«Κλειδώνει» η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Στη Βιέννη σήμερα o Πρωθυπουργός

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μπορεί το κλίμα να μην θυμίζει αυτό της Διακήρυξης των Αθηνών αλλά φαίνεται ότι «κλείδωσε» η νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η ημερομηνία που έχει κυκλωθεί είναι αυτή της Δευτέρας, 23 Σεπτεμβρίου, και θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ.

Την ίδια μέρα φαίνεται πως ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα συναντήσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με αντικείμενο τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Μια ημέρα μετά θα γίνει και η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Πάντως, μπορεί οι Τούρκοι να θυμήθηκαν με… μέτρο τις παραβάσεις στο Αιγαίο, αλλά σήμερα και αύριο ο διοικητής της 1ης στρατιάς της Τουρκίας θα επισκεφθεί την έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, στο πλαίσιο της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών.

Στη Βιέννη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Βιέννη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αυστριακό καγκελάριο, Karl Nehammer. Αυτή η συνάντηση είναι η πρώτη διμερής επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στη νέα πολιτική περίοδο της Ε.Ε., πριν από την επερχόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες της Ε.Ε., όπως η ανταγωνιστικότητα, η ενέργεια και η άμυνα, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως το μεταναστευτικό, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Nehammer ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τη συνεργασία τους σε ευρωπαϊκά θέματα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ