Ένφια 2025: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 20%


Το 2025 ο ΕΝΦΙΑ φέρνει σημαντικές αλλαγές, τόσο στον χρόνο αποστολής των ειδοποιητηρίων όσο και στα οφέλη για τους ιδιοκτήτες που επιλέγουν να ασφαλίσουν τα ακίνητά τους. Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, ο φόρος θα «χτυπήσει την πόρτα» 7 εκατομμυρίων ιδιοκτητών στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ η πληρωμή θα μπορεί να γίνει σε 12 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τα τέλη Μαρτίου​.

Τι αλλάζει στις εκπτώσεις:

Οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρα) θα δουν έκπτωση 20% στον φόρο τους, διπλάσια από το φετινό ποσοστό. Αυτό αφορά ακίνητα συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης που πλήρωνε 400 ευρώ ΕΝΦΙΑ θα πληρώσει το 2025 μόλις 320 ευρώ.

Οι κατοικίες αξίας άνω των 500.000 ευρώ συνεχίζουν να έχουν έκπτωση 10%, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ασφαλισμένες. Από τον Απρίλιο του 2025, όμως, τα μη ασφαλισμένα ακίνητα αυτής της κατηγορίας δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιών από φυσικές καταστροφές​.

ΕΝΦΙΑ: Προϋποθέσεις για να κερδίσετε την έκπτωση

Η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει και τους τρεις κινδύνους: σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.
Η διάρκεια της ασφάλισης πρέπει να είναι τουλάχιστον τρεις μήνες για το προηγούμενο έτος, ενώ για μικρότερη διάρκεια, η έκπτωση θα προσαρμόζεται αναλογικά. Η αλλαγή στον αριθμό των δόσεων (12 από το 2025) και οι νέες εκπτώσεις στοχεύουν στο να διευκολύνουν τους φορολογούμενους στην αποπληρωμή του φόρου και να ενθαρρύνουν την ασφάλιση των ακινήτων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ