Λειψυδρία: Δεν σταματούν τα προβλήματα σε Θεσσαλία και Κρήτη – Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες


Η χώρα μας δίνει συνεχή «μάχη» με τη λειψυδρία, με τα προβλήματα να συνεχίζονται σε αρκετές περιοχές της επικράτειας.

Η συνεχιζόμενη ανομβρία, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς που έχουν «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» για λειψυδρία. Ήδη σε αρκετές περιοχές της χώρας, υπάρχει πρόβλημα με διακοπές νερού αλλά και χαμηλή πίεση.

Συγκεκριμένα, στα Τρίκαλα, τα ποτάμια έχουν στερέψει, οι χείμαρροι δεν κατεβάζουν νερό, ενώ, ακόμη και οι καταρράκτες της Παλαιοκαρυάςστέγνωσαν.

Στη «μάχη» έχει ριχθεί και η Κρήτη. Στον Δήμο Βιάννου, του νομού Ηρακλείου, αρκετοί οικισμοί έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο οικισμός του Αγίου Βασιλείου, του Βαχού, η Μέση, ο οικισμός Ξερόκαμπος και το Αφρατί, δεν έχουν νερό, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Παύλο Μπαριτάκη.

Απόδειξη της έλλειψης νερού και στην Κρήτη είναι το φράγμα Αποσελέμη, για το οποίο έχει εκδοθεί προειδοποίηση από τον Μάρτιο. Αναλυτικά, στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης είχαν επισημάνει πως το νερό στο Φράγμα Αποσελέμη δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες των ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου.

Ο Δήμος Βιάννου, μεταξύ άλλων μέτρων, απαγόρευσε την καλλιέργεια νέας θερμοκηπιακής ή υπαίθριας καλλιέργειας, καθώς και την καλλιέργεια δεύτερης καλοκαιρινής θερμοκηπιακής ή υπαίθριας καλλιέργειας, απόρροια της σημαντικής μείωσης βροχοπτώσεων που έχει καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πρέπει να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα.

Σοβαρό πρόβλημα με τις βροχοπτώσεις αντιμετωπίζει και η περιοχή της Ιεράπετρας, όπου και εκεί υπάρχουν χιλιάδες καλλιέργειες που απαιτούν και χιλιάδες κυβικά νερού ημερησίως.

Πλήττονται από την λειψυδρία οι σοδειές των αγροτών

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί ανά την επικράτεια, που βλέπουν τις σοδειές τους να πλήττονται από τη λειψυδρία. Κατεστραμμένα σύκα, μικρότερες πατάτες, παραμορφωμένα καρότα, έλλειψη σε όσπρια και σταφύλια συνθέτουν το σκηνικό των τελευταίων μηνών για τους επαγγελματίες του κλάδου, με τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες να μειώνουν δραματικά τις παραγωγές, σε συνδυασμό με την λειψυδρία.

Τον Μάιο με τον Ιούνιο, σημειώθηκε μεγάλη πτώση των καρπών από τα δέντρα σε ποσοστό που «αγγίζει» το 70% – 80% ειδικά στην καλλιέργεια της μαύρης συκιάς, σύμφωνα με παραγωγό σύκων, που μίλησε στο OPEN.

Τη σύσταση και τη γεύση του σταφυλιού φαίνεται να έχει αλλάξει η συνεχώς αυξανόμενη θερμοκρασία. Οι αμπελουργοί εφέτος μάζεψαν τα σταφύλια τους περίπου έναν μήνα νωρίτερα από ότι τις προηγούμενες χρονιές. Όπως τόνισαν, βλέπουν αύξηση της τάξεως του 10% στο τελικό προϊόν αλλά και μείωση παραγωγής.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ανατιμήσεις και στα σύκα είναι προδιαγεγραμμένες, καθώς μπορεί ο καταναλωτής να το βρει και 10 ευρώ / κιλό στο ράφι. Στον αντίποδα, αισιόδοξες προβλέψεις υπάρχουν για το λάδι, καθώς παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, η μείωση σε αρκετές περιοχές αναμένεται να είναι έως και 60% μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να μειώνεται η τιμή παραγωγού.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ