Οι πατάτες ογκρατέν είναι ένα από τα πιο κλασικά και λαχταριστά πιάτα της γαλλικής κουζίνας, που συνδυάζει την απλότητα των πατατών με την πλούσια και κρεμώδη υφή της κρέμας και του τυριού. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για επίσημα δείπνα, γιορτές ή και για μια ιδιαίτερη καθημερινή απόλαυση. Οι λεπτές φέτες πατάτας ψήνονται στο φούρνο μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια κρούστα και να λιώσει το τυρί, δημιουργώντας μια απαλή και κρεμώδη γεύση που συναρπάζει!
Συνταγή για πατάτες ογκρατέν
Υλικά:
- 1,5 κιλό πατάτες (κατά προτίμηση κίτρινες, λεπτοκομμένες σε φέτες)
- 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί γκρουγιέρ (ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας)
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (για το άλειμμα του ταψιού)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία φούρνου και ταψιού: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Αλείψτε ένα πυρίμαχο ταψί με βούτυρο.
- Βράσιμο πατάτας (προαιρετικό): Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να βράσετε τις λεπτοκομμένες πατάτες για 5-10 λεπτά, ώστε να μειωθεί ο χρόνος ψησίματος στον φούρνο. Στραγγίστε τις και αφήστε τις να κρυώσουν ελαφρώς.
- Ετοιμασία κρέμας: Σε ένα κατσαρολάκι, ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος και το γάλα μαζί με το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Μην αφήσετε το μείγμα να βράσει. Μόλις ζεσταθεί καλά, αποσύρετε από τη φωτιά.
- Στρώσιμο πατάτας: Απλώστε μία στρώση από τις λεπτοκομμένες πατάτες στο ταψί. Ρίξτε λίγο από το μείγμα κρέμας και πασπαλίστε με τυρί. Επαναλάβετε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Ψήσιμο: Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και οι πατάτες να είναι μαλακές.
- Ξεκούραση: Αφήστε τις πατάτες να σταθούν για 10 λεπτά πριν σερβίρετε, ώστε να σταθεροποιηθεί η υφή τους.
Απολαύστε τις πατάτες ογκρατέν ζεστές, ιδανικά με μια σαλάτα ή ως συνοδευτικό για κρέας!