Βόλος: Χιλιάδες νεκρά ψάρια στον Παγασητικό κόλπο

Νεκρά ψάρια στην παραλία του Βόλου, Τρίτη 27 Αυγουστού 2024. Το φαινόμενο αποδίδεται στους χιλιάδες τόνους νερού από την λίμνη Κάρλα και τις γύρω περιοχές που κάθε μέρα καταλήγουν στον Παγασητικό μέσω του χειμάρρου Ξηριά. Ωστόσο, τα νερά παρασύρουν και ψάρια του γλυκού νερού που όταν έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό, πεθαίνουν. Για το θέμα πάντως έχει ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια. Η έρευνα υπό την επίβλεψη του Εισαγγελέα Υπηρεσίας, θα γίνει σε ειδικά εργαστήρια και θα ληφθούν δείγματα τόσο από τα νεκρά ψάρια, όσο και στις εκβολές της Λίμνης Κάρλας στο Βόλο για να βρεθεί η αιτία θανάτου. Θα εξεταστεί ακόμα και η πιθανότητα να έχει εισχωρήσει κάποια ουσία στον οργανισμό των ψαριών. Επιπλέον θα ελεγχθεί και η ποιότητα του νερού. Η έρευνα θα γίνει σε όλη την ακτογραμμή του Παγασητικού που εντοπίζονται τα νεκρά ψάρια, δηλαδή σε λιμάνι Βόλου, Άναυρο, Αλυκές και Ν. Αγχίαλο. Την εξέταση θα απασχολήσουν οι ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετικά με τη διαχείριση του θυροφράγματος της Κάρλας, καθώς σε αυτοψία προέκυψε ότι τα νεκρά ψάρια υπάρχουν και εντός του θυροφράγματος και σε όλο το μήκος της σήραγγας. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)

Βόλος: Ο Παγασητικός κόλπος, γνωστός για την όμορφη και ήρεμη ακτογραμμή του, αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή περιβαλλοντική κρίση. Χιλιάδες νεκρά ψάρια του γλυκού νερού έχουν καλύψει τη θάλασσα, δημιουργώντας σοκ και ανησυχία στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει την άμεση κινητοποίηση των αρχών και των ειδικών, καθώς και την έναρξη εισαγγελικής έρευνας για να διαπιστωθούν τα αίτια αυτής της καταστροφής.

Η ακτογραμμή του Βόλου και οι γύρω περιοχές, όπως η Αγριά, οι Αλυκές, η Κριθαριά και η Νέα Αγχίαλος, έχουν πληγεί από ένα πρωτοφανές φαινόμενο, καθώς χιλιάδες νεκρά ψάρια έχουν ξεβραστεί στις παραλίες τους, καλύπτοντας τη θάλασσα και δημιουργώντας μια αποπνικτική δυσοσμία. Οι εικόνες από τις παραλίες του Παγασητικού κόλπου προκαλούν σοκ, καθώς η θάλασσα έχει κυριολεκτικά «εξαφανιστεί» κάτω από ένα στρώμα νεκρών ψαριών.

Η αιτία του φαινομένου αποδίδεται κυρίως στην εισροή τεράστιων ποσοτήτων γλυκού νερού από τη λίμνη Κάρλα, μέσω του χειμάρρου Ξηριά, στον Παγασητικό κόλπο. Τα ψάρια του γλυκού νερού, μη μπορώντας να προσαρμοστούν στο αλμυρό θαλασσινό νερό, πεθαίνουν από ασφυξία λόγω της αδυναμίας τους να δεσμεύσουν το απαραίτητο οξυγόνο.

Η κρίση αυτή έχει οδηγήσει σε έκτακτες παρεμβάσεις των αρχών. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ανακοίνωσε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών, την τοποθέτηση προστατευτικών διχτυών στις εκβολές του Ξηριά και την επισκευή του αντλιοστασίου της Πέτρας, το οποίο είναι κρίσιμο για τη διαχείριση των υδάτων από τη λίμνη Κάρλα​.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, καθώς θεωρείται ότι τα νεκρά ψάρια αποτελούν σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο. Οι τοπικές αρχές, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, συνεχίζουν να διερευνούν τα αίτια του φαινομένου και να λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής ζημιάς​.

Η κρίση στον Παγασητικό κόλπο αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για την περιοχή, και οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο οικοσύστημα της περιοχής.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ