Ερυθρά Θάλασσα: Σε ασφαλή αγκυροβόληση ρυμουλκείται το δεξαμενόπλοιο «Sounion» μετά τις επιθέσεις των Χούθι


Μία από τις πιο περίπλοκες και επικίνδυνες επιχειρήσεις διάσωσης στην Ερυθρά Θάλασσα βρίσκεται σε εξέλιξη για το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Sounion», το οποίο δέχθηκε πολλαπλές επιθέσεις από ένοπλες ομάδες των Χούθι. Το δεξαμενόπλοιο, το οποίο μεταφέρει περίπου 150.000 τόνους αργού πετρελαίου, συνεχίζει να φλέγεται για πάνω από τέσσερις εβδομάδες μετά την αρχική επίθεση, κατά την οποία τοποθετήθηκαν εκρηκτικά στο κατάστρωμα.

Το ελληνικό ναυαγοσωστικό «Aigaion Pelagos» έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της ρυμούλκησης του πλοίου σε ασφαλή αγκυροβόλιο στα βόρεια της Ερυθράς Θάλασσας. Η επιχείρηση υποστηρίζεται από το ρυμουλκό «Panormitis», που διαθέτει εξοπλισμό για πυρόσβεση και ανάκτηση πετρελαιοκηλίδων, καθώς και από τρία πολεμικά πλοία, περιλαμβανομένης της φρεγάτας «Ψαρά» και ειδικής ένοπλης ομάδας για την προστασία της αποστολής.

Η προτεραιότητα της επιχείρησης είναι η κατάσβεση των εστιών φωτιάς στο κατάστρωμα του δεξαμενόπλοιου, όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 400°C. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν αφρό και νερό για την κατάσβεση, ενώ προγραμματίζεται η αδρανοποίηση των δεξαμενών καυσίμων, προκειμένου να μεταγγιστεί με ασφάλεια το πετρέλαιο σε άλλο πλοίο. Παρά τις δυσκολίες, οι προσπάθειες συνεχίζονται για την αποτροπή περιβαλλοντικής καταστροφής σε μια από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές οδούς του κόσμου​.

Το πλήρωμα του «Sounion», αποτελούμενο από 23 Φιλιππινέζους και δύο Ρώσους, απομακρύνθηκε με ασφάλεια από ένα γαλλικό αντιτορπιλικό και μεταφέρθηκε στο Τζιμπουτί. Οι Χούθι, οι οποίοι έχουν αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων, συνεχίζουν τις προκλητικές τους ενέργειες, καθιστώντας την περιοχή υψηλού κινδύνου για τη διεθνή ναυτιλία.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ