Το ταμπουλέ είναι μια κλασική μεσανατολίτικη σαλάτα, γεμάτη φρεσκάδα και ελαφριά υφή, που συνδυάζει πλιγούρι με αρωματικά βότανα και λαχανικά. Στη συνταγή αυτή, δίνουμε μια δημιουργική ανατροπή προσθέτοντας ψητές μελιτζάνες, που προσφέρουν μια γλυκιά και καπνιστή γεύση, εξισορροπώντας τις φρέσκες νότες από τα μυρωδικά και το λεμόνι. Το αποτέλεσμα είναι μια πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά σαλάτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα ή συνοδευτικό πιάτο.
Ταμπουλέ με μελιτζάνες
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι πλιγούρι
- 2 μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους
- 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1 αγγούρι, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζάνι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 λεμόνι (χυμός)
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία πλιγουριού: Βάλτε το πλιγούρι σε ένα μπολ και καλύψτε το με ζεστό νερό. Αφήστε το να μουλιάσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίξτε το καλά και αφήστε το στην άκρη.
- Ψήσιμο μελιτζάνας: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Τοποθετήστε τους κύβους μελιτζάνας σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ψήστε τις μελιτζάνες για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Αφήστε τις να κρυώσουν.
- Συναρμολόγηση σαλάτας: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το πλιγούρι, τις ψημένες μελιτζάνες, τις ντομάτες, το αγγούρι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Ετοιμασία σάλτσας: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και αν θέλετε, το κύμινο. Ρίξτε τη σάλτσα πάνω στη σαλάτα και ανακατέψτε καλά.
- Σερβίρισμα: Αφήστε τη σαλάτα στο ψυγείο για 30 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις. Σερβίρετε δροσερή και απολαύστε τη μοναδική γεύση του ταμπουλέ με μελιτζάνες!