Ο Εισαγγελέας του ΔΠΔ ζητά την επίσπευση των ενταλμάτων σύλληψης για Νετανιάχου, Γκάλαντ και Σινουάρ


Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Καρίμ Χαν, προκάλεσε παγκόσμια αντιδράσεις με το αίτημά του για άμεση έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ, και ηγετών της Χαμάς, όπως ο Γιαχία Σινουάρ. Η απόφαση αυτή βασίζεται σε σοβαρές κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που αφορούν την αντιμετώπιση του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, καθώς και την υποτιθέμενη χρήση λιμοκτονίας ως μεθόδου πολέμου και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας​.

Ο Χαν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση του δικαστηρίου στην έκδοση των ενταλμάτων, τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη πρέπει να επιταχυνθεί, ιδιαίτερα ενόψει της ομιλίας του Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ​.

Στον αντίποδα, το Ισραήλ αντιδρά έντονα. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και άλλοι αξιωματούχοι απορρίπτουν τις κατηγορίες ως «ηθική ντροπή», θεωρώντας ότι η σύγκριση μεταξύ Ισραηλινών ηγετών και τρομοκρατών της Χαμάς είναι άδικη και υπονομεύει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα​.

Η εν λόγω υπόθεση έχει προκαλέσει ανησυχίες στην ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς η απόφαση του ΔΠΔ μπορεί να οδηγήσει σε νομικές συνέπειες για τους εμπλεκόμενους, ειδικά αν επισκεφτούν κράτη που είναι συμβαλλόμενα μέρη στο Καταστατικό της Ρώμης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς. Ωστόσο, δεν αναμένεται άμεση σύλληψη των ηγετών, καθώς πολλές χώρες αποφεύγουν τη σύλληψη αρχηγών κρατών για πολιτικούς λόγους​.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει τη διεθνή σκηνή, με αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, να στηρίζουν το Ισραήλ, ενώ άλλες υποστηρίζουν τη θέση του εισαγγελέα​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ