Επιχείρηση «Μάρκο Πόλο»: Αντιτρομοκρατική ασπίδα κατά ιρανικών δικτύων στην Ελλάδα


Η επιχείρηση «Μάρκο Πόλο» είναι μια διεθνής προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ιρανικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στις δολοφονίες ισραηλινών στόχων. Η επιχείρηση αυτή έχει αποκαλύψει δίκτυα που συνδέονται με τη Δύναμη Quds των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης και αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας, με στόχο κυρίως ισραηλινούς και εβραϊκούς στόχους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, κεντρικό ρόλο σε μια τέτοια οργάνωση έπαιξε ένας Γαλλοαλγερινός, ο οποίος είχε καταδικαστεί για φόνο στη Μασσαλία και φέρεται να στρατολογήθηκε από το Ιράν για να οργανώσει επιθέσεις κατά Ισραηλινών στη Γαλλία και τη Γερμανία​.  Παράλληλα, γαλλικές αρχές αποκάλυψαν σχέδιο εμπρησμών σε εταιρείες ισραηλινών στη νότια Γαλλία.

Στην Ελλάδα, οι ανησυχίες είναι αυξημένες, καθώς σύμφωνα με τις αρχές, έχουν ήδη αποκαλυφθεί δύο τέτοια δίκτυα με ποινικούς που στρατολογήθηκαν από το Ιράν, ενώ υπάρχει φόβος για την ύπαρξη τρίτου δικτύου​. Πιο πρόσφατα, πληροφορίες από κρατούμενους επιβεβαιώνουν τη συνέχιση αυτών των στρατολογήσεων, με στόχο ισραηλινούς στη χώρα. Αυτά τα δίκτυα αξιοποιούν ποινικούς αλλοδαπούς, κυρίως από χώρες όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να προβούν σε βίαιες επιθέσεις έναντι αμοιβής.

Η επιχείρηση «Μάρκο Πόλο», όπως αναφέρουν τα Νέα είναι ένα παράδειγμα της αυξανόμενης χρήσης ποινικών στοιχείων από κρατικές οντότητες, όπως το Ιράν, για την προώθηση των γεωπολιτικών τους στόχων μέσω στοχευμένων δολοφονιών και τρομοκρατικών επιθέσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ