Τάρτα με ντομάτα και τυριά για να γλύφετε τα δάχτυλά σας


Η τάρτα με ντομάτα και τυριά είναι μια φανταστική εναλλακτική στις κλασικές πίτες, που συνδυάζει τη ζουμερή γεύση της ώριμης ντομάτας με την αλμυρή γεύση διαφόρων τυριών. Είναι ένα εξαιρετικό ορεκτικό ή κυρίως πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί τόσο ζεστό όσο και κρύο. Η τραγανή ζύμη σε συνδυασμό με την γλυκιά και όξινη γεύση της ντομάτας και την κρεμώδη υφή των τυριών δημιουργούν μια απολαυστική αντίθεση υφών και γεύσεων. Αυτή η πίτα είναι ιδανική για καλοκαιρινά γεύματα ή δείπνα, αλλά και για τις πιο δροσερές μέρες του χρόνου.

Ντοματόπιτα με Τυριά

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 5-6 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τη γέμιση:

  • 4-5 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 150 γρ. ανθότυρο ή ρικότα
  • 100 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (π.χ. γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία της ζύμης:
    • Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι το μείγμα να θυμίζει ψίχουλα.
    • Προσθέτουμε το ξύδι και το παγωμένο νερό κουταλιά κουταλιά, ανακατεύοντας μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  2. Προετοιμασία της γέμισης:
    • Πλένουμε και κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες. Τοποθετούμε τις φέτες ντομάτας σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό υγρό.
    • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη φέτα, το ανθότυρο και το κίτρινο τυρί. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το θυμάρι και λίγο πιπέρι.
  3. Συναρμολόγηση:
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ανοίγουμε τη ζύμη σε έναν δίσκο και την τοποθετούμε σε μια ταρτιέρα ή ταψί. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι και ψήνουμε για 10 λεπτά.
    • Απλώνουμε τη μισή γέμιση τυριών πάνω στη ζύμη. Τοποθετούμε από πάνω τις φέτες ντομάτας σε στρώσεις και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση τυριών.
    • Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και ελαιόλαδο, και ψήνουμε την πίτα για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  4. Σερβίρισμα:
    • Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε. Μπορεί να σερβιριστεί ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, γαρνιρισμένη με φρέσκο βασιλικό.

Καλή απόλαυση!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ