Συνελήφθησαν γιατροί και φαρμακοποιοί για εικονικές συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ


Δύο μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις που δρούσαν συστηματικά με εικονικές συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ εξαρθρώθηκαν πρόσφατα από την Οικονομική Αστυνομία. Η ζημιά που προκάλεσαν εκτιμάται σε πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνελήφθησαν 17 άτομα, μεταξύ αυτών γιατροί, φαρμακοποιοί και μεσάζοντες.

Λεπτομέρειες της δράσης

Οι οργανώσεις αυτές είχαν ξεκινήσει τη δράση τους από τον Ιανουάριο του 2020. Μέσω ενός καλά οργανωμένου δικτύου, οι γιατροί εξέδιδαν συστηματικά ψεύτικες συνταγές, χρησιμοποιώντας ΑΜΚΑ ατόμων που είτε είχαν εγκαταλείψει τη χώρα, είτε βρίσκονταν σε καταστήματα κράτησης ή φιλοξενούνταν σε ειδικές δομές. Μάλιστα, πολλοί από τους ασφαλισμένους ήταν αλλοδαποί ή ανασφάλιστοι, γεγονός που διευκόλυνε τη δράση των εγκληματιών, καθώς οι τελευταίοι δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τις ψεύτικες συνταγές.

Πώς γινόταν η απάτη

Με τη συμμετοχή φαρμακοποιών, οι οργανώσεις «εκτελούσαν» αυτές τις συνταγές στα φαρμακεία τους, πλαστογραφώντας τις υπογραφές των ασφαλισμένων. Τα φάρμακα διατίθεντο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ ανάμεσά τους περιλαμβάνονταν και σκευάσματα που περιείχαν ναρκωτικές ουσίες.

Η ζημιά και οι συλλήψεις

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί πάνω από 90.000 πλαστές συνταγές, εκδομένες μέσω 3.516 ΑΜΚΑ. Τα μέλη των δύο οργανώσεων κατηγορούνται για πλαστογραφία, απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και διακίνηση ναρκωτικών, μεταξύ άλλων κατηγοριών. Η έρευνα αποκάλυψε μεγάλες ποσότητες παράνομων φαρμάκων, καθώς και μετρητά, χρυσές λίρες και άλλα περιουσιακά στοιχεία που είχαν αποκτηθεί από την παράνομη δραστηριότητά τους​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ