρεσίες Vice Chiefs έχουν πετάξει σε μία περίπτωση, είναι μια ισχυρή απόδειξη της προοδευτικής ολοκληρωμένης αμυντικής ικανότητας του μεγάλου της Νότιας Ασίας, της δέσμευσής του για αυτοδυναμία και δείχνει όχι μόνο την ηγεσία του αλλά και την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες άμυνας.

Η πτήση πραγματοποιήθηκε πάνω από το Τζοντπούρ, όπου η ινδική Πολεμική Αεροπορία φιλοξένησε την Άσκηση Tarang Shakti 2024 — την παρθενική πολυεθνική άσκηση της χώρας που αποσκοπεί στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας και του επιχειρησιακού συντονισμού μεταξύ των συμμετεχόντων Φιλικών Ξένων Χωρών (FFCs), δήλωσε το ινδικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) σε ανακοινωθέν τύπου.

Με μια διαφορετική ομάδα συμμετεχόντων, αυτή η άσκηση υπό την ηγεσία της IAF στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας και στην οικοδόμηση στενότερων δεσμών σε διάφορες ικανότητες, είπε το Υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του αεροσκάφους Tejas σε αυτήν την αποστολή υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι αυτόχθονες πλατφόρμες στον εκσυγχρονισμό της Ινδίας. αμυντική υποδομή.

Η πτήση Tejas σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή για την πρωτοβουλία της χώρας «Make in India», αναδεικνύοντας τις ικανότητες της χώρας στην εγχώρια αμυντική παραγωγή.

Κατασκευασμένο από την Aeronautical Design Agency (ADA) και αναπτύχθηκε και παράγεται από την Hindustan Aeronautics Limited (HAL), το Tejas είναι ένα προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων.

Το μαχητικό αεροσκάφος είναι κατασκευασμένο για να πληροί τις απαιτήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την εξάρτηση από ξένες εισαγωγές.

Τα τελευταία 70 χρόνια, ένας από τους κύριους στόχους της αμυντικής εκβιομηχάνισης της Ινδίας ήταν η επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας αυξάνοντας την εξάρτηση από τα εγχώρια οπλικά συστήματα για τις ένοπλες δυνάμεις της.

Καθώς οι εγχώριες αμυντικές παραγωγικές ικανότητες της Ινδίας έχουν προχωρήσει, η χώρα έχει επίσης αρχίσει να επικεντρώνεται στις αμυντικές εξαγωγές.

Η ινδική κυβέρνηση έχει θέσει έναν τολμηρό στόχο να φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε αμυντικές εξαγωγές έως το 2024, καθώς η δυναμική επιδίωξη των αμυντικών εξαγωγών είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα και ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της χώρας, δεδομένης της έντασης κεφαλαίου του βιομηχανία και τη συνεχιζόμενη ανάγκη για έρευνα και ανάπτυξη, η οποία απαιτεί σημαντικό χρόνο και επενδύσεις.

Η ανάπτυξη εγχώριων οπλικών συστημάτων, ιδιαίτερα προηγμένων και πολύπλοκων, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη, συνεπάγεται σημαντικό κόστος ευκαιρίας. Τέτοια προγράμματα απαιτούν σημαντικές αρχικές επενδύσεις για τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής και δοκιμών, εκπαίδευση προσωπικού, δημιουργία αξιόπιστης αλυσίδας εφοδιασμού και τήρηση των διαδικασιών πιστοποίησης και επικύρωσης.

Για παράδειγμα, η ανάπτυξη του μαχητικού F-35 πέμπτης γενιάς από τις Ηνωμένες Πολιτείες κόστισε περίπου 1 έως 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ομοίως, το πρόγραμμα Eurofighter Typhoon απαιτούσε περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις.

Πολλές χώρες παγκοσμίως βασίζονται συχνά στις αμυντικές εξαγωγές για να υποστηρίξουν ή να ανακτήσουν εν μέρει αυτές τις τεράστιες επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση προγραμμάτων Ε&Α και τη χρηματοδότηση μελλοντικών έργων.

Για τους κατασκευαστές όπλων, οι αμυντικές εξαγωγές είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του αμυντικού βιομηχανικού οικοσυστήματος, για τη διασφάλιση της βέλτιστης χρήσης των εγκαταστάσεων παραγωγής, του ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και των αλυσίδων εφοδιασμού.

Επιπλέον, δημιουργούν θέσεις εργασίας, υποστηρίζουν τη συνεχή επιστημονική έρευνα και ενισχύουν τη διπλωματική θέση μιας χώρας στην παγκόσμια σκηνή.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αμυντικές εξαγωγές πρόκειται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον του αμυντικού τομέα της Ινδίας.

Με την ινδική κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμυντικές εξαγωγές έως το 2024, ο αμυντικός τομέας της αεροδιαστημικής έχει μια σημαντική ευκαιρία να συμβάλει σε αυτόν τον στόχο.

Η αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία της Ινδίας έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη, επιτυγχάνοντας σημαντικές τεχνολογικές προόδους μέσω εγχώριων Ε&Α, αδειοδοτημένης κατασκευής και προσπαθειών συνανάπτυξης.

Μέχρι στιγμής, η Ινδία προμηθεύει αμυντικό υλικό σε 84 χώρες παγκοσμίως, κυρίως με τη μορφή εξαρτημάτων, επιμέρους εξαρτημάτων, δομικών συγκροτημάτων και μονάδων σκελετού αεροπλάνου.

Από το 2015 έως το 2020, οι αμυντικές εξαγωγές από την Ινδία αυξήθηκαν με σωρευτικό ετήσιο ρυθμό αύξησης 35%.

Αυτή η πρόοδος οδήγησε την Ινδία να κάνει το ντεμπούτο της στον παγκόσμιο κατάλογο εξαγωγέων άμυνας που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) το 2020.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας, για να επιτευχθεί ο στόχος των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2024, η Ινδία πρέπει να επικεντρωθεί στην προώθηση υψηλού προφίλ αυτόχθονων αμυντικών προϊόντων, όπως μαχητικά αεροσκάφη, ελαφρά μεταφορικά αεροσκάφη, εκπαιδευτικά, ελικόπτερα, πυραυλικά συστήματα, ραντάρ, σόναρ και ναυτικά πλοία. εντοπισμός κατάλληλων αγορών.

Επί του παρόντος, το αεροσκάφος Tejas αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο εγχώριο αμυντικό αεροδιαστημικό έργο της Ινδίας.

Έχει επιδείξει τις δυνατότητές του μέσω της ενεργής συμμετοχής σε διάφορες εθνικές και διεθνείς αεροπορικές εκθέσεις και έχει ολοκληρώσει πάνω από 4.985 δοκιμαστικές πτήσεις χωρίς καμία συντριβή από την πρώτη του πτήση το 2001.

Η επιτυχημένη ανάπτυξη του LCA Tejas υπογραμμίζει την ικανότητα της Ινδίας να διαχειρίζεται σύνθετα και υψηλής τεχνολογίας αμυντικά προγράμματα στο εσωτερικό.

Ως εκ τούτου, θα ήταν στρατηγικό για την ινδική κυβέρνηση να προωθήσει το LCA Tejas ως βασική εξαγωγική πλατφόρμα, βοηθώντας την Ινδία να εδραιωθεί στην αποκλειστική λέσχη των εθνών που εξάγουν άμυνα, σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα της άμυνας.

Το Tejas έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες της Ινδίας να γίνει κορυφαίος εξαγωγέας άμυνας και όπλων, ενώ οι επιτυχημένες εξαγωγές του Tejas LCA όχι μόνο θα ενισχύσουν την παγκόσμια στρατιωτική-διπλωματική επιρροή της χώρας αλλά και θα βοηθήσουν στην ανάκτηση μέρους της έρευνας και ανάπτυξης κόστος, με τα έσοδα να επανεπενδύονται σε μελλοντικές αναβαθμίσεις του αεροσκάφους.

Αυτές οι εξαγωγές θα επικυρώσουν επίσης τις εγχώριες αμυντικές τεχνολογίες της Ινδίας και θα ενισχύσουν την αξιοπιστία τους.

Πέρα από τα στρατηγικά και τεχνολογικά οφέλη, οι αμυντικές εξαγωγές θα μπορούσαν να κάνουν την ινδική αμυντική βιομηχανία ουσιαστικό συνεισφέροντα στο εθνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) δημιουργώντας θέσεις εργασίας, δημιουργώντας έσοδα και αναπτύσσοντας μια βιομηχανική αλυσίδα εφοδιασμού, σύμφωνα με το United Service Institution of India, μια δεξαμενή σκέψης των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας και άμυνας με έδρα το Νέο Δελχί.

Σε αυτό το πλαίσιο, το LCA Tejas θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βασικό πλεονέκτημα για την Ινδία, υποστηρίζοντας τον στόχο της Ινδίας να επιτύχει αυτοδυναμία στην αμυντική κατασκευή και να εδραιωθεί ως εξέχων παίκτης στην παγκόσμια αμυντική αγορά τα επόμενα χρόνια.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ