Σπάνιος πιγκουίνος που…μυρίζει κέρδισε το βραβείο του πουλιού της χρονιάς στη Νέα Ζηλανδία


Ο πιγκουίνος συγκέντρωσε την υποστήριξη της θρυλικής περιβαλλοντολόγου Dr. Jane Goodall, της πρώην πρωθυπουργού Helen Clark και του ηγέτη των Εργατικών Chris Hipkins, καθιστώντας την έτσι την εκστρατεία με τη μεγαλύτερη δύναμη στην ψηφοφορία του 2024

Ένα σπάνιο, δύσοσμο και με κίτρινα μάτια είδος πιγκουίνου στέφθηκε το πουλί της χρονιάς στη Νέα Ζηλανδία για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία.

Σύμφωνα με το Independent, το Hoiho, που μεταφράζεται ως «εκφωνητής του θορύβου» στη γλώσσα των Μαορί, κέρδισε τη Δευτέρα τις σκληρά διεκδικούμενες εκλογές των πτηνών της χώρας, προσφέροντας ελπίδα στους υποστηρικτές του απειλούμενου πτηνού ότι η αναγνώριση από τη νίκη του μπορεί να προκαλέσει την αναβίωση του είδους.

Το κιτρινομάτικο, ντροπαλό πουλί θεωρείται ότι είναι ο σπανιότερος πιγκουίνος στον κόσμο και το μεγαλύτερο από τα είδη πιγκουίνων της Νέας Ζηλανδίας στην ηπειρωτική χώρα. Τα πουλιά με τις χαρακτηριστικές ανοιχτοκίτρινες λωρίδες φτερών ζουν κατά μήκος τμημάτων των νησιών South και Chatham της Νέας Ζηλανδίας και στα υποανταρκτικά νησιά Auckland.

Παρά τις προσπάθειες διατήρησης, ο πληθυσμός του Hoiho έχει μειωθεί επικίνδυνα κατά 78% τα τελευταία 15 χρόνια και κατά 18% μόνο κατά το περασμένο έτος, σύμφωνα με το Yellow-Eyed Penguin Trust. Πιστεύεται ότι έχουν απομείνει περίπου σχεδόν 5.000 πιγκουίνοι του είδους αυτού στον κόσμο.

hoiho-nz2.jpg

Ένα πουλί Hoiho στη Νέα Ζηλανδία

AP μέσω The Independent

Η νίκη τη Δευτέρα ακολούθησε μια εκστρατεία για την ετήσια ψηφοφορία για το πουλί της χρονιάς, η οποία ήταν απαλλαγμένη από τα σκάνδαλα με τις ξένες παρεμβάσεις των προηγούμενων ετών.

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι ψήφισαν στην ψηφοφορία, 300.000 λιγότεροι από πέρυσι, όταν ο Βρετανός παρουσιαστής του βραδινού προγράμματος Τζον Όλιβερ οδήγησε μια χιουμοριστική εκστρατεία υπέρ του Πουτεκέτεκε, ενός «βαθιά παράξενου πουλιού» που τρώει και ξερνάει τα ίδια του τα φτερά, εξασφαλίζοντας μια σαρωτική νίκη.

Φέτος οι υπεύθυνοι της εκστρατείας αναζήτησαν ψήφους με τους συνήθεις τρόπους, ξεκινώντας πολέμους με meme, επιδιώκοντας την υποστήριξη διασημοτήτων και κάνοντας ακόμη και τατουάζ για να αποδείξουν την αφοσίωσή τους.

«Τα πουλιά είναι η καρδιά και η ψυχή μας», δήλωσε η Emma Rawson, η οποία έκανε καμπάνια για το ruru που κατέλαβε την τέταρτη θέση, μια μικρή καφέ κουκουβάγια με ένα μελαγχολικό κάλεσμα. Τα μόνα ενδημικά θηλαστικά της Νέας Ζηλανδίας είναι οι νυχτερίδες και τα θαλάσσια είδη, θέτοντας στο επίκεντρο τα πουλιά της, τα οποία είναι αγαπημένα και συχνά σπάνια.

Η υποψηφιότητα του Hoiho οργανώθηκε από μια συλλογικότητα ομάδων για την άγρια φύση, ένα μουσείο, μια ζυθοποιία και μια ομάδα ράγκμπι στην πόλη Dunedin.

«Αυτή η προβολή δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή. Αυτός ο εμβληματικός πιγκουίνος εξαφανίζεται από την ηπειρωτική Aotearoa μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε η Nicola Toki, διευθύνουσα σύμβουλος της Forest & Bird, της οργάνωσης που διεξάγει τη δημοσκόπηση.

Τα πουλιά πνίγονται στα δίχτυα και τη θάλασσα και δεν μπορούν να βρουν αρκετή τροφή, είπε, προσθέτοντας ότι το Hoiho «χτυπιέται από όλες τις πλευρές». «Υποφέρουν από φρικτές ασθένειες όπως η διφθερίτιδα και δέχονται επιθέσεις από σκύλους».

Τα μικροσκοπικά και ευάλωτα νεογνά απειλούνται από εισαγόμενα αρπακτικά όπως γάτες, νυφίτσες και κουνάβια που «μπορούν να εξαφανίσουν μια ολόκληρη περιοχή αναπαραγωγής μέσα σε μία μόνο σεζόν», πρόσθεσε.

Μαζική υποστήριξη στον πιγκουίνο

Το Hoiho συγκέντρωσε την υποστήριξη της θρυλικής περιβαλλοντολόγου Dr. Jane Goodall, της πρώην πρωθυπουργού Helen Clark και του ηγέτη των Εργατικών Chris Hipkins, καθιστώντας την έτσι την εκστρατεία με τη μεγαλύτερη δύναμη στην ψηφοφορία του 2024.

«Η εκστρατεία ευαισθητοποίησε, αλλά αυτό που πραγματικά ελπίζουμε είναι ότι θα φέρει χειροπιαστή υποστήριξη», δήλωσε ο Charlie Buchan, υπεύθυνος της εκστρατείας του Hoiho.

Το Hoiho είναι μαζί με το Kakapo το μοναδικό είδος πουλιού που έχει κερδίσει δύο φορές τις εκλογές για το αγαπημένο πτηνό στον κόσμο. Το kakapo κέρδισε το 2008 και το 2020. Το Hoiho κέρδισε το 2019.

Διαγωνισμός γεμάτος αντιπαραθέσεις

Με την πάροδο των ετών ο διαγωνισμός είχε γίνει το επίκεντρο αντιπαραθέσεων. Το Forest & Bird απαίτησε από τους εκλογείς να επαληθεύουν τα ψηφοδέλτιά τους, αφού ξένες παρεμβάσεις είχαν ταλαιπωρήσει τον διαγωνισμό στο παρελθόν.

Το 2018, Αυστραλοί φαρσέρ έριξαν εκατοντάδες πλαστές ψήφους υπέρ του νεοζηλανδικού king shag. Την επόμενη χρονιά, το Forest & Bird αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι ένας καταιγισμός ψήφων από τη Ρωσία φαινόταν να προέρχεται από γνήσιους λάτρεις των πουλιών.

Ενώ οι εκστρατείες είναι έντονα ανταγωνιστικές, οι διαχειριστές περιέγραψαν τις τακτικές να μοιάζουν περισσότερο με επαγγελματική πάλη, καθώς οι αγώνες είναι σεναριακά σχεδιασμένοι, παρά με πολιτικές αναμετρήσεις που διχάζουν.

«Μερικές φορές οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν αναρτήσεις που είναι κάπως έντονες απέναντι σου αλλά πάντα θα σου στέλνουν ένα μήνυμα για να σε ρωτήσουν: “Έι, είναι εντάξει αν το δημοσιεύσω αυτό;”, δήλωσε η Emily Bull, εκπρόσωπος της εκστρατείας που κέρδισε τη δεύτερη θέση, για το karure, έναν μικρό, «γοτθικό» μαύρο κοκκινολαίμη που συναντάται μόνο στα νησιά Chatham της Νέας Ζηλανδίας.

«Υπάρχει μια πραγματικά γλυκιά κοινότητα για αυτούς τους διαγωνισμούς. Είναι πραγματικά υγιής».

karure-nz.jpg

Το Karure που κατέλαβε την δεύτερη θέση

AP μέσω The Independent


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ