Τα αλμυρά μπισκότα είναι μια εξαιρετική επιλογή για σνακ ή συνοδευτικό ενός καφέ ή αναψυκτικού με φίλους ή την οικογένεια. Είναι τραγανά, γευστικά και ταιριάζουν υπέροχα με ντιπ, τυριά ή ακόμα και μόνα τους με ένα ποτήρι κρασί. Αυτή η συνταγή είναι εύκολη και ευέλικτη, με υλικά που πιθανώς έχετε ήδη στην κουζίνα σας. Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα αρωματικά ή τυριά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, κάνοντάς τα ακόμη πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά.
Συνταγή για αλμυρά μπισκότα
Υλικά:
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 80 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί
- 1 αυγό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ή ρίγανη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 2-3 κουταλιές κρύο νερό (αν χρειαστεί)
- Σουσάμι ή μαυροσούσαμο για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, την πάπρικα και τα μυρωδικά.
- Προσθέστε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και τρίψτε το με τα δάχτυλα σας στο μείγμα του αλευριού μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα.
- Προσθέστε την παρμεζάνα και ανακατέψτε.
- Σε ένα άλλο μικρό μπολ, χτυπήστε το αυγό και προσθέστε το στο μείγμα. Ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
- Αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή, προσθέστε λίγο κρύο νερό, μία κουταλιά τη φορά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
- Πλάστε τη ζύμη σε μια μπάλα, τυλίξτε την σε μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
- Ανοίξτε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος περίπου 0.5 εκατοστών και κόψτε με κουπ πατ τα μπισκότα σας σε ό,τι σχήμα θέλετε.
- Βάλτε τα μπισκότα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και πασπαλίστε με σουσάμι ή μαυροσούσαμο, αν θέλετε.
- Ψήστε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς στις άκρες.
- Αφήστε τα να κρυώσουν και σερβίρετε!
Τα αλμυρά αυτά μπισκότα είναι τέλεια για να συνοδεύσουν τυριά, αλλαντικά ή ακόμα και για σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.