Η τάρτα με ντομάτα και τυριά είναι μια φανταστική εναλλακτική στις κλασικές πίτες, που συνδυάζει τη ζουμερή γεύση της ώριμης ντομάτας με την αλμυρή γεύση διαφόρων τυριών. Είναι ένα εξαιρετικό ορεκτικό ή κυρίως πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί τόσο ζεστό όσο και κρύο. Η τραγανή ζύμη σε συνδυασμό με την γλυκιά και όξινη γεύση της ντομάτας και την κρεμώδη υφή των τυριών δημιουργούν μια απολαυστική αντίθεση υφών και γεύσεων. Αυτή η πίτα είναι ιδανική για καλοκαιρινά γεύματα ή δείπνα, αλλά και για τις πιο δροσερές μέρες του χρόνου.
Ντοματόπιτα με Τυριά
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. ξύδι
- 5-6 κ.σ. παγωμένο νερό
Για τη γέμιση:
- 4-5 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 150 γρ. ανθότυρο ή ρικότα
- 100 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (π.χ. γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. θυμάρι
- Αλάτι και πιπέρι
- Λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία της ζύμης:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι το μείγμα να θυμίζει ψίχουλα.
- Προσθέτουμε το ξύδι και το παγωμένο νερό κουταλιά κουταλιά, ανακατεύοντας μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Προετοιμασία της γέμισης:
- Πλένουμε και κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες. Τοποθετούμε τις φέτες ντομάτας σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό υγρό.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη φέτα, το ανθότυρο και το κίτρινο τυρί. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το θυμάρι και λίγο πιπέρι.
- Συναρμολόγηση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ανοίγουμε τη ζύμη σε έναν δίσκο και την τοποθετούμε σε μια ταρτιέρα ή ταψί. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι και ψήνουμε για 10 λεπτά.
- Απλώνουμε τη μισή γέμιση τυριών πάνω στη ζύμη. Τοποθετούμε από πάνω τις φέτες ντομάτας σε στρώσεις και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση τυριών.
- Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και ελαιόλαδο, και ψήνουμε την πίτα για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Σερβίρισμα:
- Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε. Μπορεί να σερβιριστεί ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, γαρνιρισμένη με φρέσκο βασιλικό.
Καλή απόλαυση!