Βρυξέλλες: Δοκιμασία για το Κυπριακό η συμμετοχή Φιντάν στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ


Η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την εξέταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Με το Κυπριακό να παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων, η ΕΕ προσπαθεί να εξετάσει τις δυνατότητες συνεργασίας με την Τουρκία, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Η άτυπη συνάντηση που πραγματοποιείται στις 29 Αυγούστου στις Βρυξέλλες, φέρνει για πρώτη φορά τον νέο Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο τραπέζι των συνομιλιών με τους ομολόγους του από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση είναι άτυπη επιτρέπει μια ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων για κρίσιμα ζητήματα, όπως οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, χωρίς την πίεση να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Πίτερ Στάνο, βλέπει την Τουρκία ως έναν κρίσιμο περιφερειακό παίκτη, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μέση Ανατολή. Παρά το γεγονός ότι η ευθυγράμμιση της Τουρκίας με την κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ παραμένει χαμηλή, η συνάντηση αυτή προσφέρει μια ευκαιρία για την αξιολόγηση της μελλοντικής πορείας των σχέσεων.

Το Κυπριακό αναμένεται να αποτελέσει το κεντρικό ζήτημα των συνομιλιών, με την ΕΕ να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης, σύμφωνης με το πλαίσιο του ΟΗΕ. Η τουρκική στάση, η οποία προωθεί τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο, παραμένει ένα από τα κύρια σημεία διαφωνίας με την ΕΕ, η οποία υποστηρίζει την ενοποιημένη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία​.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε μια στιγμή όπου οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας χαρακτηρίζονται από σημαντικές προκλήσεις αλλά και από προσπάθειες επαναπροσέγγισης. Η Τουρκία, παρά τις διαφορές της με την ΕΕ, παραμένει υποψήφια χώρα και στρατηγικός εταίρος, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Οι συζητήσεις αναμένεται να αναδείξουν τόσο τις προοπτικές συνεργασίας όσο και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν​.

Η θέση της Κύπρου στο τραπέζι είναι επίσης σημαντική, καθώς η απόφαση της Λευκωσίας να συναινέσει στην πρόσκληση του Φιντάν ερμηνεύεται ως μια κίνηση καλής θέλησης, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες διαπραγματεύσεις σχετικά με το Κυπριακό.

Η άτυπη φύση της συνάντησης επιτρέπει την εξερεύνηση διαφόρων σεναρίων χωρίς την ανάγκη για άμεσες αποφάσεις, παρέχοντας ωστόσο μια πολύτιμη ευκαιρία για την αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης και των μελλοντικών προοπτικών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ