Αιφνιδιαστική παραίτηση του Τιερί Μπρετόν λόγω διαφωνίας με τη φον ντερ Λάιεν


Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά, υπέβαλε την παραίτησή του από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, επικαλούμενος ζητήματα «αμφισβητούμενης διακυβέρνησης». Η παραίτηση ήρθε μετά από σοβαρές διαφωνίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με τη διαδικασία ανανέωσης της θητείας του και την κατανομή των χαρτοφυλακίων στην Επιτροπή.

Ο Μπρετόν ισχυρίστηκε πως η φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τη Γαλλία να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την επόμενη θητεία του, προσφέροντας ένα «υποτιθέμενο χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή» σε αντάλλαγμα. Σε επιστολή που ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα, ο Μπρετόν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απουσία άμεσης επικοινωνίας με την πρόεδρο της Επιτροπής και κατήγγειλε προσωπικές μεθοδεύσεις που, κατά τη γνώμη του, υπονομεύουν τη διαφάνεια στη λειτουργία της Ε.Ε.​.

Η διαφωνία αυτή προσθέτει ένταση στην ήδη ταραγμένη διαδικασία σχηματισμού της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη φον ντερ Λάιεν να αντιμετωπίζει πιέσεις για τη διασφάλιση μιας ισορροπημένης αντιπροσώπευσης φύλου και εθνών στα κορυφαία πόστα​.

Η παραίτηση του Μπρετόν, που υπήρξε σημαντική προσωπικότητα στην ευρωπαϊκή πολιτική και υπεύθυνος για σημαντικές πρωτοβουλίες όπως η ρύθμιση των Big Tech και η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, προκαλεί αναστάτωση τόσο στη γαλλική όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ