Το χταπόδι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα θαλασσινά στην ελληνική κουζίνα, γνωστό για τη μοναδική του υφή και την έντονη γεύση του. Είτε μαγειρεμένο στη σχάρα, είτε μαριναρισμένο σε ξύδι, το χταπόδι έχει μια ξεχωριστή θέση στο τραπέζι, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας. Σήμερα, θα σας παρουσιάσoυμε μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή για χταπόδι στιφάδο, που συνδυάζει το χταπόδι με γλυκά κρεμμύδια, ντομάτα και αρωματικά βότανα, δημιουργώντας ένα πιάτο γεμάτο γεύση και άρωμα.
Χταπόδι στιφάδο
Υλικά:
- 1 χταπόδι, περίπου 1-1,5 κιλό
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κιλό μικρά κρεμμύδια, καθαρισμένα (κοκκάρια)
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 2 φλιτζάνια ντομάτες, τριμμένες ή κονσέρβα ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γ. μπαχάρι
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1/2 φλιτζάνι νερό (αν χρειαστεί)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία χταποδιού: Καθαρίστε το χταπόδι καλά και κόψτε το σε κομμάτια.
- Μαγείρεμα χταποδιού: Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια του χταποδιού μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Αφαιρέστε τα από την κατσαρόλα και αφήστε τα στην άκρη.
- Σοτάρισμα κρεμμυδιών: Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετέ τα μέχρι να γίνουν χρυσαφένια. Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμα.
- Μαγείρεμα στιφάδου: Επιστρέψτε το χταπόδι στην κατσαρόλα και σβήστε με το κόκκινο κρασί. Αφήστε το κρασί να εξατμιστεί λίγο, και στη συνέχεια προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι και το ξύδι.
- Σιγοβράσιμο: Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε το φαγητό για περίπου 1-1,5 ώρα, μέχρι το χταπόδι να γίνει μαλακό και οι γεύσεις να αναμειχθούν. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε το χταπόδι στιφάδο ζεστό, συνοδευόμενο από ψωμί ή πατάτες τηγανητές για να απολαύσετε τη νόστιμη σάλτσα του.
Καλή όρεξη!