Πήγαν να τη σκοτώσουν με μια σφαίρα στο κεφάλι επειδή τολμούσε να πηγαίνει στο σχολείο. Η Μαλάλα Γιουσουφζάι, μια 14χρονη μαθήτρια από το Πακιστάν, έγινε το πρόσωπο της ημέρας στις 9 Οκτωβρίου 2012, όταν Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ για να της στερήσουν το δικαίωμα στην Παιδεία.
γράφει η Ιωάννα Χαρμπέα (κοινωνιολόγος/εγκληματολόγος)
Την επομένη της επίθεσης όλοι οι Πακιστανοί προσεύχονταν για την έφηβη ακτιβίστρια, που έγινε σύμβολο για τη νέα γενιά της χώρας.
Η Μαλάλα έκανε μαχητική εκστρατεία υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών από το 2009, όταν άρχισε να γράφει, με ψευδώνυμο, ένα μπλογκ για τη ζωή υπό τους Ταλιμπάν που είχαν καταλάβει την κοιλάδα Σουάτ. Το ημερολόγιο μεταφράστηκε στα αγγλικά και δημοσιεύτηκε από το BBC πυροδοτώντας διεθνές ενδιαφέρον.
Τότε ήταν μόλις 11 ετών αλλά βρήκε το θάρρος να κάνει ό,τι λίγοι άλλοι: να επικρίνει δημοσίως τους Ταλιμπάν για τη βαρβαρότητα και τον σκοταδισμό τους.
Η πραγματική της ταυτότητα έγινε γνωστή όταν οι Ταλιμπάν εκδιώχθηκαν από την κοιλάδα. Τιμήθηκε με εθνικό βραβείο για τη γενναιότητά της και εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση και σε ξένα κανάλια για να καταγγείλει τους ισλαμιστές που είχαν διατάξει να κλείσουν όλα τα σχολεία θηλέων στο Βορειοδυτικό Πακιστάν.
Οι «New York Times» τη ρώτησαν αν φοβάται για τη ζωή της.
«Το σκέφτομαι συχνά και φαντάζομαι ξεκάθαρα τη σκηνή. Ακόμη κι αν έρθουν να με σκοτώσουν, θα τους πω ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι λάθος, ότι η Παιδεία είναι βασικό μας δικαίωμα» απάντησε η Μαλάλα.
Οι Ταλιμπάν βομβάρδισαν σχολεία και απαγόρευσαν στις γυναίκες να βγαίνουν από το σπίτι το 2010. Αλλά εκείνη συνέχισε να πηγαίνει στο σχολείο προσπαθώντας μόνο να μη δίνει στόχο.
Η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε τη δημιουργία σχολείων προς τιμήν της Μαλάλα σε περιοχές που έχουν πληγεί από πολεμικές συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές. Είπε ότι θα δίνει επίδομα κάθε μήνα σε φτωχές οικογένειες για να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Στρατιές αμόρφωτων παιδιών
σύμφωνα με έκθεση της UNICEF, 5,1 εκατ. παιδιά στο Πακιστάν δεν φοιτούν καθόλου σε σχολεία – τα 3 εκατ. είναι κορίτσια. Η πατρίδα της Μαλάλα δαπανά λιγότερο από το 2,5% του ΑΕΠ για την Παιδεία, γεγονός που την κατατάσσει ανάμεσα στις 10 χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις στη μόρφωση των παιδιών. Η νεαρή ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Πακιστάν Μαλάλα Γιουσουφζάι παρακάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να μη χρησιμοποιεί στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μη επανδρωμένα αεροσκάφη αφού εξαιτίας αυτών σκοτώνονται αθώοι.
Πριν λίγο καιρό μάλιστα η 16χρονη κοπέλα έγινε δεκτή στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου από τον Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του Μισέλ. Το προεδρικό ζευγάρι ευχαρίστησε τη Μαλάλα για «τη γενναιότητα και την επιμονή» της.
Μαλάλα η νεαρή ακτιβίστρια που θέλει να αλλάξει τον κόσμο.
Αυτό το μικρό κορίτσι με αγχίνοια και σθένος υποστήριξε τις ιδέες της για τα κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών στην μόρφωση μάλιστα έδωσε μάθημα συμπεριφοράς όταν σε συνέντευξη της είπε ότι θα αντιμετωπίσει το μίσος ειρηνικά.
Απορεί κανείς πως ένα τόσο νεαρό κορίτσι αντιμετωπίζει καταστάσεις, πώς διαχωρίζει αξίες και πιο πολύ απορεί για το βάθος της σκέψης του, πράγμα πρωτοφανές σε τέτοια ηλικία καθώς και για τη σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων. Μπορεί μια νεαρή ακτιβίστρια να αλλάξει τον κόσμο; Μπορούν τα λόγια, οι σκέψεις, οι λέξεις της να αλλάξουν συνειδήσεις; Έχουν αυτή τη δύναμη; Η απάντηση είναι πως είναι ίσως και να μπορούν γιατί όπως είχε πει και Γ.Ρίτσος
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει…».