Το σαβόρο είναι ένα παραδοσιακό φαγητό των Επτανήσων, κυρίως της Κέρκυρας και της Ζακύνθου. Πρόκειται για μια συνταγή με βάση το ψάρι, συνήθως ψάρια όπως σαρδέλες ή γαύρος, τα οποία μαγειρεύονται με ξύδι, σκόρδο και δάφνη. Το όνομα «σαβόρο» προέρχεται από το ιταλικό «sapore», που σημαίνει γεύση, και αναφέρεται στη δυνατή γεύση που χαρίζει το ξύδι και τα μυρωδικά. Συνδυάζεται συχνά με χόρτα, τα οποία προσφέρουν μια πιο φρέσκια και υγιεινή νότα στο πιάτο.
Σαβόρο με Χόρτα
Υλικά:
- 500 γρ. ψάρια (σαρδέλες, γαύρος ή άλλα μικρά ψάρια)
- 100 ml ξύδι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο (κομμένες σε φέτες)
- 2 φύλλα δάφνης
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- Χόρτα εποχής (βλήτα, σπανάκι, σέσκουλα κ.α.)
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα ψάρια. Αλατίζετε και τα αλευρώνετε ελαφρά.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τηγανίζετε τα ψάρια μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά. Τα αφαιρείτε και τα αφήνετε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτετε το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης και σοτάρετε μέχρι να αρωματιστούν. Σβήνετε με το ξύδι και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για 1-2 λεπτά.
- Σε μια κατσαρόλα βράζετε τα χόρτα σε αλατισμένο νερό για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνετε και τα αφήνετε στην άκρη.
- Σερβίρετε τα ψάρια περιχύνοντάς τα με τη σάλτσα σαβόρο και συνοδεύετε με τα βρασμένα χόρτα.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανό.