Σκυλακάκης: «Έως και το 50% του νερού χάνεται στα δίκτυα, καμία οριζόντια αύξηση στα τιμολόγια νερού»


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα του νερού και της ενέργειας. Αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα, όπως οι αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού και ρεύματος, και παρουσίασε στρατηγικές που αφορούν τη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Νερό: Απώλειες και πιθανές αυξήσεις

Ο υπουργός επισήμανε ότι δεν προβλέπονται οριζόντιες αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στοχευμένων αυξήσεων σε συγκεκριμένες περιοχές. Σημαντική παράμετρος που επηρεάζει τις αυξήσεις είναι το γεγονός ότι περίπου 40-50% του νερού χάνεται στο δίκτυο λόγω διαρροών. Με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης, όλες οι αυξήσεις που θα προκύψουν θα ελέγχονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, η οποία θα διασφαλίζει ότι οι χρεώσεις ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα για διαφάνεια και διαχείριση κόστους​.

Ενέργεια: Σταθεροποίηση και μείωση τιμών

Όσον αφορά το ρεύμα, ο κ. Σκυλακάκης προέβλεψε ότι οι τιμές χονδρικής αναμένεται να αποκλιμακωθούν μεσομακροπρόθεσμα, λόγω της αυξημένης παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η «πράσινη» μετάβαση αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης, καθώς στοχεύει στην πρόσβαση σε φθηνότερη και βιώσιμη ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις​.

Διαχείριση υδάτινων πόρων και έργα υποδομής

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της λειψυδρίας, ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την προώθηση έργων, όπως η ένωση των υδάτινων πόρων Ευήνου, Μόρνου και Κρεμαστών, καθώς και νέα έργα αφαλάτωσης σε νησιά. Τα έργα αυτά, συνολικής αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει μέσω του ΕΣΠΑ και των εσόδων από δικαιώματα εκπομπών.

Συνολικά, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να διαχειριστεί τόσο τις αυξήσεις στο νερό όσο και τις τιμές της ενέργειας με μακροπρόθεσμα σχέδια που εστιάζουν στην προστασία των φυσικών πόρων και τη βιωσιμότητα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ