Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Στεργίου
Το ενδεχόμενο ακόμη και μερικής εκτροπής των υδάτων από τα ποτάμια που καταλήγουν στη λίμνη των Κρεμαστών στα σύνορα Ευρυτανίας – Αιτωλοακαρνανίας εξετάζει η ΕΥΔΑΠ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας.
Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Στεργίου.
Ο ίδιος σημειώνει ότι η παρατεταμένη ανομβρία των δύο τελευταίων ετών δημιουργεί νέα δεδομένα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί εν αμφιβόλω η πλήρης υδροδότηση της πρωτεύουσας.
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η ΕΥΔΑΠ ολοκλήρωσε εγκαίρως όλες τις πρόδρομες εργασίες και έθεσε σε λειτουργία 17 γεωτρήσεις στην Μαυροσουβάλα, αυξάνοντας τις εισροές, ενώ επίσης αντλούνται ποσότητες νερού από την Υλίκη ώστε να αποφορτιστεί το σύστημα Ευήνου-Μόρνου.
«Θα ενεργοποιήσουμε», προσθέτει, και άλλες διαθέσιμες γεωτρήσεις σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας. «Συνολικά θα προσθέσουμε περίπου 75 εκ. κυβικά μέτρα νερού ανά έτος περιορίζοντας έτσι το έλλειμμα κατά 35%», συμπληρώνει μιλώντας στο ΑΠΕ.
Αναφερόμενος ειδικά στην Αττική είπε ότι «υδροδοτείται σχεδόν αποκλειστικά από το σύστημα Ευήνου – Μόρνου έχοντας ως εφεδρικούς ταμιευτήρες την Υλίκη και τον Μαραθώνα. Ο σχεδιασμός ήταν και παραμένει να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ των εισροών και των εκροών έτσι ώστε η στάθμη τους να παραμένει σε σταθερά επίπεδα. Αυτή, όμως, έχει πλέον διαταραχθεί λόγω των λιγοστών βροχοπτώσεων και καλούμαστε πολιτεία και εταιρεία από κοινού, με μία σειρά ενεργειών να την αποκαταστήσουμε».
Ακόμη χαρακτήρισε λύσεις μακράς πνοής τη μερική εκτροπή νερού από ποταμούς που καταλήγουν στη λίμνη των Κρεμαστών, την ένταξη νέων ταμιευτήρων, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακτημένο νερό, η βέλτιστη διαχείριση ομβρίων υδάτων και η αφαλάτωση, με χρήση πράσινων, ενεργειακών πόρων.