Αρκάς: Η καλημέρα με την κουστωδία κλόουν και το αινιγματικό μήνυμα


Με ένα νέο σκίτσο που μοιάζει να κρύβει μυστικά νοήματα, μας καλημερίζει σήμερα ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς. Ειδικότερα σήμερα, Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2024, ο Αρκάς μας βάζει σε σκέψεις με ένα αινιγματικό  σκίτσο αίνιγμα, υπαινιγμούς, που σίγουρα δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Στο εν λόγω σκίτσο πρωταγωνιστούν μια ομάδα κλόουν, που με σαρδόνια χαμόγελα και γέλια, κοιτάζουν έναν δικό τους ομότιμο, ο οποίος στέκεται σιωπηλός, χωρίς κανένα ίχνος χαράς ή ειρωνείας. Αντίθετα, η έκφρασή του αποπνέει λύπη και απορία, σε πλήρη αντίθεση με το κέφι των υπολοίπων.

Ο Αρκάς με το σκίτσο του προ(σ)καλεί τον θεατή να δώσει τη δική του ερμηνεία. Τι σημαίνει αυτή η αντίθεση; Μήπως πρόκειται για μια αναφορά στην κοινωνική απομόνωση ή την πίεση να συμμορφωθούμε με το περιβάλλον μας, ακόμα και αν δεν αισθανόμαστε άνετα; Ή μπορεί να είναι μια αλληγορία για τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που μας επηρεάζουν καθημερινά;

Κάθε άνθρωπος μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το σκίτσο, καθώς η σάτιρα του Αρκά πολλές φορές λειτουργεί σαν καθρέφτης της κοινωνίας, αποκαλύπτοντας αλήθειες που συχνά κρύβονται πίσω από το γέλιο και την ειρωνεία.

Όποια και αν είναι η ερμηνεία που θα δώσει κάποιος, το σκίτσο αυτό σίγουρα δεν είναι απλό. Και όπως πάντα, ο Αρκάς καταφέρνει να δημιουργήσει ένα έργο που, με την πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνεται ελαφρύ, αλλά στην πραγματικότητα κρύβει βαθύτερα μηνύματα, που προβληματίζουν και αγγίζουν την πραγματικότητα.

Μπορεί να ερμηνευτεί ως μια κριτική για το πώς γελάμε και συμμετέχουμε σε ένα σύστημα, ενώ κάποιοι μένουν μόνοι και σκεπτικοί, μακριά από το πανηγύρι γύρω τους. Ο λυπημένος κλόουν δεν συμμετέχει στο «παιχνίδι» των υπολοίπων και αυτό κάνει τη διαφορά.

Το έργο, εν τέλει, ανοίγει τον δρόμο για πολλαπλές αναγνώσεις, αναλόγως της προσωπικής και κοινωνικής θέσης του καθενός.

Εσείς τι βλέπετε πίσω από τις σιωπές και τα χαμόγελα των κλόουν;

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ