Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος


Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η κυβέρνηση ανακοινώνει μία από τις σημαντικότερες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις, με την οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 735.000 επαγγελματίες που σήμερα υπόκεινται σε φορολόγηση με το σύστημα των τεκμηρίων, και αναμένεται να επιφέρει άμεσες μειώσεις έως και 325 ευρώ στην ετήσια φορολογική τους επιβάρυνση.

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο σήμερα κυμαίνεται στα 325 ευρώ ετησίως για αυτοαπασχολούμενους, θα εφαρμοστεί για τη χρήση του 2024, με αποτέλεσμα να εξαλειφθεί το συγκεκριμένο ποσό στις φορολογικές δηλώσεις του 2025.



Οι διορθώσεις στο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης

Πέραν της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αλλαγές στο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης, στοχεύοντας στη διόρθωση αδικιών που έχουν παρατηρηθεί. Μία από τις πιο σημαντικές βελτιώσεις είναι η επέκταση της μείωσης του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50% για χωριά έως 1.500 κατοίκους (αντί για 500 κατοίκους που ισχύει σήμερα), δίνοντας ανάσα σε περισσότερους μικρούς επαγγελματίες στην επαρχία.

Επιπλέον, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται η δαπάνη μισθοδοσίας στις επιχειρήσεις, ώστε να αποφεύγονται αδικίες. Πιο συγκεκριμένα, στις επιχειρήσεις όπου καταβάλλονται μισθοί υψηλότεροι του κατώτατου, ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος θα βασίζεται πλέον στον κατώτατο μισθό και όχι στον υψηλότερο μισθό της επιχείρησης, προσφέροντας μια πιο δίκαιη προσέγγιση στον υπολογισμό των φορολογικών υποχρεώσεων.

Πώς θα επηρεάσουν οι αλλαγές τις μικρές επιχειρήσεις

Με το νέο σύστημα, για παράδειγμα, μια επιχείρηση με 6 χρόνια λειτουργίας και δύο εργαζόμενους, όπου ο ένας αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (10.920 ευρώ ετησίως) και ο άλλος με υψηλότερο μισθό (20.000 ευρώ ετησίως), θα φορολογείται πλέον διαφορετικά. Μέχρι σήμερα, το ποσό που λαμβάνεται υπόψη ήταν ο μεγαλύτερος μισθός (20.000 ευρώ), αλλά με τις νέες ρυθμίσεις, ο υπολογισμός θα γίνεται βάσει του κατώτατου μισθού. Αν ο τζίρος της επιχείρησης παρουσιάσει αύξηση, αυτή θα υπολογίζεται επί του κατώτατου μισθού, με όποιες προσαυξήσεις προβλέπονται, και όχι βάσει του υψηλότερου μισθού.

Σε περίπτωση που η προσθήκη λόγω τζίρου ξεπεράσει το ποσό του μεγαλύτερου μισθού, τότε θα λαμβάνεται υπόψη το υψηλότερο ποσό για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος.

Ποιοι θα επωφεληθούν πρώτοι από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Οι άμεσα ωφελούμενοι από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τις νέες διορθώσεις στο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης είναι κυρίως οι αυτοαπασχολούμενοι με ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε μικρά χωριά της επαρχίας. Οι εν λόγω ρυθμίσεις έχουν στόχο να άρουν στρεβλώσεις που επιβαρύνουν άδικα τις μικρές επιχειρήσεις και να διασφαλίσουν ότι η φορολόγηση γίνεται με πιο δίκαιο τρόπο.

Με τις συγκεκριμένες αλλαγές, η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις και να προσφέρει φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητά τους.

 

 

 

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ