Οι ανακοινώσεις τη Φον ντερ Λάιεν για τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν – Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού ο Τζιτζικώστας


Η εκλεγμένη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την κατανομή των χαρτοφυλακίων στους υποψήφιους Επιτρόπους, μετά από εβδομάδες παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Στην επίσημη συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η φον ντερ Λάιεν έδωσε έμφαση στην ισότητα των Επιτρόπων και στην αναγκαία συνεργασία για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων της Ευρώπης, όπως η ευημερία, η ασφάλεια και η δημοκρατία.

Από τις νέες ανακοινώσεις, ξεχωρίζει ότι το 40% των υποψήφιων Επιτρόπων είναι γυναίκες, επισημαίνοντας πως όταν της παραδόθηκαν οι αρχικές προτάσεις από τα κράτη-μέλη, αυτό το ποσοστό ήταν μόνο 22%. Ωστόσο, η πρόταση της Σλοβενίας για την υποψήφια Επίτροπο Μάρτα Κος παραμένει σε εκκρεμότητα λόγω πολιτικών διαμαχών στο εσωτερικό της χώρας, δημιουργώντας καθυστέρηση στην επίσημη επικύρωση.

Συγκεκριμένα, η νέα ομάδα της Επιτροπής περιλαμβάνει έξι αντιπροέδρους, μεταξύ των οποίων η Κάγια Κάλας ως Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και η Τερέζα Ριμπέρα Ροδρίγκεθ ως Επίτροπος για την Ανταγωνιστικότητα. Άλλες θέσεις κλειδιά περιλαμβάνουν την Ροξάνα Μινζάτου ως Επίτροπο για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη και τον Άντριους Κουμπίλιους για την Άμυνα και τη Διαστημική Βιομηχανία.

Το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Μεταφορών και Τουρισμού δόθηκε στον Απόστολο Τζιτζικώστα από την πρόεδρο της Κομισόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η διαδικασία επιβεβαίωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβλέπεται να ξεκινήσει σύντομα, με κάθε υποψήφιο Επίτροπο να περνάει από ακροάσεις, όπου οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν προσεκτικά τις προτάσεις και τις υποσχέσεις τους πριν από την τελική ψηφοφορία.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ