Χολέρα: Αυξήθηκαν τα κρούσματα κατά 13% – Οι λόγοι πίσω από τη νέα έκρηξη


Η χολέρα, μια ασθένεια που μπορούμε εύκολα να προλάβουμε και να θεραπεύσουμε, εξακολουθεί να προκαλεί εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως, όπως αναδεικνύουν τα στοιχεία του 2023. Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 13% και οι θάνατοι κατά 71% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 4.000 νεκρούς. Αυτή η ραγδαία αύξηση υποδεικνύει σοβαρά προβλήματα πρόσβασης σε καθαρό νερό, βασική υγιεινή και ιατρική φροντίδα, ειδικά σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές​.

Χολέρα: Οι λόγοι πίσω από τη νέα έκρηξη

Η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια, η υποανάπτυξη και οι ένοπλες συρράξεις αποτέλεσαν τους κύριους παράγοντες που συνέβαλαν στην εξάπλωση της επιδημίας. Η χολέρα, που μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού, εξαπλώθηκε ραγδαία σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε ασφαλή πόσιμο νερό και αποχέτευση. Το 2023 σημειώθηκε δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην Αφρική, κατά 125%, με τη γεωγραφική κατανομή της νόσου να μεταβάλλεται αισθητά σε σύγκριση με το 2022.

Τι ισχύει με τα εμβόλια

Παρά τις προσπάθειες για την παραγωγή εμβολίων, υπήρξε σημαντική έλλειψη διαθέσιμων δόσεων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει ότι παρήχθησαν μόλις 36 εκατομμύρια δόσεις το 2023, ενώ οι ανάγκες για τον έλεγχο της επιδημίας ξεπερνούσαν κατά πολύ αυτόν τον αριθμό. Επί του παρόντος, υπάρχει μόνο ένας κατασκευαστής, η EuBiologics στη Νότια Κορέα, ενώ οι ειδικοί καλούν κι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες να εντείνουν τις προσπάθειές τους​.

Αν και τα εμβόλια είναι ένα κρίσιμο εργαλείο, η μακροχρόνια λύση για την καταπολέμηση της χολέρας έγκειται στην πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. Ο ΠΟΥ τονίζει ότι η βελτίωση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, θα μπορούσε να αποτρέψει μελλοντικές επιδημίες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ