Με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Βελεστίνου την Παρασκευή οι αγρότες


Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Πηλίου εντείνουν τις προσπάθειές τους για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων που να ανταποκρίνονται στις μεγάλες ανάγκες που προέκυψαν από τις καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας «Ντάνιελ». Σε νέα συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου στη Ζαγορά, οι αγρότες εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις αποζημιώσεις που χαρακτηρίζουν ως «κοροϊδία», ενώ ανέδειξαν και σειρά αιτημάτων που σχετίζονται με τα γενικότερα προβλήματά τους.

Οι αγρότες επικεντρώνονται κυρίως στην έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή, ένα ζήτημα που παραμένει άλυτο σχεδόν έναν χρόνο μετά τις προηγούμενες καταστροφές. Οι σύλλογοι τονίζουν ότι η κατάσταση αυτή έχει αφήσει τους αγρότες και τα χωριά τους ευάλωτα σε νέες πλημμύρες, δημιουργώντας περαιτέρω αβεβαιότητα για το μέλλον τους.

Επόμενη κινητοποίηση στον κόμβο Βελεστίνου

Στο πλαίσιο της συνέχισης του αγώνα τους, οι Αγροτικοί Σύλλογοι έχουν καλέσει όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν σε νέα κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 30 Αυγούστου, στον κόμβο Βελεστίνου. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει με προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της περιοχής, με σκοπό τη συνένωση των αγροτών και την από κοινού διαμαρτυρία.

Οι προσυγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

  • Στις 16:00 στο Καράβωμα
  • Στις 17:30 στο ύψος του Περιφερειακού
  • Στις 18:30 στον κόμβο της Χλόης

Οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να φτάσουν στον κόμβο Βελεστίνου και να ανοίξουν τα διόδια, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί συνέλευση στην περιοχή της ΠΑΘΕ, όπου θα συζητηθούν οι επόμενες ενέργειες και θα ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Αιτήματα των αγροτών

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι προβάλλουν μια σειρά από αιτήματα που θεωρούν απαραίτητα για τη διασφάλιση του μέλλοντος τους. Τα κύρια αιτήματα περιλαμβάνουν:

  1. Δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ: Απαιτούν την καταβολή αποζημιώσεων με ίσους όρους για όλους τους αγρότες, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας ή της καλλιέργειας τους.
  2. Αποζημίωση των ζημιών σε μήλα, κάστανα και καρύδια: Ζητούν αποζημίωση 1.000 ευρώ ανά στρέμμα για το σύνολο των αγροτών που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ντάνιελ».
  3. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους: Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν αποζημιώσεις για τις απώλειες εισοδήματος που υπέστησαν λόγω των καταστροφών.
  4. Αποζημίωση για τις ελιές που επλήγησαν από την ξηρασία: Καθώς η ξηρασία προκάλεσε σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες ελιάς, οι αγρότες απαιτούν αποζημιώσεις για τις απώλειες τους.
  5. Μείωση του κόστους παραγωγής: Οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση αγροεφοδίων και ζωοτροφών, καθώς και κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
  6. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ: Προτείνουν την αλλαγή του κανονισμού ώστε να καλύπτει πλήρως τις ζημιές από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, και να αποζημιώνονται οι αγρότες στο 100% για την παραγωγή και το κεφάλαιο τους.
  7. Κατώτερες εγγυημένες τιμές: Απαιτούν κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες.
  8. Άμεση αποκατάσταση των καταστροφών: Ζητούν την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι κυκλώνες «Daniel» και «Elias», καθώς και τη συντήρηση του οδικού δικτύου και της αγροτικής οδοποιίας.
  9. Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας: Απαιτούν τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ομαλή λειτουργία των Κέντρων Υγείας στην περιοχή.
  10. Ολοκληρωμένο σχέδιο έργων υποδομής: Ζητούν την εκπόνηση και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής, με κρατική ευθύνη, για τη θωράκιση της περιοχής από τις πλημμύρες και την προστασία των χωριών, των σπιτιών, των χωραφιών και των εγκαταστάσεών τους.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι παραμένουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αγροτικής ζωής στην περιοχή. Η κινητοποίηση στον κόμβο Βελεστίνου αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην προσπάθειά τους να ασκήσουν πίεση στις αρμόδιες αρχές και να αναδείξουν τα προβλήματά τους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ