Πως να διατηρήσω τα φρούτα φρέσκα μετά το κόψιμο;


Πως να διατηρήσω τα φρούτα φρέσκα μετά το κόψιμο: Θέλεις να πάρεις φρούτα μαζί σου για πρωινό – δεκατιανό αλλά σκέφτεσαι πως να τα μεταφέρεις;

Καταφεύγεις συνέχεια στην μπανάνα γιατί σου είναι πιο εύκολο; Δες μερικές λύσεις παρακάτω για να αρχίσεις να βάζεις ποικιλία φρούτων-χρωμάτων στην ζωή σου.. Πέρα λοιπόν απο τα τάπερ που μπορούμε να αποθηκεύσουμε ένα φρούτο ολόκήρο με την φλούδα , πρέπει να βρούμε λύσεις και με τα φρούτα χωρίς φλούδα πως να διατηρήσω την θρεπτική τους αξία.

Το πρόβλημα είναι πως τα φρούτα όταν τα κόβουμε οξειδώνονται και μαυρίζουν μέσα σε λίγα λεπτά αφού κοπούν και εκτεθούν στον αέρα, έτσι χάνουν και τα θρεπτικά τους συστατικά. Υπάρχουν λύσεις για να παίρνεις κομμένο το φρούτο σου στη δουλειά ή να το δίνεις στο σχολείο (για το παιδί).

Συνήθως το λεμόνι (και γενικά τα όξινα) βοηθάει να μην μαυρίσουν αλλά ίσως να αλλοιώσει την γεύση (αν δεν έχεις πρόβλημα). Υπάρχουν όμως μικρά κόλπα που μπορείς να κάνεις για να κρατήσεις και την γεύση και την θρέψη του σταθερή.

Πως να διατηρήσω τα φρούτα φρέσκα μετά το κόψιμο;
Πως να διατηρήσω τα φρούτα φρέσκα μετά το κόψιμο;

Ξεκινάμε την δοκιμή:

Βάλε σε ένα μπολάκι νερό και μια κουταλιά μέλι και μούλιασε το φρούτο. Όταν το βγάλεις το βάζεις σε σακουλάκι που να μην έχει αέρα(τύπου zip) .

  • Βύθισε τα φρούτα σου σε χυμό λεμονιού, μήλου, πορτοκαλιού για να μειωθεί το κιτρικό οξύ που οδηγεί σε ενζυμική αντίδραση.
  • Αν θέλεις πρόσθεσε μηλόξυδο για να μειώσει την όξινη γεύση του χυμού που έβαλες. Το λεμόνι στην ουσία αλλάζει το ph και μειώνεται η δραστικότητα της φαινολάσης (ένζυμο) και έτσι δεν μπορεί να ξεκινήσει η ενζυμική αμαύρωση.
  • Βάλτε σε αλατόνερο (1/2 κουταλάκι αλάτι) το φρούτο για λίγα λεπτά.
  • Μια ακόμα λύση είναι να βυθίσεις το φρούτο μέσα σε νερό με ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C του εμπορίου)

Επίσης το μαχαίρι που κόβεις το φρούτο μπορεί να επηρεάσει (οξύτητα του εργαλείου κοπής). Χρησιμοποίησε ένα καλό μαχαίρι τύπου σεφ ακονισμένο.

Μια ακόμα λύση είναι να το κόψεις σε κομματάκια (4 ή 6) και να το τυλίξεις με μεμβράνη(πάλι όμως πλένοντας το καλά και κρατώντας την φλούδα).

Αν πάλι υπάρχει η δυνατότητα είτε για εσένα είτε για το παιδί σου να έχετε μαζί σας μαχαίρι (ή παιδικά μαχαιράκια-με την βοήθεια της δασκάλας) τότε μπορείτε να το κάνετε και με αυτό το τρόπο.

Στην αγορά πλέον υπάρχουν πολλά “εργαλεία” κοπής για τα φρούτα μας, αφαιρώντας για παράδειγμα το φλοιό-κουκούτσι, πχ για το μήλο. Ξεπλένουμε καλά το υπόλοιπο φρούτο(με ξύδι και νερό) αν θέλω να το δώσω με την φλούδα (αν εμπιστεύομαι τον παραγωγό –χρησιμοποιώ και την φλούδα).

Φυσικά όλα τα παραπάνω όταν τα βγάλεις απο το “διάλυμα” τους πρέπει να το αποθηκεύσεις σε σακουλάκια στεγανά χωρίς αέρα-υγρασία (κλειστά με την βοήθεια απο ένα καλαμάκι ρουφώντας τον αέρα για να είσαι ακόμα πιο σίγουρος).


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ