Προειδοποίηση σε Σολτς: Κλιμάκωση του πολέμου με τη Ρωσία «θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες συνέπειες»


Το πρώην σοβιετικό Καζακστάν αν και επίσημα διατηρεί μια σχετικά ουδέτερη θέση απέναντι στον πόλεμο, εξακολουθεί να διατηρεί στενή σχέση με το Κρεμλίνο

Μία προειδοποίηση δέχθηκε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Καζακστάν, από έναν ισχυρό σύμμαχο του Πούτιν.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τοκάγιεφ προειδοποίησε τον Γερμανό ηγέτη κατά την επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν στο πλαίσιο μιας τριήμερης περιοδείας στην Κεντρική Ασία σήμερα ότι η Ρωσία είναι «στρατιωτικά ανίκητη», προσθέτοντας:

«Η περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες συνέπειες για ολόκληρη την ανθρωπότητα και, πάνω απ’ όλα, για όλες τις χώρες που εμπλέκονται άμεσα στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση.

«Είναι απαραίτητο να εξετάσουμε προσεκτικά όλες τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες διαφόρων κρατών και να καταλήξουμε σε μια απόφαση να σταματήσουμε τις εχθροπραξίες και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη συζήτηση εδαφικών ζητημάτων», πρόσθεσε ο Τοκάγιεφ, επικαλούμενος τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Κίνας και της Βραζιλίας.

Το πρώην σοβιετικό Καζακστάν αν και επίσημα διατηρεί μια σχετικά ουδέτερη θέση απέναντι στον πόλεμο και δεν θεωρεί πλέον τη Ρωσία ως εγγυητή ασφαλείας, εξακολουθεί να διατηρεί στενή σχέση με το Κρεμλίνο.

Το εμπόριο του Καζακστάν με τη Ρωσία αυξήθηκε επίσης τα χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια να διαπραγματεύονται μεταξύ των δύο εθνών, σύμφωνα με το Chatham House.

Η δεξαμενή σκέψης πρόσθεσε ότι σχεδόν οι μισές από όλες τις ξένες εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο Καζακστάν είναι πλέον ρωσικές, υπογραμμίζοντας τον βαθύ οικονομικό δεσμό μεταξύ των δύο εθνών.

Ο Σολτς δήλωσε στην περιοδεία του στην κεντρική Ασία ότι ενδιαφέρεται να «αξιοποιήσει και να αναπτύξει» τους τεράστιους φυσικούς πόρους του Ουζμπεκιστάν.

Η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν επιδιώξει να εμβαθύνουν τους δεσμούς με την Κεντρική Ασία τα τελευταία χρόνια, προσβλέποντας στην περιοχή για τις ενεργειακές τους ανάγκες, καθώς διακόπτουν τους δεσμούς με τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επισκεφθεί την Κεντρική Ασία τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Τα πέντε κράτη της περιοχής είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους και έχουν αποκτήσει αυξανόμενο πολιτικό βάρος, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες και η Κίνα αναζητούν πηγές ενέργειας και πρώτων υλών.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ