Ουκρανία: Τέσσερις υπουργοί, ανάμεσά τους και ο Ντμίτρο Κουλέμπα, υποβάλλουν την παραίτησή τους


Στον απόηχο της πολεμικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, η κυβέρνηση της Ουκρανίας προχωρά σε έναν απρόσμενο ανασχηματισμό, καθώς τέσσερις κορυφαίοι υπουργοί, ανάμεσά τους και ο Υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, υπέβαλαν την παραίτησή τους. Οι αλλαγές αυτές προκαλούν έντονες συζητήσεις και υπογραμμίζουν την πίεση που ασκείται στην ηγεσία της Ουκρανίας να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις του πολέμου και της διεθνούς πολιτικής σκηνής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, μαζί με άλλους τρεις κορυφαίους υπουργούς, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου, Ρουσλάν Στεφάντσουκ. Οι παραιτήσεις αυτές έρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τη ρωσική εισβολή και να αναζητά στήριξη από τους διεθνείς συμμάχους της.

Η παραίτηση του Κουλέμπα, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών από το 2020, εκπλήσσει πολλούς, δεδομένου ότι υπήρξε ένα από τα πιο εξέχοντα πρόσωπα στις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες της χώρας. Ωστόσο, ο ίδιος είχε ήδη δηλώσει σε συνέντευξή του τον Αύγουστο του 2023 πως δεν ανησυχούσε για μια πιθανή απομάκρυνσή του, καθώς θεωρούσε τη δουλειά του προσωρινή και ήταν πρόθυμος να αποχωρήσει εάν το ζητούσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Ο Ρουσλάν Στεφάντσουκ ανέφερε ότι η παραίτηση του Κουλέμπα, όπως και των άλλων υπουργών, θα συζητηθεί από το κοινοβούλιο σύντομα. Ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε ήδη προαναγγείλει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της εκτελεστικής εξουσίας για να επιτευχθούν τα απαραίτητα αποτελέσματα εν μέσω πολέμου.

Ουκρανία: Τα ονόματα των υπουργών που υπέβαλαν την παραίτησή τους

Εκτός από τον Κουλέμπα, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Όλγα Στεφανίσινα, ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών, Ολεξάντρ Καμίσιν, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ντένις Μαλιούσκα, και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ρουσλάν Στρίλετς. Η αποχώρηση του Καμίσιν είναι επίσης αξιοσημείωτη, καθώς είχε παίξει κομβικό ρόλο στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Οι λόγοι πίσω από τις παραιτήσεις

Ο ανασχηματισμός φαίνεται να είναι μια στρατηγική κίνηση του Προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος είχε επισημάνει την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση χρειάζεται νέα πνοή για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τρέχουσας κατάστασης. Οι πληροφορίες από πολιτικές πηγές της Ουκρανίας αναφέρουν πως ο Ζελένσκι προτίθεται να αντικαταστήσει τουλάχιστον τους μισούς υπουργούς, θέλοντας να προσδώσει δυναμισμό και φρεσκάδα στην εκτελεστική εξουσία.

Αναλυτές θεωρούν ότι η πίεση στον Κουλέμπα και τους υπόλοιπους υπουργούς ήταν μεγάλη, καθώς η Ουκρανία αγωνίζεται όχι μόνο να συγκρατήσει τις ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας αλλά και να πετύχει στρατηγικές νίκες στα διεθνή μέτωπα, ζητώντας περισσότερη βοήθεια από τη Δύση.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Η παραίτηση του Ντμίτρο Κουλέμπα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εκτός Ουκρανίας. Ο Κουλέμπα είχε διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις προσπάθειες να εξασφαλίσει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τη Δύση, ενώ είχε ενεργήσει ως ο βασικός διαμεσολαβητής της Ουκρανίας με διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς οι αλλαγές αυτές μπορεί να επηρεάσουν τη στρατηγική της χώρας στο εξωτερικό.

Το διεθνές πρακτορείο Reuters αναφέρει πως η παραίτηση του Κουλέμπα ήρθε σε μια περίοδο όπου η Ουκρανία βρίσκεται υπό έντονη πίεση να δείξει αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης αλλά και στις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera επισημαίνει πως οι παραιτήσεις έρχονται ενώ η χώρα προετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα, με τις ρωσικές δυνάμεις να εντείνουν τις επιθέσεις τους στα ανατολικά της χώρας .

Ορόσημο για το μέλλον της Ουκρανίας

Η επόμενη ημέρα στην πολιτική σκηνή της Ουκρανίας φαντάζει αβέβαιη, με τις παραιτήσεις των κορυφαίων υπουργών να εγείρουν ερωτήματα για τη σταθερότητα της κυβέρνησης και την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η χώρα στο μέλλον. Η απόφαση του Ζελένσκι να προχωρήσει σε τόσο εκτεταμένες αλλαγές φαίνεται να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στη διακυβέρνησή του και να ενδυναμωθεί η θέση της Ουκρανίας στη διεθνή σκηνή.

Με το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες προκλήσεις, η Ουκρανία ετοιμάζεται για έναν νέο κύκλο εσωτερικών και εξωτερικών δοκιμασιών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ