Χάνεται η λογική και μένουμε στο οξύμωρο μέσω αναμπουμπούλας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα, αγαπητό Υπουργείο, το πρόσφατο αίτημα «ζωής» του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», που πέρασε λίγο αθόρυβα, γίνεται ιδιαιτέρως επίκαιρο και θα πρέπει να απασχολήσει περισσότερο από τις καταγγελίες της ΝΔ.
Θυμίζω ότι σε επιστολή του προς το Υπουργείο, το «Άλμα Ζωής» την προηγούμενη εβδομάδα, ζητούν να αποζημιώνονται οι εξετάσεις των βιοδεικτών.
Για όσους δεν γνωρίζουν οι βιοδείκτες είναι μόρια στα οποία μπορούμε να εντοπίσουμε μεταλλάξεις (BRCA1/2 για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών) και έτσι να δοθεί εξατομικευμένη θεραπεία που οδηγεί σε ταχύτερα αποτελέσματα καθώς η θεραπεία χορηγείται εκεί που πραγματικά κάνει τη διαφορά, μειώνοντας παράλληλα το κόστος για νοσηλείες, εξετάσεις κλπ και συμβάλλοντας ουσιαστικά και στην μικρότερη οικονομική επιβάρυνση στο σύστημα υγείας.
Και εδώ είναι το εξύμωρο. Ενώ την ίδια στιγμή αποζημιώνονται οι πολύτιμες εξατομικευμένες θεραπείες καθυστερεί η ιστορία της αποζημίωσης των απαραίτητων εξετάσεων που θα οδηγήσουν στην θεραπεία και η ένταξή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Οξύμωρο (!) λοιπόν όπως λένε από το «Άλμα Ζωής», και αναφέρουν ότι ενώ έγινε το πρώτο βήμα με την κοστολόγηση των βιοδεικτών, μείναμε εκεί… Οξύμωρο και χωρίς λογική θα έλεγα εγώ, καθώς αυτό θα ήταν συνολικά επωφελές για το Σύστημα Υγείας και δυστυχώς εκατοντάδες γυναίκες αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της απαραίτητης εξέτασης βιοδείκτη που φτάνει τα 700 έως 800€.
Μέχρι σήμερα οι εταιρείες είναι αλήθεια ότι βοηθούσαν, προφανώς αφού θα είχαν μακροπρόθεσμο όφελος από τη χρήση του φαρμάκου, αλλά κι αυτό έχει ένα όριο με τις ιστορίες των rebates και clawbacks. Kι aκόμη και για τις γυναίκες οι οποίες μπορούσαν να αναλάβουν το κόστος της εξέτασης, τα 700-800 €, ήταν μια σημαντική επιβάρυνση στον ήδη αυξημένο προϋπολογισμό τους… Αλλά τέλος πάντων κάποιες μπορούσαν. Κι εδώ αγαπητό Υπουργείο τίθεται το θέμα της ισότιμης πρόσβασης.
Και πρέπει οι όποιοι υπεύθυνοι και ιδίως ο Υπουργός να δούνε το θέμα με μεγάλη ευαισθησία, και να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την αποζημίωση, καθώς ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες και την πιο συχνή αιτία θανάτου στις ηλικίες 40-79 ετών και στη χώρα μας. Σημειώνω πως οι γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις BRCA 1/2 έχουν έως 70% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους, έως 45% πιθανότητα για καρκίνο των ωοθηκών κα αυξημένο κίνδυνο και για άλλες μορφές καρκίνου.
Αλλά αν κάποιοι επιλέξουν να χαθούν στην αναμπουμπούλα των καταγγελιών της Νέας Δημοκρατίας για τα «δώρα» στις πολυεθνικές – λέμε τώρα, κι αναρωτιέμαι που φτάσαμε – με την τροπολογία της κυβέρνησης για την τιμολόγηση των φαρμάκων, χαμένη θα βγει και η λογική και οι γυναίκες που αγωνιούν.
Βάννα Κεκάτου