Θεσσαλονίκη: Πότε ξεκινά το Mετρό – Αλλάζουν και τα λεωφορεία, το νέο εισιτήριο


Τι αποκάλυψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας

Τον νέο συγκοινωνιακό χάρτη της Θεσσαλονίκης αποκάλυψε σε σχετική ημερίδα όπου παραβρέθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ο νέος χάρτης προβλέπει μεταξύ άλλων και την ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων ενόψει και της λειτουργίας του Μετρό.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η πρόκληση να διαμορφωθεί ένας νέος, λειτουργικός και έξυπνος συγκοινωνιακός χάρτης για τη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη ενώ παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει «να συνδυάσουμε τη λειτουργία του Μετρό με τις λεωφορειακές γραμμές, επιτυγχάνοντας το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για τις μετακινήσεις του πολίτη, στο κέντρο και τα προάστια της πόλης. Τα δύο διαθέσιμα μέσα πρέπει και θα λειτουργούν συμπληρωματικά, συνεργατικά και αλληλοτροφοδοτούμενα, επιτυγχάνοντας την καλύτερη δυνατή, συνδυαστική ή μη, χρήση τους. Ένας καλός σχεδιασμός θα αποφέρει τεράστια οφέλη στη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, το κυκλοφοριακό και το περιβάλλον».

Τα εισιτήρια

Τα προϊόντα κομίστρου θα είναι τα εξής:

  • εισιτήριο απεριορίστων μετεπιβιβάσεων εντός 70′
  • εισιτήριο 2 διαδρομών (μετ’ επιστροφής)
  • εισιτήριο 10 + 1
  • εισιτήριο διαδρομών ειδικής χρήσης
  • ημερήσιο εισιτήριο (εκτός των διαδρομών ειδικής χρήσης)
  • τουριστικό εισιτήριο 3 ημερών
  • κάρτες απεριορίστων διαδρομών (μηνιαίες, 3μηνιαιές, 6μηνιαίες, ετήσιες)
  • λοιπές προσωποποιημένες κάρτες (μαθητικές, φοιτητικές κλπ)

Τι αλλάζει στα λεωφορεία

Στους δρόμους Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν ήδη από τις αρχές Ιουνίου 2024, τα 110 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, με τα οποία ανανεώθηκε το 1/3 του στόλου του ΟΑΣΘ ενώ στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι και ο διαγωνισμός του ΟΣΕΘ για τη μίσθωση 220 επιπλέον λεωφορείων, για 10+5 έτη.

Υπάρχει προσωρινός ανάδοχος στον διαγωνισμό του ΟΑΣΘ για μίσθωση 164 οχημάτων για τρία έτη, με χρονοδιάγραμμα παραλαβής μέσα στο 2025.

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση στον νέο μεγάλο διαγωνισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για 700 νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, εκ των οποίων, περισσότερα από 200 προορίζονται για τη Θεσσαλονίκη, όταν βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση.

Έγιναν προσλήψεις, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 190 οδηγών στον ΟΑΣΘ και αυξάνονται σημαντικά οι μη-μισθολογικές παροχές του συνόλου των οδηγών.

Τι ισχύει με το μετρό

Η βασική γραμμή του Μετρο Θεσσαλονίκης – με συνολικά 13 σταθμούς- αναμένεται να παραδοθεί στους πολίτες στις 30 Νοεμβρίου ενώ παράλληλα δρομολογείται η επέκταση προς την Καλαμαριά με 5 πρόσθετους σταθμούς, το 2ο εξάμηνο του 2025.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ