Εισάγεται τέλος 20 ευρώ για την κρουαζιέρα σε Μύκονο και Σαντορίνη – Αλλαγές στα τέλη βραχυχρόνιας μίσθωσης


Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στον τουριστικό τομέα, δίνοντας έμφαση στην ισόρροπη ανάπτυξη και στη διαχείριση των τουριστικών ροών. Με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής υποδομής και τη βιώσιμη ανάπτυξη, επιβάλλεται τέλος κρουαζιέρας, το οποίο θα ισχύει από το 2025 για επιβάτες που αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια. Το τέλος για τους επιβάτες κρουαζιέρας θα διαμορφώνεται στα 20 ευρώ για Μύκονο και Σαντορίνη κατά τους μήνες αιχμής (Ιούνιο-Σεπτέμβριο) και θα είναι χαμηλότερο σε άλλους προορισμούς, όπως και κατά τις περιόδους με χαμηλότερη τουριστική κίνηση​.

Το νέο αυτό μέτρο αποσκοπεί στη μείωση της πίεσης που υφίστανται συγκεκριμένοι τουριστικοί προορισμοί λόγω υπερτουρισμού, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και παράλληλα στην αναβάθμιση των υποδομών, ειδικά στα λιμάνια. Ένα μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού για τη χρηματοδότηση έργων βελτίωσης, ενώ μελετώνται επίσης κίνητρα για την προσέλκυση μικρότερων και πολυτελών κρουαζιερόπλοιων.



Παράλληλα, η υπουργός παρουσίασε και άλλες πρωτοβουλίες, όπως το «Τέλος Ανθεκτικότητας», το οποίο θα επιβληθεί σε ξενοδοχεία και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με στόχο τη χρηματοδότηση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών​.

Τα μέτρα αυτά έχουν στόχο την πιο ισόρροπη και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, αντιμετωπίζοντας τοπικές προκλήσεις που προκύπτουν από τον αυξημένο αριθμό τουριστών σε συγκεκριμένους προορισμούς, ενώ ενισχύεται η προσπάθεια για αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ