Mητσοτάκης για μεταναστευτικό: Δεν είναι ανεκτή η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στις πρόσφατες αποφάσεις της Γερμανίας να επαναφέρει συνοριακούς ελέγχους, παραβιάζοντας τη Συνθήκη Σένγκεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του. Η κίνηση αυτή της Γερμανίας, που στοχεύει στον περιορισμό της εισόδου μεταναστών και προσφύγων μέσω των χερσαίων συνόρων της, θα ισχύσει για έξι μήνες και έχει προκαλέσει προβληματισμό στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η μονομερής ακύρωση του καθεστώτος Σένγκεν, το οποίο διασφαλίζει την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ανεπίτρεπτη. Τόνισε επίσης πως η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει το βάρος της υπεράσπισης των ευρωπαϊκών συνόρων και ότι η λύση στο ζήτημα της μετανάστευσης πρέπει να στηριχθεί στην πλήρη εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ.

Οι εξελίξεις στη Γερμανία, με την άνοδο της ακροδεξιάς να πιέζει την κυβέρνηση Σολτς για αυστηρότερα μέτρα, έχουν οδηγήσει το Βερολίνο σε ενέργειες που θεωρούνται από την Αθήνα ως βιαστικές. Σύμφωνα με γερμανικές εκτιμήσεις, περίπου 8.000 μετανάστες βρίσκονται παράτυπα στο έδαφος της Γερμανίας, ενώ άλλοι 80.000 έχουν λάβει άσυλο αλλά θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, κάτι που ωστόσο δεν έχει συμβεί.

Η γερμανική πλευρά έχει θέσει ζήτημα αύξησης των κοινωνικών παροχών προς τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ώστε να διευκολυνθούν οι επιστροφές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει καλύτερες συνθήκες προστασίας στους μετανάστες από ό,τι στους δικούς της πολίτες. Επιπλέον, τόνισε

Η Ελλάδα αντιδρά στη γερμανική απόφαση για ελέγχους στα σύνορα

Η απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα χερσαία της σύνορα και να επιβάλει ελέγχους για τους επόμενους έξι μήνες έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία αντιδρά δυναμικά στη μονομερή αυτή ενέργεια. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του από την Αυστρία, τόνισε ότι η μονομερής κατάργηση της ελεύθερης κυκλοφορίας, όπως αυτή προβλέπεται από τη Συνθήκη Σένγκεν, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει άμεσα τα ζητήματα που προκύπτουν από την έλλειψη συντονισμένης διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων. «Αν δεν βρούμε λύση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να λύσουμε τα προβλήματα των δευτερογενών μεταναστευτικών ροών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αντίδραση της Ελλάδας στις πιέσεις της Γερμανίας

Η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας, υπό την πίεση της ανόδου της ακροδεξιάς, έχει οδηγήσει το Βερολίνο στην αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορά του. Με βάση στοιχεία από τη γερμανική κυβέρνηση, περίπου 8.000 μετανάστες βρίσκονται παράνομα στη Γερμανία, ενώ άλλοι 80.000 έχουν λάβει άσυλο αλλά έπρεπε να είχαν επιστρέψει στις χώρες πρώτης υποδοχής, καθώς έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των 90 ημερών εντός του οποίου έχουν δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ. Ωστόσο, οι γερμανικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν αυτά τα άτομα.

Παρά τις πιέσεις από τη Γερμανία, η Ελλάδα αρνείται να αποδεχτεί το αίτημα του Βερολίνου για αύξηση των κοινωνικών παροχών προς τους μετανάστες. Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε θέσει το θέμα αυτό στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας πως εάν οι μετανάστες που πρόκειται να απελαθούν από τη Γερμανία δεν λάβουν αντίστοιχες παροχές στις χώρες υποδοχής, τα γερμανικά δικαστήρια δεν θα επιτρέψουν την απέλασή τους.

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα Δεν Θα Φέρει το Βάρος των Γερμανικών Πολιτικών»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί περισσότερο στο ζήτημα του μεταναστευτικού. Σχολίασε πως δεν είναι δυνατόν να ζητείται από την Ελλάδα να προσφέρει περισσότερες κοινωνικές παροχές στους πρόσφυγες από ό,τι προσφέρει στους Έλληνες πολίτες. «Η Γερμανία πρέπει να βρει λύσεις στο δικό της σύστημα κοινωνικής πρόνοιας», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα επωμιστεί το βάρος λανθασμένων πολιτικών επιλογών άλλων χωρών.

Επικοινωνία Ελλάδας-Γερμανίας για το μεταναστευτικό

Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Γερμανίας παραμένουν ανοιχτοί. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Μετανάστευσης των δύο χωρών συζητούν τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης, ενώ το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στη Σύνοδο για τα Σύνορα και την Ασφάλεια που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Παράλληλα, πηγές από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνουν ότι η επιστροφή προσφύγων στις χώρες όπου έλαβαν άσυλο είναι μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτεί τη συνεργασία των χωρών πρώτης υποδοχής. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία δεν μπορεί απλά να επιβιβάσει τους μετανάστες σε αεροπλάνα και να τους στείλει πίσω.

Αντίκτυπος στα ταξίδια και οι φόβοι για νέους περιορισμούς

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεν εφησυχάζει. Ένας από τους κινδύνους που αναγνωρίζεται είναι το ενδεχόμενο η Γερμανία να επεκτείνει τους ελέγχους και στα αεροδρόμια, κάτι που θα δυσκολέψει τις αεροπορικές μετακινήσεις από την Ελλάδα προς τη Γερμανία. Παρότι αυτό το σενάριο δεν φαίνεται πολύ πιθανό προς το παρόν, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση.

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό, οι πιέσεις για αλλαγές στις κοινωνικές παροχές και το ενδεχόμενο νέων περιορισμών στα ταξίδια αναμένεται να απασχολήσουν έντονα τις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της Συνόδου του Βερολίνου. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Μετανάστευσης, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος θα συζητήσει τις θέσεις της χώρας με τον αρμόδιο Γερμανό υφυπουργό Εσωτερικών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ