Οι νέες τάσεις στα κόμματα
Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτιά, ωστόσο σημειώνει απώλειες συγκριτικά με προηγούμενες μετρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με τα ποσοστά του να παραμένουν σταθερά, κοντά σε εκείνα των ευρωεκλογών. Παράλληλα, το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις, πέφτοντας στην τέταρτη θέση πίσω από την Ελληνική Λύση, με το ΚΚΕ να ακολουθεί στην κατάταξη.
Η χαμηλή συσπείρωση που παρατηρείται στον ΣΥΡΙΖΑ αποδίδεται εν μέρει στις εσωκομματικές εντάσεις και ανακατατάξεις που τον έχουν πλήξει. Οι τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα φαίνεται να έχουν απογοητεύσει τους ψηφοφόρους του, οδηγώντας τους σε χαμηλή υποστήριξη.
Σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους
Οι πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη θητεία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, λίγους μήνες πριν αρχίσει η επίσημη συζήτηση για την εκλογή νέου Προέδρου. Επιπλέον, εκφράστηκαν απόψεις σχετικά με την υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, ενώ οι συμμετέχοντες απάντησαν και σε ερωτήματα για το εάν η κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει την ακρίβεια στις τιμές, ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την κοινωνία.
Πρόθεση και εκτίμηση ψήφου στις εθνικές εκλογές
Η ΝΔ καταγράφεται στην πρόθεση ψήφου ως πρώτο κόμμα με ποσοστό 22,3%. Ποσοστό πολύ μικρότερο αυτού που έλαβε στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ακόμα και έτσι όμως η απόσταση της από το δεύτερο κόμμα, είναι 10%.
Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται ως δεύτερο κόμμα με ποσοστό 12,3%, πολύ κοντά σε σχέση το ποσοστό των ευρωεκλογών. Η Ελληνική Λύση καταγράφεται ως τρίτο κόμμα με ποσοστό 7,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πτωτική τάση και καταγράφεται ως τέταρτο κόμμα με ποσοστό 7,3%.
Σημειώνεται ότι στη μέτρηση που πραγματοποιήθηκε πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό στην πρόθεση ψήφου για το ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 7,6%, μόλις +0,3% από τη μέτρηση μετά τη συνεδρίαση γεγονός που υποδηλώνει ότι το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αναμονή.
Ακολουθούν το ΚΚΕ με ποσοστό 6,9%, η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ με ποσοστό 3,1%, η ΝΙΚΗ με 3,0%, η Φωνή Λογικής με 2,7, η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ με 2,4% και το ΜΕΡΑ 25 με 2,0. Οι «αναποφάσιστοι» ανέρχονται στο 14,3%, ενώ η αποχή στο 6,8%.
α:
Στην «εκτίμηση ψήφου», η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 25,2% υπολειπόμενη κατά -3,1 ποσοστιαίες μονάδες της επίδοσης της στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 13,9%, ποσοστό ανώτερο των ευρωεκλογών. Η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διαμορφώνεται στις 11,3 μονάδες (15,5 μονάδες στις ευρωεκλογές), ενώ μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη και ανέρχεται στις 16,9 μονάδες (13,4 μονάδες στις ευρωεκλογές).
Τρίτο κόμμα καταγράφεται η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με ποσοστό 8,8% ή -0,5 μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ως τέταρτο κόμμα με 8,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις τελευταίες εκλογές σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα της βουλής.
Πέμπτο κόμμα καταγράφεται το ΚΚΕ με 7,8% ή -1,4 μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές και ακολουθούν η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ με 3,5%, η ΝΙΚΗ με 3,4% και η Φωνή Λογικής με 3,1%. Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ καταγράφει ποσοστό 2,7%, ο ΜΕΡΑ 25 καταγράφει 2,3%, ενώ τα «λοιπά κόμματα» καταγράφουν ποσοστό 4,9%. Οι «αναποφάσιστοι», με αναγωγή επι των εγκύρων ανέρχονται σε ποσοστό 16,2%
Συσπειρώσεις – μετακινήσεις ψηφοφόρων
Η «συσπείρωση» της ΝΔ (σε σχέση με τις ευρωεκλογές) είναι πολύ υψηλή και αγγίζει το 84,5%. «Μετακινήσεις» ψηφοφόρων έχει κύρια προς το ΠΑΣΟΚ (3,5%). Ακόμη καταγράφει «απώλειες» προς άλλα κόμματα σε ποσοστό 4,2% και προς «Λευκό – Άκυρο ή Αποχή» 2,2%.
«Αναποφάσιστο» δηλώνει το 3,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Τα «οφέλη» που η ΝΔ έχει από τα άλλα κόμματα είναι 3,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ, 4,8% από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, 4,9% από την Ελληνική λύση και 5,0% από τη ΝΙΚΗ.
Η «συσπείρωση» του ΣΥΡΙΖΑ (σε σχέση με τις ευρωεκλογές) είναι πολύ χαμηλή, 51,7%. «Μετακινήσεις» ψηφοφόρων έχει πολλαπλές. Προς την ΝΔ (3,3%), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 10,0%, το ΚΚΕ 2,5% και προς άλλα κόμματα 5,8% και προς «Λευκό – Άκυρο ή Αποχή» 5%. «Αναποφάσιστο» δηλώνει το 21,7% του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ (σε σχέση με τις ευρωεκλογές) καταγράφει πολύ υψηλή συσπείρωση με ποσοστό 80,8% και καταγράφει «απώλειες» προς την ΝΔ (4,8%), το ΚΚΕ 1,0%, και προς άλλα κόμματα 3,0%. «Αναποφάσιστο» δηλώνει το 5,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Τα «οφέλη» που το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έχει από τα άλλα κόμματα είναι 3,5% από την ΝΔ και 10,0 % από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για την ακρίβεια
Το 65,4% των Ελλήνων θεωρεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο της ακρίβειας («μάλλον ναι» και «ναι»). Αντίθετα, το 33,7% διαφωνεί («μάλλον όχι» και «όχι»).
Οι νεότεροι ηλικιακά πολίτες (έως 47 ετών) και οι γυναίκες πιστεύουν περισσότερο στην ικανότητα της κυβέρνησης να περιορίσει την ακρίβεια, πράγμα που ισχύει και για ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (58,2%).
«Αρνητική» η αξιολόγηση της Σακελλαροπούλου από τους πολίτες
Η πλειοψηφία των Ελλήνων αξιολογεί αρνητικά την θητεία της απερχόμενης πρόεδρου της Δημοκρατίας. Το 49,9% την αξιολογεί «αρνητικά» ή «μάλλον αρνητικά» και το 39,9% «θετικά» ή «μάλλον θετικά».
Αρνητικά την αξιολογούν, αναλογικά περισσότεροι οι άνδρες, οι μικρότερες και οι μέσες ηλικίες, οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ και οι «αναποφάσιστοι», οι «αριστεροί» και οι «κέντρο αριστεροί» αλλά και οι «δεξιοί».
Διαφωνία για τη στήριξη στην Ουκρανία
Η πλειοψηφία των Ελλήνων διαφωνεί με την στήριξη από την χώρα μας της Ουκρανίας, στον πόλεμο της με την Ρωσία (58,2%). Το 32,3% συμφωνεί.
Σε όσους θεωρούν ότι κακώς η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία, αναλογικά περισσότεροι, οι μέσες ηλικίες και οι «αριστεροί» ψηφοφόροι. Σε όσους θεωρούν ότι καλώς η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία, αναλογικά περισσότεροι, οι μικρές ηλικίες και οι ψηφοφόροι ΝΔ και «κέντρο δεξιάς».