Γεωργιάδης: Έρχεται OTP για συναίνεση σε υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ


Σε απάντηση στις πρόσφατες αποκαλύψεις για παράνομες συνταγογραφήσεις μέσω εικονικών συνταγών, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε την εισαγωγή ενός νέου συστήματος ασφαλείας. Συγκεκριμένα, θα εφαρμόζεται η αποστολή ενός OTP (κωδικός μίας χρήσης) στο κινητό του ασθενή, το οποίο θα επιβεβαιώνει τη συναίνεσή του για κάθε συνταγογράφηση, προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές παραβάσεις.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την εξάρθρωση δύο κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονταν το σύστημα του ΕΟΠΥΥ, προκαλώντας ζημία ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αρχές συνέλαβαν 16 άτομα, μεταξύ των οποίων γιατροί, φαρμακοποιοί και υπάλληλοι φαρμακείων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κακουργήματα και πλημμελήματα. Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν ΑΜΚΑ πολιτών για εικονικές συνταγές, χωρίς την πραγματική τους γνώση ή συναίνεση.

Ο υπουργός τόνισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε βάθος, ενώ η νέα αυτή δικλείδα ασφαλείας αναμένεται να περιορίσει δραστικά την κακοποίηση του συστήματος συνταγογράφησης, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη προστασία για τους ασθενείς και τον Οργανισμό​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ