ΗΠΑ: Ειρωνική και επιθετική η Χάρις – Αποφασιστικός και ξεκάθαρος ο Τραμπ στο debate των υποψηφίων


Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην πρώτη – και ίσως μοναδική – μεταξύ τους τηλεμαχία ενόψει των αμερικάνικων προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου

Οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις, μονομάχησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης (04:00 ώρα Ελλάδος) στο πρώτο ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, το οποίο φιλοξενήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο του ABC.

Το τηλεοπτικό γεγονός συγκέντρωσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς το το παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όσο και σε πολλές ακόμα χώρες.

Οι κανόνες του ντιμπέιτ

Τα επιτελεία των δύο υποψηφίων συμφώνησαν σε αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να αποφευχθούν οι αιφνίδιες διακοπές ή οι άμεσες παρεμβάσεις.

Οι κανόνες που σύμφωνα με το ABC News έχουν συμφωνηθεί με τις δύο πλευρές περιλαμβάνουν:

  • Δεν υπάρχουν εναρκτήριες δηλώσεις και οι τελικές δηλώσεις, θα έχει δύο λεπτά κάθε υποψήφιος
  • Οι υποψήφιοι θα στέκονται πίσω από τα βάθρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης
  • Δεν επιτρέπονται οι προγραμμένες σημειώσεις
  • Κανένα θέμα ή ερώτηση δεν θα κοινοποιηθεί εκ των προτέρων
  • Οι υποψήφιοι δεν θα επιτρέπεται να κάνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον

Με χειραψία ξεκίνησε το ντιμπέιτ

Ο παρουσιαστής του «World News Tonight» Ντέιβιντ Μιούιρ και η παρουσιάστρια του «Prime» του ABC News Live, Λίνσεϊ Ντέιβις που συντονίζουν τη συζήτηση, ξεκίνησαν το ντιμπέιτ αναφέροντας τους κανόνες της τηλεμαχίας.

Οι δύο υποψήφιοι μπήκαν στο στούντιο και έδωσαν τα χέρια, κάτι που δεν είχε γίνει στο προηγούμενο ντιμπέιτ μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν.

Election 2024 Debate

Πρώτο στη λίστα η οικονομία

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε την αμερικάνικη οικονομία. Η Κάμαλα Χάρις που πήρε πρώτη το λόγο και υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν λέγοντας πως έπρεπε «καθαρίσει το χάλι που άφησε πίσω του ο Ντόναλντ Τραμπ», ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε πως η οικονομία δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Κατηγόρησε την Κάμαλα Χάρις ότι «αντέγραψε το σχέδιο του Μπάιντεν» για την οικονομία και τη χαρακτήρισε «μαρξίστρια». «Δεν έχει κανένα πρόγραμμα. Αντέγραψε το πρόγραμμα του Μπάιντεν, που συνοψίζεται σε τέσσερις φράσεις. Αυτές είναι απλά ‘θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τους φόρους’. Δεν έχει πρόγραμμα», επέμεινε ο Τραμπ. «Αν εκλεγεί ποτέ, θα το αλλάξει. Και αυτό θα είναι το τέλος της χώρας μας. Είναι μαρξίστρια, όλοι γνωρίζουν ότι είναι μαρξίστρια. Ο πατέρας της είναι μαρξιστής καθηγητής οικονομικών και τη δίδαξε καλά», είπε ο Τραμπ. Η Χάρις στο σχόλιο του Τραμπ γελούσε αμήχανα.

Ένταση στο θέμα των αμβλώσεων

Η επόμενη ερώτηση έχει να κάνει με το θέμα των αμβλώσεων, το οποίο είναι ψηλά στην ατζέντα των δύο υποψηφίων. Η Κάμαλα Χάρις κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ για «ψέματα» για το ζήτημα των αμβλώσεων, δηλώνοντας ότι η πολιτική του «προσβάλλει τις γυναίκες των ΗΠΑ».
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα υπέγραφε μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων (αναφερόμενος στην υπόθεση Roe v. Wade). Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν θα προωθούσε μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων. «Να το πάλι, είναι ψέμα. Δεν θα υπογράψω απαγόρευση και δεν υπάρχει λόγος να υπογράψω απαγόρευση, διότι πήραμε αυτό που όλοι ήθελαν» – αναφερόμενος στην ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μεταναστευτική πολιτική

Η επόμενη ερώτηση έχει να κάνει με το θέμα της μετανάστευσης και της μεταναστευτικής πολιτικής.

Σε μια κίνηση που ξέφυγε από τους κανόνες της τηλεμαχίας, η Χάρις σχολίασε πως «το κοινό αποχωρεί από τις συγκεντρώσεις του Τραμπ».Όσοι παρακολουθήσουν μια ομιλία του θα δουν ότι μιλάει για «φανταστικούς χαρακτήρες όπως ο Χάνιμπαλ Λέκτερ» και ότι ο κόσμος φεύγει νωρίς λόγω «εξάντλησης και πλήξης», για της απαντήσει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών πως «στις δικές της συγκεντρώσεις δεν πάει καθόλου κόσμος». «Δεν υπάρχει λόγος να πάνε». «Έχουμε τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, τις πιο απίστευτες συγκεντρώσεις στην ιστορία της πολιτικής» πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για την απόπειρα δολοφονίας του

Ακολούθησε η ενότητα που αφορούσε στην ομαλή μετάβαση της εξουσίας και στα όσα σημειώθηκαν στο Καπιτώλιο. «Χρειαζόμαστε σύνορα και σωστές εκλογικές διαδικασίες» είπε ο Τραμπ. «Έχουμε ένα έθνος σε ύφεση. Έχουμε ένα έθνος που πεθαίνει» πρόσθεσε. Η Κάμαλα Χάρις προειδοποίησε τους Αμερικανούς για το τι θα σήμαινε μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ για τη χώρα, και υποστήριξε ότι είναι στο χέρι τους να τον «σταματήσουν». Ο Τραμπ είπε ότι «πιθανόν να δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι» εξαιτίας των σχολίων που έκαναν οι Δημοκρατικοί. «Πιθανότατα έφαγα μια σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας των πραγμάτων που λένε για μένα. Μιλούν για το ότι είμαι απειλή για τη δημοκρατία, αυτοί είναι η απειλή για τη δημοκρατία», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Χαμάς και Ισραήλ

Η επόμενη ερώτηση είχε θέμα τη Χαμάς, τον πόλεμο στο Ισραήλ και τους ομήρους. «Θέλουμε μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων», ενώ πρόσθεσε πως «θέλουμε μια λύση δύο κρατών όπου θα οδηγήσει στην ανοικοδόμηση της Γάζας», είπε η Κάμαλα Χάρις.
«Αν ήμουν πρόεδρος, ο Πούτιν δεν θα είχε μπει ποτέ στην Ουκρανία» επανέλαβε τον Τραμπ. Για τον πόλεμο στο Ισραήλ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως «η Χάρις μισούσε τον Νετανιάχου. Αν γίνει πρόεδρος, το Ισραήλ δεν θα υπάρχει και δύο χρόνια. Επίσης μισεί και τους Άραβες» είπε ο Τραμπ.

Η Χάρις είπε ότι ο Τραμπ «θέλει να γίνει δικτάτορας μια μέρα». «Είναι γνωστό ότι είπε ότι όταν η Ρωσία μπήκε στην Ουκρανία, ήταν πανέξυπνο», πρόσθεσε. «Είναι γνωστό ότι αντάλλαξε επιστολές με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και είναι απολύτως γνωστό ότι αυτοί οι δικτάτορες και οι αυτοκράτορες επιθυμούν να γίνετε και πάλι πρόεδρος, επειδή είναι τόσο σαφές ότι μπορούν να σας χειραγωγήσουν με κολακείες και χάρες», είπε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ρωσία και Ουκρανία

Στη συνέχεια, η τηλεμαχία είχε θέμα τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

«Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος», είπε αρχικά ο Ντόναλντ Τραμπ. «Η Κάμαλα Χάρις και ο Τζο Μπάιντεν δεν έχουν κάνει τίποτα για τον τερματισμό του πολέμου» για να προσθέσει πως το διορθώνει, σημειώνοντας ότι έχει συναντηθεί αρκετές φορές με Ουκρανούς ηγέτες.

Στην ερώτηση για το πώς ο ίδιος πώς θα σταματούσε τον πόλεμο, είπε πως «όταν θα είμαι εκλεγμένος πρόεδρος, θα μιλήσω στον έναν, θα μιλήσω στον άλλον. Θα τους φέρω μαζί» και αναφέρθηκε στον Τζο Μπάιντεν. «Πού είναι ο πρόεδρός μας; Δεν ξέρουμε καν αν είναι πρόεδρος. Ο πρόεδρος δεν ξέρει ότι είναι ζωντανός».

«Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να υπενθυμίσω στον πρώην πρόεδρο ότι δεν είστε υποψήφιος εναντίον του Τζο Μπάιντεν – είστε υποψήφιος εναντίον μου», του απάντησε η Κάμαλα Χάρις. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις περιπτώσεις όπου συναντήθηκε με Ουκρανούς και Ευρωπαίους ηγέτες για να συζητήσουν και να οργανώσουν την αντίδραση του ΝΑΤΟ. «Διαφορετικά, ο Πούτιν θα καθόταν στο Κίεβο με τα μάτια του στραμμένα στην υπόλοιπη Ευρώπη, ξεκινώντας από την Πολωνία», είπε η Χάρις. Η Κάμαλα Χάρις πρόσαψε στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της ότι είναι «περίγελος» των ξένων ηγετών, τονίζοντας πως «χειραγωγείται» από «δικτάτορες». «Λατρεύετε τους ισχυρούς άνδρες, αντί να νοιάζεστε για τη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Κλιματική αλλαγή

Το επόμενο θέμα της τηλεμαχίας ήταν η κλιματική αλλαγή.

Η Κάμαλα Χάρις αρχικά υπενθύμισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποκαλέσει στο παρελθόν την κλιματική αλλαγή «φάρσα». «Είμαι υπερήφανη που ως αντιπρόεδρος τα τελευταία τέσσερα χρόνια επενδύσαμε 1 τρις. δολάρια σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας, ενώ παράλληλα αυξήσαμε την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου σε ιστορικά επίπεδα». Παράλληλα η Χάρις υποστήριξε ότι ενθαρρύνει την ανάπτυξη της αμερικανικής βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από ενοχλημένος από το παραπάνω σχόλιο της Χάρις ανέφερε πως «χτίζουν μεγάλα εργοστάσια αυτοκινήτων στο Μεξικό, που σε πολλές περιπτώσεις ανήκουν στην Κίνα». Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν απαντά στην αρχική ερώτηση – η οποία αφορούσε το τι θα κάνει ως πρόεδρος για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Παραμένει στη γραμμή επίθεσης κατά της Κίνας. «Αυτό που έχουν δώσει στην Κίνα είναι απίστευτο», πρόσθεσε.

Χάρις: «Δεν πάμε πίσω»

Κλείνοντας στην τελική της δήλωση, η Κάμαλα Χάρις είπε ότι η Αμερική το βράδυ της Τρίτης άκουσε «δύο πολύ διαφορετικά οράματα για τη χώρα μας: Ένα που επικεντρώνεται στο μέλλον και ένα που επικεντρώνεται στο παρελθόν – μια προσπάθεια να μας πάει πίσω». «Αλλά δεν πάμε πίσω», πρόσθεσε, λέγοντας για άλλη μια φορά την ατάκα που λέει συχνά άλλωστε κατά την προεκλογική της εκστρατεία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ